Fudbal

Finale Kupa Srbije: Zvezda igra da potvrdi dominaciju, Partizan za spas sezone

Komentari

Autor: Euronews

25/05/2021

-

10:59

Finale Kupa Srbije: Zvezda igra da potvrdi dominaciju, Partizan za spas sezone
Finale Kupa Srbije: Zvezda igra da potvrdi dominaciju, Partizan za spas sezone - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće večeras (19.00, TV Arena sport 1) na stadionu "Rajko Mitić" 12. međusobni duel u finalu nacionalnog kupa posle kojeg će biti jasno da li su crveno-beli apsolutni vladari srpskog fudbala ili crno-beli mogu da se iskupe za još jednu sezonu bez šampionske titule.

Kroz istoriju ovih utakmica tim iz Humske je bio uspešniji, budući da je šest od svojih 16 trofeja osvojio u direktnim susretima protiv večitog rivala, dok je s duge strane, Zvezdi to pošlo za rukom u pet navrata.

Ukoliko se, pak, statistika razvuče na svih 38 mečeva, koliko su ovogodišnji finalisti odigrali međusobnih duela, u masovnijem domaćem takmičenju, prevaga je na strani ekipe trenera Dejana Stankovića.

Aktuelni šampion je bio uspešniji u 20 navrata, naspram 14 uspeha crno-belih, dok su četiri meča završena nerešenim rezultatom. Uz to, statistika podseća i da su u poslednjih deset mečeva ovih rivala u svim takmičenjima po tri duela završena pobedom jednog od njih, a četiri puta nije bilo pobednika.

MN Press

 

Nominalnom domaćinu na ruku ide i činjenica da su u fenomenalnoj seriji od čak 38 utakmica bez poraza, odnosno, da su poslednji put teren pognute glave napustili još u oktobru prošle godine kad ih je u okviru Lige Evrope savladao nemački Hofenhajm (0:2).

Bez iznenađenja u sastavima  

Kao protivteg na drugoj strani stoji podatak da su crno-beli u 21. veku daleko uspešniji rival, jer su trijumfovali u sva tri odigrana finala u ovom milenijuu i to identičnim rezultatom - 1:0. Pre tačno dve decenije pehar je u Humsku otišao nakon pogotka Saše Ilića, 2017. je čovek odluke bio Nikola Milenković, a 2019. godine Bojan Ostojić.

Šef stručnog štaba crveno-belih, Dejan Stanković, uoči ovog duela nema previše personalnih problema pa se očekuje da na megdan najvećem rivalu izvede najjači sastav, odnosno da će se na terenu naći: Borjan, Gajić, Milunović, Degenek, Rodić, Sanogo, Kanga, Ben, Katai, Ivanić i Falćineli.

"Očekivanja svih u klubu su takva da želimo da zaokružimo ovu fenomenalnu sezonu osvajanjem duple krune. Sve ćemo uraditi da to ostvarimo. Derbi je meč koji često odlučuju sitnice, baš kao što je to bio slučaj poslednji put u prvenstvu, kad je jedan korner odlučio pobednika. Mi smo radili na tim sitnicama i očekujemo pobedu", kaže trener Crvene zvezde Dejan Stanković.

MN Press

 

Crvena zvezda je , inače, poslednju duplu krunu osvojila 2007. godine.

Partizan je, naspram toga, i dalje uzdrman iznenadnim odlaskom Takuma Asana, kao i izostankom Sejdube Sume, ali trener Aleksandar Stanojević ni ne pomišlja da ulogu favorita preda rivalu, već veruje da njegov tim u sedmom uzastopnom finalu može da trijumfuje.

"Ne mislim da je Crvena zvezda kvalitetniji tim od nas, već mislim da smo tu negde. Mi imamo određenih problema, ali u pitanju je jedan meč i možemo da se nosimo sa tim. Drago mi je što se sezona završava ovako velikom utakmicom, počastvovani smo što smo deo nje i spremni da obradujemo naše navijače novim trofejom", kaže Stanojević čiji će tim po svemu sudeći nastupiti u sastavu: Stojković, Miljković, S. Marković, Vujačić, Urošević, Šćekić, Zdjelar, Holender, Natho, Jojić, L. Marković.

Glavnu reč na ovom susretu vodiće arbitar Srđan Jovanović kome će ovo biti drugo učešće na večitom derbiju, a pomagaće mu Uroš Stojković i Milan Mihajlović.

U slučaju nerešenog ishoda nakon regularnih 90 minuta planirani su produžeci dva puta po 15 minuta, a u slučaju potrebe, posle toga, pobednik će biti poznat nakon izvođenja jadanaesteraca.

 

PUT DO FINALA – CRVENA ZVEZDA

1/16 finala (domaćin): Zlatibor 4:2
1/8 finala (gost): Rad 2:1
četvrtfinale (domaćin): IMT 3:0
polufinale (domaćin): Radnik 2:1

PUT DO FINALA – PARTIZAN

1/16 finala (domaćin): OFK Bačka 2:0
osminanala (gost): Metalac 1:0
četvrtfinale (domaćin): Voždovac 4:0
polufinale (gost): Vojvodina 1:0

Komentari (0)

Sport