Fudbal

Komemoracija Milutinu Šoškiću u četvrtak u svečanoj sali Skupštine grada Beograda, sahrana istog dana u Aleji velikana

Komentari

Autor: Euronews

29/08/2022

-

16:42

Komemoracija Milutinu Šoškiću u četvrtak u svečanoj sali Skupštine grada Beograda, sahrana istog dana u Aleji velikana
Milutin Šoškić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija nedavno premiloj legendi Partizana i jugoslovenskog fudbala Milutinu Šoškiću održaće se u četvrtak 1. septembra u 11 časova, u sali za sednice Skupštine grada Beograda, na Trgu Nikole Pašića.

Sahrana će biti istog dana u 14 časova u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Milutin Šoškić je bio član najuspešnije generacije crno-belih koja je igrala finale kupa šampiona 1966. protiv slavnog Real Madrida, dok je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu 1966. godine. Učestvovao je i u osvajanju srebra na Evropskom prvenstvu (tadašnji Кup evropskih nacija) iste godine, mada nije branio u finalu, što mnogi i vide kao razlog poraza od Sovjetskog saveza u finalu.

 

 

Šole je igrao i za Tim sveta i to za zvničnu reprezentaciju FIFA u meču protiv Engleske na proslavi godišnjice najstarijeg fudbalskog saveza (FA) na svetu. Tada  je on branio drugo poluvreme, a legendarni Lav Jašin prvo.

Posle više od decenije u prvom timu Partizana, za koji je odigrao 177 utakmica i postigao jedan gol, prešao je u nemački Кeln gde je ostao pet godina. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 50 utakmica. 

Za plave je debitovao 11. oktobra 1959. godine protiv Mađarske, kada je ušao je u igru umesto Vladimira Beare. Bila je to prva od 33 uzastopne utakmice u kojoj je reprezentacija Jugoslavije izašla sa "užom odbranom" u sastavu Đođkić-Durković-Jusufi. Rekord koji nikad kasnije nije oboren, a teško da će ikad i biti.

Podatak za divljenje i nešto što je danas u savremenom fudbalu neizvodljivo, čak i za golmana - nikad u karijeri nije isključen.

Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Bio je šef stručnog štaba OFК Beograda, posle čega je postao pomoćnik u Partizanu. 

Bio je i pomoćnik Bori Milutinoviću u reprezentaciji SAD.

Komentari (0)

Sport