Fudbal

Crvena zvezda i Partizan u klinču za finale Kupa Srbije: Drugi fudbalski "večiti derbi" za kratko vreme

Komentari

Autor: Euronews

24/04/2024

-

12:38

Crvena zvezda i Partizan u klinču za finale Kupa Srbije: Drugi fudbalski "večiti derbi" za kratko vreme
Crvena zvezda i Partizan u klinču za finale Kupa Srbije: Drugi fudbalski "večiti derbi" za kratko vreme - Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Ljubitelji fudbala u Srbiji nisu još čestito arhivirali utiske o 173. prvenstvenom "večitom derbiju", jer je Crvena zvezda pre samo četiri dana u dugoj i ludoj utakmici pobedila Partizan i praktično nastavila impresivan šampionski niz, a večeras će ponovo gledati iste (anti)junake u polufinalu Kupa Srbije (19.00, TV Arena 1 Premium). 

I sa tribina stadiona "Rajko Mitić" ili "kroz" televizore posmatrati domaćinovo nastojanje da nastavi odbranu trofeja u najmasovnijem domaćem takmičenju, odnosno pokušaj gostiju da načine korak više u spasavanju još jedne sezone bez titule, garnirane bolnim i skupim neučestvovanjem u grupnoj fazi UEFA takmičenja.

Mada su crno-beli pretili bojkotom, kao konačnim izrazom nezadovoljstva suđenjem u komšijskom okršaju u poslednjem kolu Mozzart Bet Superlige Srbije, uprava je igračima naložila izlazak na teren, pa će oporavljeni golman Aleksandar Jovanović, verovatni povratnik u tim Mateus Saldanja, za golove raspoloženi Samed Baždar i ostali probati da slave drugu derbijevsku pobedu u sezoni 2023/24.

Milanović pod lupom

Pavle Ilić sudio je dva poslednja superligaška "večita derbija" i svojim deljenjem pravde podelio stručnjake i navijače, a pod lupom će biti i njegov "naslednik" Miloš Milanović. Meriće mu se i računati svaki potez, jer su derbijevski arbitri uvek pod dodatnim pritiskom. Neretko i pre utakmica. Na njemu je da opravda poverenje Sudijske komisije. 

Pre nego što je u finišu regularnog dela izgubio prednost a onda u nadoknadi ostao bez ičega, 20. aprila, "parni valjak" izvozao je slavljenički krug 20. decembra na svom stadionu, dok je 9. marta, u Ljutice Bogdana 1, završio egal sa bivšim šampionom Evrope i cele planete. 

Tim najtrofejnijeg srpskog kluba ne mora kao rival da ide na sve ili ništa, jer mu sleduju još jedne kvalifikacije za Lige šampiona i bogata novčana premija iz nagradnog fonda UEFA, ali Aleksandar Katai, Šerif Endiaje, Gelor Kanga, drugi drugi saborci strelaca minule subote i upitni Milan Rodić sigurno žele da vežu četvrtu duplu krunu.

Ni terenerima ne manjka voljnog momenta i radnog elana, naprotiv. Zvezdin strateg Vladan Milojević je već u prvom mandatu završio u klupskim analima, ali hoće da podeblja učini svoju zvezdašku zaostavšzinu, dok njegov mlađi kolega Igor Duljaj sigurno kipti od želje da dokaže da nije namerno zaradio četvri žuti karton kolo pre 173. "večitog derbija" i sam sebe izbrisao iz protokola meča.

Dva kluba imaju 40 međusobnih duela u Kupu, Crvena zvezda vodi sa 21. trijumfom i ima dve vezane pobede, u finalima 2021. i 2022. godine, dok je Partizan poslednji put slavio u polufinalu 2020, a sezonu pre toga u finalu.

Cup tree provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport