Fudbal

Saudijska Arabija priredila jednu od šest najvećih senzacija u istoriji Mundijala

Komentari

Autor: Euronews

22/11/2022

-

13:48

Saudijska Arabija priredila jednu od šest najvećih senzacija u istoriji Mundijala
Saudijska Arabija priredila jednu od šest najvećih senzacija u istoriji Mundijala - Copyright Tanjug/(AP Photo/Natacha Pisarenko)

veličina teksta

Aa Aa

Svetska prvenstva umeju da režiraju senzacije, ali retko se dešavalo da neko od svetskih šampiona na Mundijalima doživi šokantan poraz kao što je danas osetila Argentina u duelu sa Saudijskom Arabijom (1:2).

Ovaj trijumf saudijskih "sokolova" ulazi u anale i spada među šest najvećih u istoriji. Poslednju senzaciju pripredila je Italiji na Mundijalu 2002. godine domaćin Južna Koreja koja je slavila 2:1 u produžetku. U osmini finala je Vijeri je u 18. minutu doneo vođstvo "azurima", Ki Hjon Seol je u 88. minutu uveo meč u produžetke, da bi Jung-Hvang An doneo senzacionalni trijumf Korejcima golom u 117. minutu

Nemce je 1982. godine iznenadio Alžir pobedom od 2:1 (Mađer i Belumi), a Argentinci su na SP u Italiji 1990. bili poraženi od Kameruna 1:0 (Omam Bijik), ali su stigli kasnije do finala. Još se pamti poraz Italije od Severne Koreje na SP 1966. (1:0), ali i trijumf SAD nad Engleskom u Brazilu 1950. godine (1:0).

 

 

Saudijska Arabija je ispisala još jednu stranicu istorije Mundijala jer je u startnoj postavi protiv Argentine, selektor Erve Renar imao čak devetoricu fudbalera iz jednog kluba - Al Hilala.

Najbolji klub iz ove zemlje dao je 12 fudbalera za ovaj Mundijal, a u startnoj postavi nisu se našli Mohamed Al-Breik, Abdulah Otajf i Naser Al-Davsari. Ostali su zaigrali protiv Lea Mesija i "gaučosa" od starta i napraviuli senzaciju.

Ovo je bio početni sastav: Al Ovais (Al Hilal) - Abdulhamid (AL Hilal), Tambakti (Al Šabab), Al Bulaihi (Al Hilal), Al Šahrani (Al Hilal) - Al Šehri (Al Hilal), Kano (Al Hilal), Al Malki (Al Hilal), Salem Al Davsari (Al Hilal) - Al Faraž (Al Hilal) - Al Buraikan (Al Fateh).

Saudijcima je današnji duel bio 17. na šestom SP i tek četvrta pobeda, uz dva remija i 11 poraza.

Komentari (0)

Sport