Fudbal

UEFA na Kongresu usvojila promene u evrokupovima: Od 2024/25. veći broj učesnika, utakmica, više ravnoteže

Komentari

Autor: Euronews

11/05/2022

-

14:04 >> 14:24

UEFA na Kongresu usvojila promene u evrokupovima: Od 2024/25. veći broj učesnika, utakmica, više ravnoteže
MN Press - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni komitet UEFA je danas u Beču odobrio konačan format i pristupnu listu za evropska klupska takmičenja od sezone 2024/25, posle odluke od 19. aprila 2021. da se uvede tzv. „Švajcarski sistem”.

Кljučni amandmani se odnose na smanjenje sa 10 mečeva na osam u ligaškoj fazi UEFA Lige šampiona i promenu kriterijuma za dodelu dva od četiri dodatna mesta u UEFA Ligi šampiona, ukidajući pristup na osnovu klupskog koeficijenta. Ovo potvrđuje posvećenost UEFA principu otvorenih takmičenja i sportskim zaslugama, istovremeno prepoznajući potrebu da se zaštite domaće lige.

Osam mečeva UEFA Lige šampiona igraće se tokom deset evropskih nedelja predviđenih odlukom donetom u aprilu 2021. UEFA Liga šampiona, UEFA Liga Evrope i Liga Кonferencije UEFA uživaće jednu nedelju kalendarske ekskluzivnosti.

Četiri dodatna mesta stvorena povećanjem sa 32 na 36 timova u ligaškoj fazi UEFA Lige šampiona biće raspoređena na sledeći način:

- Jedno mesto pripašće klubu trećeplasiranom u prvenstvu saveza na petom mestu na rang-listi UEFA nacionalnog saveza.

- Jedno mesto će biti dodeljeno domaćem šampionu povećanjem broja klubova koji se kvalifikuju sa četiri na pet takozvanom „Stazom šampiona“ (u kojoj se takmiči i prvak Srbije).

- Кonačna dva mesta pripašće Savezima sa najboljim kolektivnim učinkom svojih klubova u prethodnoj sezoni (ukupan broj dobijenih bodova podeljen brojem klubova učesnika). Ta dva Saveza će osvojiti jedno mesto za klub koji je najbolje rangiran u domaćoj ligi iza pozicija u UEFA Ligi šampiona. Na primer, na kraju tekuće sezone dve asocijacije koje bi dodale jedan klub u Ligu šampiona, na osnovu kolektivnog učinka svojih klubova, bile bi Engleska i Holandija.

- Izvršni komitet UEFA je još jednom potvrdio da će se sve utakmice pre finala ipak igrati sredinom nedelje, prepoznajući važnost domaćeg kalendara utakmica širom Evrope.

 

 

"UEFA je danas jasno pokazala da smo u potpunosti posvećeni poštovanju osnovnih vrednosti sporta i odbrani ključnog principa otvorenih takmičenja, sa kvalifikacijama zasnovanim na sportskim zaslugama, u potpunosti u skladu sa vrednostima i evropskim sportskim modelom zasnovanim na solidarnosti. Današnjim odlukama je završen opsežan proces konsultacija tokom kojeg smo saslušali ideje navijača, igrača, trenera, nacionalnih saveza, klubova i liga da navedemo samo neke, sa ciljem da pronađemo najbolje rešenje za razvoj i uspeh evropskog fudbala, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj klupskoj sceni", rekao je danas predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

Sve promene su načinjene kako bi se uspostavila ravnoteža.

"Uvereni smo da izabrani format postiže pravu ravnotežu i da će poboljšati konkurentsku ravnotežu i generisati solidne prihode koji se mogu raspodeliti klubovima, ligama i malom fudbalu širom našeg kontinenta, istovremeno povećavajući privlačnost i popularnost naših klupskih takmičenja. Zaista sam zadovoljan što je to bila jednoglasna odluka Izvršnog komiteta UEFA, pri čemu su se Asocijacija evropskih klubova, evropske lige i nacionalne asocijacije složile sa datim predlogom. Još jedan dokaz da je evropski fudbal ujedinjeniji nego ikad. Кvalifikacije će stoga ostati isključivo zasnovane na sportskom učinku i san da učestvuju će ostati za sve klubove", naznačio je predsednik UEFA.

Uzimajući u obzir ukupan broj timova od 32 do 36 u UEFA Ligi šampiona, najveća promena će biti transformacija iz tradicionalne grupne faze u fazu jedne lige, uključujući sve timove koji učestvuju. Svakom klubu će sada biti zagarantovano minimalno 8 utakmica prvenstvene faze protiv 8 različitih protivnika (četiri utakmice kod kuće, četiri u gostima) umesto prethodnih šest mečeva protiv tri tima, igranih po principu kod kuće i u gostima.

Najboljih osam ekipa u ligi će se automatski kvalifikovati za nokaut fazu, dok će se timovi koji zauzmu od devetog do 24. mesta takmičiti u dvomeču plej-ofa kako bi obezbedili put do 16. finala takmičenja.

Slične promene formata biće primenjene i na UEFA Ligu Evrope (8 mečeva u ligaškoj fazi) i UEFA Ligu Evrope konferencija (6 mečeva u fazi lige) i obe će takođe uključivati 36 timova u fazi lige.

Srbija će sezonu završiti na 11. mestu UEFA rang liste država.

Komentari (0)

Sport