Fudbal

Ševčenko jedini kandidat za predsednika FS Ukrajine: Izbori su 25. januara

Komentari

Autor: Euronews

28/12/2023

-

13:02

Ševčenko jedini kandidat za predsednika FS Ukrajine: Izbori su 25. januara
Ševčenko jedini kandidat za predsednika FS Ukrajine: Izbori su 25. januara - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Proslavljeni ukrajinski fudbler i trener, Andrej Ševčenko jedini je kandidata za novog predsednika Fudbalskog saveza Ukrajine i očekuje se da 25. januara naredne godine bude izabran na tu funkciju.

Kako prenose mediji u ovoj zemlji, bivši fudbaler Milana i Čelsija je dobio podršku svih struktura unutar fudbalske organizacije i u njemu vide čoveka kadrog da pokrene ukrajinski fudbal.

Šta više, odluka da Ševčenko bude jedini kandidat je prosleđena i u sedište UEFA i FIFA koji su sa velikom pažnjom pratili šta se dešava u Ukrajini, nakon suspenzije dosadašnjeg prvog čoveka organizacije, Andrija Pavelka.

Andrej Ševčenko je karijeru počeo u Dinamu iz Kijeva gde je činio ubitačan tandem sa aktuelnim selektorom Sergejom Rebrovom, odakle je 1999. godine prešao u Milan i tamo proveo sedam godina, da bi potom karijeru nastavio u Čelsiju, a onda krenuo u "rikverc", najpre u Milan, pa opet u Dinamo.

Za nacionalni tim Ukrajine je odigrao 111 zvaničnih mečeva i postigao 48 golova i nastupao je za nacionalni tim svoje zemlje na Mundijalu 2006. godine u Nemačkoj, kao i na Evropskom prvenstvu šest godina kansije na kojem je Ukrajina, uz Poljsku, bila i domaćin.

Kao igrač je osvojio pet titula u Ukrajini i jednu u Italiji, bio je šampion Evrope, osvajač Superkupa Evrope, i u svakoj zemlji u kojoj je igrao osvojio je kup i Superkup.

Šest puta je bio najbolji igrač Ukrajine, 2004. godine je osvojio "Zlatnu loptu" za najboljeg fudbalera sveta, a u svakoj od tri lige u kojoj je nastupao bio je najbolji strelac.

Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu, pa je od 2016. do 2021. godine bio selektor Ukrajine, a zatim je sedeo na klupi Đenove.

Komentari (0)

Sport