Fudbal

"Da li će tri lava postati tri mačke": Pompa u Engleskoj oko izmenjenog krsta Svetog Đorđa na dresovima reprezentacije

Komentari

Autor: Telegraph

22/03/2024

-

14:15

"Da li će tri lava postati tri mačke": Pompa u Engleskoj oko izmenjenog krsta Svetog Đorđa na dresovima reprezentacije
Mike Egerton/PA via AP - Copyright Mike Egerton/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanska vlada optužila Fudbalski savez i kompaniju Nike da se "igraju" sa nasleđem zemlje zbog spornog višebojnog dizajna krsta Svetog Đorđa (St George’s cross) na novim dresovima fudbalske reprezentacije Engleske.

Lusi Frejžer, ministarka za kulturu, takođe je rekla da FA i njihov partner za opremu nisu stavili navijače na prvo mesto tako što su promenili tradicionalni crveni krst.

"Navijači bi uvek trebalo da budu na prvom mestu, a jasno je da to nije ono što navijači žele. Naše nacionalno nasleđe - uključujući Svetog Đorđa - spaja nas. Igranje sa tim je besmisleno i nepotrebno", napisala je na platformi X.

Navijači "Tri lava" su besni jer je Nike "osvežio" krst Svetog Đorđa s tamno i svetlo plavom i ružičastom bojom na novom dresu.

Dva velika engleska golmana pridružila su se sve većem otporu prema izmenjenom simbolu, pri čemu je Dejvid Siman upitao: 

"Hoće li sad da promene tri lava u tri mačke?".

Piter Šilton takođe je upozorio da "svesna" promena tradicionalne crvene boje može da otvori vrata gubitku drugih boja na dresovima u budućnosti, tvrdeći da se takav redizajn uglavnom rade kako bi se zadovoljili navijači, piše Telegraph.

Siman, koji je igrao 75 puta za Englesku, rekao je da njegova generacija igrača ne bi želela da nosi novi dres na Evropskom prvenstvu ovog leta. On je rekao za MailOnline

"To nije potrebno popravljati. Šta će biti sledeće? Hoće li da promene tri lava u tri mačke? Batalite to. To je zastava Svetog Đorđa. Batalite to. Siguran sam da bi, da su ih pitali za mišljenje, momci rekli ne. Samo batalite to".

Šilton, koji je odigrao rekordnih 125 utakmica za svoju zemlju, izjavio je za BBC Radio 4's Today

"Ako želite da stavite Svetog Đorđa na dres, kao što Nike očigledno radi, onda ga jednostavno stavite sa tradicionalnim bojama. Boja zapravo ima malo tog "svestanskog" prizvuka. Mislim da danas vidimo mnogo promena u vezi s raznim stvarima i mislim da su boje Engleske - kao što su Tri lava - tradicionalne", rekao je on i dodao:

"Mislim da navijači moraju da trpe gotovo svake godine izmene dizajna dresa koje se uglavnom rade kako bi navijače naterali da kupe nove dresove. I sve se vrti oko novca".

"Ne slažem se s tim", dodao je on. "Ja sam tradicionalista. A Engleska predstavlja našu zemlju i crvena, bela i plava su boje koje imamo na našoj zastavi. Mislim da danas imamo toliko izmena dizajna dresa čak i kada su u pitanju dizajnerske promene koje navijače primoraju da kupe nov dres kako bi bili u trendu.. A skupo je".

"Trenutno imamo samo malu razliku u boji... Ali mislim da je to važno jer kad počnete da menjate boje nema kraja tome... I to mi smeta... Nema potrebe menjati zastavu ili njenu boju i mislim da ovo može biti uvod u unošenje novih boja na opremu".

Adrian Bevington, bivši generalni direktor Club England pri Fudbalskom savezu (FA), rekao je za talkSPORT kako ne bi "potpisao" taj dres.

"To je naša zastava. To predstavlja nacionalni identitet i stvarno ne mislim da treba da bude promenjeno".

Peticija na  Change.org kojom se traži promena dizajna već ima više od 20  hiljada potpisa do petka u podne.

Komentari (0)

Sport