Fudbal

Euronews analiza: Partizanovo evropsko leto

Komentari

Autor: Euronews

02/09/2021

-

12:07

Euronews analiza: Partizanovo evropsko leto
fudbaleri Partizana - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Ispod podvučene crte nakon mesec i po dana evropskog fudbala fudbalera Partizana ovog leta sve je pozitivno. Na šest odigranih mečeva ostvarene su četiri pobede, odnosno po jedna remi i poraz, gol razlika je 9:6, a ono što je najpozitivnije u celoj priči su utisak o igri crno-belih i konačni epilog koji kaže da je tim iz Humske posle godinu dana pauze uspeo da obezbedi jesen u Evropi.

Istina, u pitanju je grupna faza najnovijeg i, realno, najmanje kvalitetnog takmičenja pod okriljem UEFA, ali put do glavnog žreba Lige konferencija bio je prožet najtežim mogućim rivalima u svim rundama kvalifikacija. Dunajska streda, Soči i Santa Klara su timovi koji, baš kao i Partizan, kvalitetom zaslužuju mesto u Ligi Evrope, a ne u novoformiranom eksperimentalnom projektu Evropske kuće fudbala, što je jasno svakome ko je odgledao neki od ovih dvomeča.

"Ostvareni uspeh je zaista veliki, a iza svega stoji temeljan i studiozan rad kompletnog stručnog štaba prevođenog trenerom Aleksandrom Stanojevićem. Svi mi koji se bavimo trenerskim poslom uočavamo koliko je on unapredio igru i zaista, dok gledam utakmice ovog Partizana uopšte ne razmišljam o tome ko je protivnik, jer uvek vidim disciplinu i motivisanost svih igrača, kako na terenu tako i onih na klupi. I prezadovoljan sam onim što vidim", kaže u razgovoru za Euronews Srbija trofejni stručnjak crno-belih Ljubiša Tumbaković.

MN Press

 

Najtrofejniji stručnjak u istoriji Partizana smatra da je veoma važno to što su crno-beli na vreme formirali tim i što je trener Stanojević imao vremena da uigra ekipu i što je u svakom trenutku znao i smeo da povuče pravi potez.

Konkretno, svaka izmena u pobedi nad Sočijem u Beogradu se pokazala kao pravovremena i tačna, a pogotovo ona da desetak minuta pre kraja drugog produžetka u igru uvede rezervnog golmana Nemanju Stevanovića koji je kasnio zaustavio šut Brazilca Rodriga i postao junak srpskog vicešampiona.

"Svaka odigrana utakmica bila je dobro postavljena, bez obzira da li je rival bio iz Slovačke, Rusije ili Portugala Partizan je Sale je u svakom trenutku tih mečeva držao konce u svojim rukama, znao je šta radi i kako radi, što je na kraju donelo rezultat koji je sve nas koji volimo Partizan veoma obradovao.

MN Press

 

Reči doskorašnjeg selektora fudbalske reprezentacije Srbije odnose se na činjenicu da prvotimci Partizana ovog leta nijednog trenutka nisu gubili fokus sa konačnog cilja.

U Sočiju su nakon, u najmanju ruku sumnjivo dosuđenog jedanaesterca uspeli da se stignu do izjednačenja, a u Beogradu protiv istog rivala su dva puta stizali prednost ruskog tima i na kraju ostvarili trijumf. Protiv Santa Klare su pri rezultatu 0:2 uspeli da postignu zlata vredan gol na Azorskim Ostrvima, koji im je kasnije zbog pobede od 2:0 u Beogradu omogućio prolazak u grupnu fazu Lige Evrope, gde ih čekaju Gent, Flora iz Talina i kiparski Anortozis.

"Grupa nije previše atraktivna, ali daleko do toga da nije laka ili da nije teška. U svakoj od ovih utakmica igrači će morati dobro da natope dres znojem kao bi ostvarili pozitivan rezultat, a moje je mišljenje je da imaju kvalitet za tako nešto. Tim pre što se u Partizan vratio Nemanja Miletić koji će mnogo pomoći ovoj ekipi, budući da nedostaje igrač takvog profila i potencijala. Stigao je pre nekoliko dana i Kvinsi Mening, ali tog igrača ne poznajem i ne mogu da komentarišem o njemu", kaže Tumbaković.

Komentari (0)

Sport