Fudbal

Mundijal u Kataru, najava dana: Hrvatska protiv Maroka kreće u potvrdu plasmana iz Rusije

Komentari

Autor: Euronews

23/11/2022

-

08:31

Mundijal u Kataru, najava dana: Hrvatska protiv Maroka kreće u potvrdu plasmana iz Rusije
Tanjug/Robert Perry/Pool via AP - Copyright Tanjug/Robert Perry/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Četvrtog dana Svetskog prvenstva u Kataru gledaćemo četiri utakmice, a u grupi "F" snage će odmeriti Hrvatska i Maroko (11.00), odnosno Belgija i Kanada (20.00).

Hrvati su bili iznenađenje prethodnog prvenstva u Rusiji, te fudbalska javnost čini se opravdano očekuje dobar rezultat i na smotri sveta u Kataru. Ekipa Zlatka Dalića je tada ostvarila najveći uspeh u istoriji hrvatskog fudbala, a pored finala 2018. godine, treba istaći i treće mesto 20 godina ranije, kada je ekipu predvodio sjajni Davor Šuker.

Što se tiče Maroka, njih najveći uspeh je osmina finala 1986. godine kada su ujedno postali i prva zemlja iz Afrike koja je grupnu fazu završila kao prva. Zanimljivo je da se nijedna prva utakmica Hrvatske na Mundijalima nije završila nerešeno (dve pobede, tri poraza), te nema sumnje da navijači "vatrenih" žele da poprave taj skor i upišu početna tri boda.

Duel između Belgije i Kanade na programu je od 20.00 i nema sumnje ko je favorit u ovom duelu. Belgija je završila kao treća 2018. godine i nema sumnje da sada žele da se popnu i stepenik više.

Prva prepreka biće im sastav Kanade, za koji brani golman Crvene zvezde, Milan Borjan. Uz njega, Kanađane će predvoditi i fudbaler Bajerna, Alfonso Dejvis. Takođe, interesantan podatak je da grupa "F" nikada nije osvojila Mundijal, odnosno da nijednom u istoriji pobednik Svetskog prvenstva nije igrao u ovoj grupi.

 

 

U grupi "E" snage će odmeriti Nemačka i Japan (14.00), kao i Španija i Kostarika (17.00).

Nema sumnje da Nemci imaju veliki motiv da ostvare dobar rezultat, zbog nešto lošijih partija 2018. u Rusiji i 2021. na evropskom prvenstvu. Nemcima će ovo biti 17. uzastopno učešće na SP, a do njega su došli dominantno (devet pobeda i jedan remi u evropskim kvalifikacijama).

Kao i njihovi protivnici, Japanci su takođe lako izborili plasman na ovogišnju smotru sveta ali im neće biti nimalo lako da se plasiraju u nokaut fazu pored Nemačke i Španije.

Upravo Španci od 17.00 igraju svoj meč sa Kostarikom.  Luis Enrike je definitivno napravio odličan spoj mladosti i iskustva ali njegov tim nespada u najuži krug favorita za osvajanje "Boginje".

Sa druge strane Kostarika je kroz iglene uši došla do Katara, u baražu su bili bolji od Novog Zelenda 1:0, a sada će pokušati da prekinu niz od šest utakmica bez pobede na Mundijalima.

Grupa F, 1. kolo

Hrvatska - Maroko 14.00 (Arena 1 Premium)

Belgija - Kanada 20.00 (Arena 1 Premium)

Grupa E, 1. kolo

Nemačka - Japan 14.00 (Arena 1 Premium)

Španija - Kostarika 17.00 (Arena 1 Premium)

Komentari (0)

Sport