Fudbal

Skromna Srbija slavila na Kipru: Mitrović promašio penal, Tadić ispisao istoriju

Komentari

Autor: Euronews

25/03/2024

-

19:39 >> 20:00

Skromna Srbija slavila na Kipru: Mitrović promašio penal, Tadić ispisao istoriju
Fudbaleri Srbije i Kipra - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Srbije pobedili su Kipar u revijalnom meču u Larnaki minimalnim rezultatom, a jedini gol na utakmici postigao je Sergej Milinković-Savić u ranoj fazi meča.

Selektor Dragan Stojković odlučio je da "promeša karte" u odnosu na meč u Rusiji, pa je susret u Larnaki počeo sa dobro poznatom 3-4-3 formacijom, sa kojom je igrao na Mundijalu, i generalno, tokom kvalifikacionih prozora za plasman na Evropsko prvenstvo. Što se ispostavilo kao pun pogodak u prvom poluvremenu. 

Videlo se da "orlovima" više prija formacija sa tri defanzivca pozadi. Vezisti su imali više prostora na sredini terena, što je, pored znatno veće razlike u kvalitetu, uticalo na to da Srbija ima više kontrolu lopte u posedu. 

To se naročito videlo u prvih 15-ak minuta utakmice, tokom kojih su "orlovi" lako mogli da povedu sa dva gola prednosti. 

Najpre je Milinković-Savić dobro reagovao u 7. minutu posle brzog pasa Samardžića iz slobodnog udarca, da bi ubrzo Mitrović promašio penal. Mogao je najbolji strelac Srbije da postigne 58. pogodak u nacionalnom dresu, ali je šutirao gotovo direktno u golmana Kipra.

Nastavak poluvremena doneo je dobru igru "orlova", koji su konstantno vršili pritisak na poslednju liniju rivala. Ali je falilo malo više sreće u realizaciji. 

Dolaskom drugog poluvremena, tako je opao momentum gostujućeg tima. Očekivalo se da će ulaskom Tadića, inače novog rekordera "orlova" po broju nastupa u nacionalnom dresu, Srbija krenuti još jače po drugi pogodak. Ali...

Kiprani su podigli ritam, zaigrali visoko i u prvih 20 minuta drugog poluvremena stvorili nekoliko povoljnih prilika za gol. 

Najopasnije je bilo u 64. minutu kada je Pitas pogodio stativu sa ivice kaznenog prostora, da bi u nastavku akcije Korea propustio odbitak sa bukvalno dva metra.

Bio je to dobar povod "orlova" da ponovo krenu u ofanzivu. Ali, uzalud. Srbija se i dalje mučila sa organizacijom napada. Falilo je komunikacije na sredini terena, napadači su bili u potpunosti odsečeni i da smo imali jačeg rivala, pitanje je sa kojim bi se rezultatom završila utakmica.

Jalova je bila igra Srbije i u nastavku. Izuzev nekoliko polu-prilika i dobre šanse Jovića u finišu, kada se našao "oči u oči" sa golmanom Kipra, "orlovi" gotovo da ništa nisu pokazali. Bilo je to jedno bledo izdanje u odnosu na tim koji je izašao u prvom poluvremenu, ali, srećom po ekipu Dragana Stojkovića, nije bilo promene rezultata.

U samom finišu Kiprani su mogli i do izjednačenja, Pileas je posle brze kontre domaćina, izašao sam pred golmana Srbije, ali je šutirao direktno u Rajkovića, čime je i ugašena poslednja nada vrlo raspoloženih Kiprana u drugom poluvremenu.

 

 

Komentari (0)

Sport