Fudbal

Jordan prvi finalista Kupa Azije: Al Naimat i Al Tamari ispisali istoriju i izbacili Južnu Koreju

Komentari

Autor: Euronews

06/02/2024

-

18:01

Jordan prvi finalista Kupa Azije: Al Naimat i Al Tamari ispisali istoriju i izbacili Južnu Koreju
Jordan prvi finalista Kupa Azije: Al Naimat i Al Tamari ispisali istoriju i izbacili Južnu Koreju - Copyright Tanjug/(AP Photo/Hussein Sayed)

veličina teksta

Aa Aa

Selekcija Jordana plasirala se prvi put u istoriji u finale Kupa Azije elinminisavši favorita Južnu Koreju 2:0 (0:0). Nastavili su Jordanci da briljiraju na kontinentalnom takmičenju, zahvaljujući golovima Al Naimata i Al Tamarija ispisali su zlatnim slovima istoriju svoje zemlje i 10. februara igraće finale na stadionu Lusail u Kataru protiv pobednika sutrašnjeg meča između Irana i Katara (16.00).

Generalno su Jordanci bili bolji rival i u ovom polufinalnom meču protiv Koreje kao i u onom koji su odigrali u grupi a bio je završen 2:2 autogolom Al Araba. Umeli su da iskoriste propuste u igri Koreje koja je sveobuhvatno razočarala na takmičenju jer je selektor Jirgen Klinsman u Katar doveo najbolje igrače koje ova zemlja ima.

Značaj meča sputavao je igrače obe selekcije, bilo je grešaka na obe strane, bilo je i prilika u prvom delu ne i pogodaka.

Južna Koreja, u čijem je sastavu od starta bio i igrtač Crvene zvezde Hvang In-Boem, imala je preko Li-Kang Ina dve sjajne prilike. Pogodio je ofanzivac PSŽ-a stativu u 32. minutu, da bi nešto kasnije odličan povratni pas kapitena Sona sa 11 metara poslao preko prečke.

Opasni su bili Jordanci, želeli su da ispišu istoriju, Al Naimat iu Al-Tamari su šutirali pored stative, a najveću priliku prokockao je Jazan Al Naimat u 43. minutu. Sa osam metara je pogodio golmana Đoa u glavu, a pošto mu se lopta odbila i u petu golmana Koreje! Imali su i sreće Korejci u finišu prvog dela.

Ono što je Al Naimat propustio u 43. minutu nije u u 53. minutu. Pogrešnu procenu Parka iskoristio je sjajni Al Tamari, presekao je loptu na 25 metara od gola, a zatim poslao sjajan pas ka Al Naimatu koji se sa 12-13 metara prebacio golmana Koreje i doneo Jordanu prednost.

Nije Koreja uspela da pronađe pravu igru, a onda je as Monpeljea Al Tamari pokazao klasu i uz asistenciju uvećao prednost Jordana u 67. minutu. Hvang je izgubio loptu na sredini terena, Al Tamari prošao dve prepreke, a zatim sa 18 metara pogodfio ugao loše postavljenog Đoa.

Do kraja meča Jordan nije dozvolio Koreji da ih iznenadi kao u grupnoj fazi i zasluženo su se plasirali u finale Kupa Azije.

Komentari (0)

Sport