Fudbal

Srbija želi direktno u Katar, ali i baraž je opcija

Komentari

Autor: Euronews

12/10/2021

-

15:41

Srbija želi direktno u Katar, ali i baraž je opcija
Srbija-Katar - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Pozicija Srbije je prilično povoljna za baraž, ali nas je prethodni protiv Škota naučio mnogo. Posao bi trebalo završiti u Lisabonu.

Fudbalska reprezentacija Srbije još zvanično nije obezbedila mesto u baražu za Svetsko prvenstvo. O poziciji broj dva, ruku na srce, najveći deo navijača razmišlja kao šansi za popravni i odlazak na Mundijal 2022. godine u Kataru.

Ali... Prilika za direktan plasman postoji i sudeći po svemu što se događalo u kvalifikacionoj grupi A, okršaj Srbije i Portugala na stadionu "Žoze Alvalade" u Lisabonu daće odgovor na pitanje koja od ove dve reprezentacije će biti siguran učesnik smotre najboljih nacionalnih timova sveta, a koja će priliku da se nađe u Kataru kasne jeseni naredne godine tražiti kroz novi format plej-ofa.

Realno je očekivati ovakav rasplet, međutim u teoriji je moguće da Srbija obezbedi mesto na Mundijalu i pre 14. novembra, za kada je zakazan meč na stadionu Sportinga u prestonici Portugala. Za takav ishod kvalifikacija potrebno je da "orlovi" pobede Azerbejdžan, a da Kristijano Ronaldo i društvo izgube naredna dva meča, od Luksemburga u Farau i od Republike Irske na Aviva stadionu u Dablinu, što je, ipak, samo u domenu teorije.

Ukoliko se dogodi da Srbija i Portugal ostvare sve pobede pre međusobne utakmice, našem timu biće potreban trijumf na Iberijskom poluostrvu. A, ako kojim slučajem "A Selesao" kiksne pre toga, "orlovima" bi možda i bod u poslednjem kolu bio taman za plasman u Katar. Ukoliko bodovno budemo poravnati sa Portugalom, odlučivaće ukupna gol-razlika.

U slučaju nepovoljnog završetka kvalifikacija za reprezentaciju Srbije, pobeda protiv Azera obezbedila bi mesto među nosiocima u baražu, što bi olakšalo popravni za tim selektora Dragan Stojkovića Piksija. Među povlašćenim u žrebu naći će se po učinku šest najboljih selekcija iz kvalifikacija, a Srbija je u odličnoj poziciji sa 14 osvojenih bodova. Trenutno na listi drugoplasiranih timova vodi Portugal sa 13 bodova, slede Švedska (12, još tri utakmice do kraja), Hrvatska (11/2), Švajcarska 11, Škotska (11/3), Češka (11/1), Norveška (11/2), Rumunija (10/2), Albanija (9/3), Ukrajina (8/2).

Na osnovu ukupnog učinka u UEFA Ligi nacija 2020–21, najbolje dve reprezentacije biće učesnici baraža, a to su trenutno Vels i Austrija. Ukoliko se dogode promena do kraja kvalifikacija, sledeći na listi su Francuska, Španija, Italija, Belgija (zagarantovano mesto u baražu, ako ne budu pobednici grupa), odnosno Češka Republika i Albanija.

Mesto među nosiocima obezbeđuje i prednost domaćeg terena u polufinalu, dok će se domaćin odlučujuće utakmice odlučiti žrebom. Baraž mečevi igraće se od 24. do 29. marta. Plasman na Mundijal za sada su iz Evrope obezbedile samo dve reprezentacije – Nemačka i Danska.

Komentari (0)

Sport