Fudbal

Serija A startuje danas: Prvenstvo otvaraju Milan i Udineze

Komentari

Autor: Euronews

13/08/2022

-

09:30

Serija A startuje danas: Prvenstvo otvaraju Milan i Udineze
Serija A - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

​Dugo očekivan početak jedne od najatraktivniji liga na svetu, italijanske Serije A, zakazan je za subotu 13. Avgust, od kada će gledaoci TV Arena sport moći da uživaju u čarima apeninskog fudbala. 

U odnosu na prošlu sezonu razlika je ta što ove nećemo gledati Veneciju, Đenovu i Kaljari, koji su se preselili u Seriju B, već Moncu, Leće i Kremoneze, koji su ih zamenili u elitnom rangu. 

Aktuelni šampion, Milan, otvara prvenstvo na svom terenu gde će dočekati Udineze (subota 18.30, TV Arena premium). Stefano Pjoli od ove sezone neće moći da računa na Frana Kesija, koji je bio jedan od ključnih igrača za osvajanje Skudeta, pošto je potpisao za Barselonu. Međutim, dobio je veliko pojačanje u napadu, u vidu Divoka Origija I biće ovo odlična prilika da isproba Belgijanca u samom špicu. Srpski napadač, Marko Lazetić bez sumnje na treningu ima od koga da uči, ali jasno je da neće imati zapaženu minutaže, te se očekuje da bude poslat na pozajmicu. 

Titula je ostala u istom gradu, ali ne u istom klubu, što se najmanje svidelo pristalicama Intera. Skudeto je izmakao za dva boda i nema sumnje da će Simone Inzagi kao glavni zadatak imati da vrati trofej ''nerazurima''. Romelu Lukaku se vratio što je najbolje moguće pojačanje koje je Inter mogao da dobije, s obzirom na to da je Belgijanac u prethodnom mandatu proglašen za najboljeg igrača Serije A. 

Napoli je prošlu sezonu završio kao trećeplasirani na tabeli, što svakako nije loš rezultat, ali daleko od toga da je bilo koji navijač svetlo-plavih zadovoljan time. Lućano Spaleti će prvo morati da se pozabavi defanzivnom linijom, što uopšte neće biti lak zadatak, s obzirom na to da je dugogodišnji bedem, Kalidu Kulibali, potpisao za Čelsi i tako ostavio veliku rupu u zadnjoj liniji. Pored tamnoputog defanzivca, klub je napustio i srpski štoper, Nikola Maksimović, koji je potpisao za Đenovu. 

Juventus je kao i uvek među glavnim kandidatima za osvajanje Skudeta, a ove sezone deluje da je znatno bliži tome nego prethodnih. ''Bjankoneri'' su bili najaktivniji tokom prelaznog roka, s obzirom na to da su klub napustili Matijas de Liht, Federiko Bernardeski, Đorđo Kjelini, kao i Paolo Dibala. Ipak, deluje da su dovedene adekvatne zamene u vidu Pola Pogbe, Anhela di Marije i Glejsona Bremera. Morata takođe više nije na raspolaganju Masimilijanu Alegriju, ali Juve nije dovodio pojačanja u napadu iz prostog razloga što je Dušan Vlahović pokazao kakav je centarfor i deluje da bi ova sezona za njega mogla da bude najbolja do sada.  Ipak, doveden je Filip Kostić koji bi svojim konstantnim ubacivanjima, prodorima i centaršutevima mogao da bude jedan od ključnih karika u borbi za Skudeto.

Lacio već dugi niz godina igra možda i najatraktivniji fudbal, ali nikako mu ne polazi za rukom da se dočepa samog vrha tabele. Ćiro Imobile ne prestaje da trese mreže po Italiji, prošle sezone je bio najbolji strelac šampionata, što nije bilo dovoljno da se klub dokopa Lige šampiona. Srpski reprezentativac, Sergej Milinković-Savić je možda i najbolji igrač ekipe godinama unazad i svake sezone igra na sve višem nivou. Kao i uvek, traži ga pola Evrope, ali deluje da mu Rim jako prija i da bi voleo da mu donese Skudeto. Dimitrije Kamenović je prošle sezone polako ušao u Sarijev sistem I delovalo bi da u narednom periodu njegova uloga bude još značajnija.

Kada smo kod crvene polovine Rima, deluje da bi Roma po prvi put nakon mnogo godina mogla da se uključi u borbu za titulu. Žoze Murinjo je doneo potpuno novu energiju i uz ovako dobro odrađen prelazni rok, ambicije su drastično skočile. Najveće pojačanje za ''Vučicu'' je zasigurno Paolo Dibala, koji je bez obeštećenja stigao iz Juventusa. Međutim, nikako se ne sme zapostaviti dolazak Nemanje Matića koji je tokom karijere u nekoliko navrata imao fenomenalnu saradnju i uspehe za portugalskim stručnjakom. Matić nije jedini Srbin koji će braniti boje Rome, već je tu I mladi golman, Mile Svilar koji je stigao iz Benfike. 

Ove sezone će u Seriji A igrati čak 17 srpskih igrača, od kojih će velika većina imati zapaženu ulogu u svojim klubovima. Luka Jović je stigao na pozajmicu u Fiorentinu, što je svakako jedna od gorućih tema u Italiji. Pored njega, za ‘’Violu’’ će ove sezone nastupati I Nikola Milenković, Matija Nastasić I Aleksa Terzić. 

Saša Lukić je sjajnim partijama koje u kontinuitetu pruža za Torino zaradio kapitensku traku, koju mu je dodelio trener Ivan Jurić. Pored njega, za ‘’Bikove’’ nastupaju I Nemanja Radonjić, koji je stigao iz Benfike I već na debiju upisao gol I asistenciju I golman Vanja Milinković-Savić, koji polako sve više dobija poverenje trenera I ističe se u plan kao prvi izbor među stativama. 

Verona je prošle sezone bila jedno od najprijatnijih iznenađenja, u čemu su ogromnu ulogu imali srpski reprezentativci Ivan Ilić I Darko Lazović, koji su odigrali po 32 od mogućih 34 utakmica.

Filip Đuričić se oporavio od teške povrede zbog koje je propustio veliki deo prošle sezone, ali je sada promenio sredinu, pošto nije produžio ugovor sa Sasuolom, već je pojačao ekipu Sampdorije. 

Ivan Radovanović je već 16. godinu u Italiji I deluje da će upravo na Apeninskom ostrvu završiti karijeru. Prošle sezone je za Salernitanu odigrao 14 mečeva u Seriji A I pomogao timu da ostane u elitnom rangu, a videćemo da li će to biti slučaj I ove godine. 

Serija A, 1.kolo: 

Subota 

18.30 Milan - Udineze (TV Arena premium) 

18.30 Sampdorije - Atalanta (TV Arena premium) 

20.45 Leće - Inter (TV Arena premium) 

20.45 Monca - Torino (TV Arena premium) 

Nedelja 

18.30 Fiorentina - Kremoneze (TV Arena premium) 

18.30 Lacio - Bolonja (TV Arena premium) 

20.45 Salernitana - Roma (TV Arena premium) 

20.45 Specija - Empoli (TV Arena premium) 

Ponedeljak 

18.30 Verona - Napoli (TV Arena premium) 

20.45 Juventus - Sasuolo (TV Arena premium) 

(foto: Guliver/Marco Canoniero, Guliver/Joaquin Corchero, Guliver/GiuseppeMaffia)

Komentari (0)

Sport