Fudbal

Nova senzacija na Mundijalu: Japan pobedio Nemačku

Komentari

Autor: Euronews

23/11/2022

-

15:59

Nova senzacija na Mundijalu: Japan pobedio Nemačku
slavlje fudbalera Japana nakon pobede nad Nemačkom - Copyright Tanjug / AP Photo/Petr Josek

veličina teksta

Aa Aa

Još jedno veliko iznenađenje na Mundijalu i to ponovo posle preokreta. Nešto više od 24 sata trebalo je da prođe da bi ljubitelji fudbala mogli da vide novu senzaciju u Kataru…


Priredili su je reprezentativci Japana, pobedivši Nemačku 2:1 (0:1), u prvom kolu Grupe E. Ne samo da su "samuraji" osvojili tri boda, već su četvorostrukog prvaka sveta doveli u situaciju da strepi za prolaz, odnosno da doživi istu sudbinu kao pre četiri godine, kada "panceri" prvi put u istoriji nisu prošli grupu na SP. Da se to ne bi ponovilo, Nemačka će, očigledno, morati da pobedi Španiju i Kostariku u preostala dva meča prve faze.

Ništa nije nagoveštavalo da bi Japan mogao da iznenadi velikog favorita. Ne samo zbog vođstva Evropljana stečenog golom Ilkaja Gundogana iz penala, već i zbog slike na terenu u dobrom delu drugog poluvremena, kada su Nemci kontrolisali dešavanja i propuštali silne prilike.

Ipak…

Za šokantnii rasplet pobrinuli su se Ritsu Doan u 75. i Takuma Asano u 84. minutu.

Nemačka je bila ta koja je kontrolisala dešavanja na terenu i u naletima napadala. "Elf" je u 29. minutu stvorio odličnu priliku za vođstvo, koju nije iskoristio Gundogan. Bedem ispred gola Šuičija Gonde bio je načet, da bi nešto kasnije bio i probijen.

Glavni krivac je bio upravo čuvar mreže "samuraja".

David Raum je prihvatio loptu, da bi Gonde, čini se, napravio dva prekršaja nad reprezentativcem "pancera". Za sudiju Ivana Sisnerosa nije bilo dileme, kao ni lakšeg zadatka za Gundogana sa "bele tačke". Nemačka je od 33. minuta vodila 1:0.

Po jednu priliku imale su obe selekcije od poluvremena. Prvo je poništen gol zbog ofsajda Kaia Havertsa. Zanimljivo da pomoćni arbitar nije video da se reprezentativac Nemačke nalazio u debeloj nedozvoljenoj poziciji, pa je VAR morao da interveniše. S druge strane, takođe, u sudijskoj nadoknadi, Maeda je još jednom pripretio, međutim, nije bio dovoljno precizan.

Nemačka je ređala šanse u nastavku meča, a među stativama je briljirao tragičar prvog poluvremena. Japanci su imali i dosta sreće, s obzirom na to im je i okvir gola bio saveznik u jednoj opasnoj situaciji. Kada se ekipa Hansija Flika ispromašivala, usledila je kazna u 75. minutu. Odbijena lopta stigla je do Ritsua Doana, koji nije mnogo oklevao, već ju je zakucao u mrežu Nemaca.

 

 


A onda ŠOK!

Zatečeni Nemci ostali su bez odgovora, a uporni Japanci nisu se zadovoljili remijem, već su nastavili da napadaju gol velikog rivala. Do novog pogotka čekalo se devet minuta, kada je zablistao nekadašnji fudbaler Partizana Takuma Asano. Prvo je maestralno primio loptu, izdržao na leđima Nika Šloterbeka i onda pod prečku poslao loptu pored ukopanog Manuela Nojera.

Zanimljivo da su obojica igrača Japana ušla u drugom poluvremenu.

Nemačka je neuspešno pokušavala da se rezultatski vrati u utakmicu. Svetsko prvenstvo u Rusiji je završila porazom od Južne Koreje (0:2), a novo započela neuspehom protiv još jedne azijske selekcije. U svakom slučaju u nactavku šampionata čeka nas prava drama u Grupi E...

NEMAČKA – JAPAN 1:2

Strelci: Gundogan iz penala u 33. za Nemačku i Doan u 75. i Asano u 84. za Japan.

Stadion: Kalifa, Al Rajan. Gledalaca: 45.000. Sudija: Ivan Sisneros (El Salvador)

NEMAČKA: Nojer; Raum, Zile, Ridiger, Šloterbek; Gundogan (od 68. Gorecka), Kimih; Musijala (od 79. Fulkrug), Gnabri (od 90. Mukoko), Miler (od 68. Hofman); Haverc (od 79. Gece).

 

 


JAPAN: Gonda; Nagatomo (od 57. Mitoma), Itakura, Jošida, Sakai (od 75. Minamino); Tanaka (od 72. Doan), Endo; Kamada, Ito, Kubo (od 46. Tomijasu); Maeda (od 57. Asano).

Grupa E

1. kolo – 23. novembar

Nemačka – Japan 1:2 (1:0)
/Gundogan 33p – Doan 75, Asano 84 /

Španija – Kostarika 17.00
 

Standings provided by Sofascore

 


2. kolo – 27. novembar

Japan – Kostarika 11.00
Španija – Nemačka 20.00

3. kolo – 1. decembar

Japan – Španija 20.00
Kostarika – Nemačka 20.0

 

 

Komentari (0)

Sport