Fudbal

Trener Milana "revolucionar": Zalaže se za uvođenje tajm-auta u fudbalu

Komentari

Autor: Euronews

19/11/2021

-

10:40

Trener Milana "revolucionar": Zalaže se za uvođenje tajm-auta u fudbalu
Trener Milana "revolucionar": Zalaže se za uvođenje tajm-auta u fudbalu - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Trener Milana Stefano Pioli smatra da bi u fudbalu trebalo uvesti pravilo tajm-auta. Kad može u košarci, moglo bi u fudbalu, smatra trener roso-nera iz Milana, jer bi mogućnost uzimanja pauze od minuta potpomogla stručnom štabu i ekipi da koriguje neke stvari tokom igre.

"Voleo bih da mogu više da komuniciram sa igračima, pa bih uveo tajm-aut. Tada bih mogao da dajem precizne savete, dok u poluvremenu mogu da kombinujem taktičke i tehničke savete, u kombinaciji sa motivacionim govorom", objasnio je Pioli.

Košarkaška pravila teško da mogu da dobiju primenu u fudbalu, prevashodno zbog načina na koji bi mogao da se traži tajm aut. U košarci je ona stavr trenutka, procene trenera i može da se dobije relativno brzo.

U fudbalu je sasvim drugačija priča, trener bi trebalo da traži tajm-aut od četvrtog sudije, ovaj da javi glavnom a da onda on donese odluku kada lopta napusti teren. To može da potraje i nekoliko minuta, a u tom intervalu bi i mogla da se izgubi svrha tajm-auta.

Drugi realni problem je vremensko trajanje tajm-auta i njihov broj. U košarci treneri imaju mogućnost da zatraže: dva tajm-auta u toku prvog poluvremena, tri tajm-auta u toku drugog poluvremena, od kojih najviše dva u poslednja dva minuta drugog poluvremena. U fudbalu za minut ne mogu svi igrači da dođu do linije a kamoli da im trener objasni šta treba da se promeni. To znači praktično da bi tajm-aut morao da traje bar dva minuta, a dok se igrači vrate na pozicije i ponovo zaigraju proći će minimum još 30 sekundi, realnije još jedna minut. Sudija bi morao da zaustavlja vreme, odnosno nadoknađuje pa bi se kumulativno utakmica realno produžila na preko 100 minuta u proseku.

Ideja o tajm-autu u fudbalu nije nova, ali za sada je Tehnička komisija FIFA smatrala da nije potrebna da se uvodi. Uvedena je sama mogućnost da sudija uzme tajm aut u oba poluvremena i to samo zbog vrućine kako bi se igrači okrepili kako ne bi dehidrirali.

Videćemo hoće li Pioli uspeti da svojom inicijativom ponovo pokrene temu tajm-auta u fudbalu.

Komentari (0)

Sport