Fudbal

UEFA traži veću kontrolu u poslovanju: Ukida se finansijski fer-plej i nudi se novi koncept od 2025.

Komentari

Autor: Euronews

23/03/2022

-

09:57

UEFA traži veću kontrolu u poslovanju: Ukida se finansijski fer-plej i nudi se novi koncept od 2025.
MN Press - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Evropskom fudbalu su potrebne promene u poslovanju i prema pisanju "Njujork Tajmsa" sve je izvesnije da će UEFA ukinuti pravila finansijskog fer-pleja i ponuditi klubovima drugačiji model poslovanja.

Finansijski fer-plej je omogućio dobru kontrolu trošenja u fudbalu, ali nedovoljno dobru u novim okolnostima, smatra UEFA.

Pandemija koronavirusa, ali i nesrazmerna potrošnja, kreditna zaduživanja doveli su mnoge bogate klubove do gubitaka od više stotina miliona evra, a Barselonu recimo na dug od preko milijarde evra. Pravilo "finansijskog fer-pleja" onemogućavalo je takozvane "petro klubove", čiji su vlasnici milijarderi sa Istoka da upumpavaju milijarde u budžet, ali predsednik UEFA Aleksandar Čeferin smatra da je došlo vreme da se ovo pravilo promeni zakonom "o ograničavanju plata", što će po njemu doneti veću kontrolu u poslovanju i veću transparentnost jer će se kontrola vršitzi svake godine.

Naime, prema navodima "Tajmsa" biće predložena "Uredba o finansijskoj održivosti", prema kojoj će klubovima biti omogućeno da na transfere troše do 70 odsto svojih prihoda.

Klubovima će biti dat trogodišnji period do 2025. godine da se prilagode novim pravilima. Za to vreme moći će da potroše do 90 odsto svojih prihoda, a ostavlja se i mogućnost uvećanja troškova u iznosu do 10 miliona evra.

 

 

UEFA će pooštriti i kazne za kršenje nove uredbe, jer će se sankcije odnositi i na nacionalne šampionate, te će klubovi biti kažnjavani i oduzimanjem bodova za nelikvidno poslovanje. Recimo, klub koji je obezbedio plasman u Ligu šampiona, a prekršio je "Uredbu o poslovanju" biće izbačen u Ligu Evrope, onaj iz Lige Evrope u Ligu konferencija, a onaj iz Lige konferencija biće izbačen iz takmičenja.

Nova uredba će onemogućiti astronomske plate igrača, procenjuje UEFA, što u praksi znači da klub neće moći da ima tim sastavljen od asova sa mega platama jer će izaći iz potrošnje od 70 odsto budžeta za plate. Procenjuje se da u ovom času čak 40 jakih klubova izlazi iz okvira nove Uredbe i troši za plate više od 70 odsto budžeta.

Ova odluka će možda pogodovati Englezima koji su finansijski najjači i imaju najveće prihode od TV prava, a samim tim imaće i najviše mogućnosti da kupuju najbolje igrače i da se uklope u nove odredbe, mada su zahtevali da se procenat učešća u platama povisi sa 70 odsto na 85 odsto.

Mnogi klubovi imaće muka da konsoliduju finansije do 2025. godine, a UEFA najavljuje da će već 7. aprila i zvanično prdložiti novu Uredbu videćemo da li će biti i prihvaćena u ovim okvirima.

Komentari (0)

Sport