Fudbal

Na predstojećem Arapskom kupu u Kataru: FIFA testira novi uređaj za poluatomatsko otkrivanje ofsajda

Komentari

Autor: Euronews

29/11/2021

-

13:15

Na predstojećem Arapskom kupu u Kataru: FIFA testira novi uređaj za poluatomatsko otkrivanje ofsajda
Na predstojećem Arapskom kupu u Kataru: FIFA testira novi uređaj za poluatomatsko otkrivanje ofsajda - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

FIFA će od 30. nomevbra na Arapskom kupu u Kataru isptivati novu tehnologiju za VAR sistem.  Direktor za fudbalske tehnologije i inovacije u FIFA Johanes Holcmiler istakao je da će se od 30. novembra na Arapskom kupu u Kataru ispitivati novi sistem za poluatomatsko otkrivanje ofsajda. Kamere za ovaj sistem će biti postavljene ispod krova na stadionu.

"Podaci o praćenju ruku, nogu i tela izvučeni iz video snimka biće poslati u posebnu sobu, a izračunata ofsajd linija i otkrivena tačka udarca odakle počinje pas biće dostavljeni operateru ponavljanja snimka u skoro realnom vremenu. Operator ponavljanjanja ima priliku da taj snimak odmah pokaže VAR sudijama", istakao je Holcmiler.

Pjerluiđi Kolina, direktor suđenja u FIFA, istakao je važnost ovog poluautomatskog sistema jer će ubrzati i razjasniti moguću ofsajd poziciju, ali je rekao da će sve i dalje biti u rukama glavnog sudije.

"U ofsajd poziciji odluka se donosi pošto se analizira pozicija igrača, ali i njihovo učešće u igri. Tehnologija danas ili sutra može označiti liniju, ali procena ometanja igre ili protivnika ostaje u rukama sudije", izjavio je Kolina.

Arapski kup igra se u Kataru od 30. novembra do 18. decembra uz učešće 16 selekcija. U "A" grupi su Katar, Irak, Oman i Bahrein, "B" grupu čine: Tunis, Ujedinjeni Arapski Emrirati, Sirija i Mauritanija, "C" grupu: Maroko, Saudijska Arabija, Jordan i Palestina i "D" grupu: Alžir, Egipat, Liban i Sudan.

Komentari (0)

Sport