Fudbal

Kreću završne borbe za osminu finala Mundijala, samo domaćin Katar otpisan u Grupi A

Komentari

Autor: Euronews

29/11/2022

-

08:27

Kreću završne borbe za osminu finala Mundijala, samo domaćin Katar otpisan u Grupi A
Grupa A - Copyright Euronews/Arena sport

veličina teksta

Aa Aa

Posle dva odigrana kola iz Grupe A jedini "viđen" učesnik osmine finala je Holandija, koja je pobedila Senegal 2:0 i remizirala sa Ekvadorom 1:1. "Lale" i južnoamerička selekcija imaju jednak broj bodova, po četiri, uz identičnu gol-razliku 3:1, ali trostrukog vicešampiona planete čeka daleko lakši posao u odlučujućem meču.

Razlog zbog kojeg su Holanđani "sigurni" u drugoj fazi leži u činjenici da im je protivnik Katar, verovatno najslabija selekcija Mundijala. Domaćin Svetskog prvenstva u prethodna dva meča (Ekvador 0:2, Senegal 1:3) nije pokazao ništa što bi moglo da nagovesti iznenađenje protiv tima selektora Luja vam Gala, osim što će poslednji meč na šampionatu dočekati rasterećen, jer više nema nikakve šanse za prolaz. Ipak, sve ostalo je na stravi Evropljana, a pre svega kvalitet.

Pobeda i remi garantuju "lalama" osminu finala, dok će se prava fudbalska bitka voditi između Ekvadora i Senegala. Obe selekcije su prikazale dosta dobar fudbal, Afrikancima je nedostajala i sreća protiv Holandije, pa su na kraju, ipak, pognutih glava napustili teren, zbog čega će im u poslednjem kolu Grupe A biti neophodan trijumf za prolaz.

Problem je, međutim, u tome što je Ekvador igrao sjajno na otvaranju Mundijala (Katar 2:0), a posebno protiv Holanđana, kada je malo falilo da upiše sva tri boda i već nakon drugog kola obezbedi osminu finala. Za ovu reprezentaciju računica je jasna, sve je u njenim rukama, pobeda i remi je vode među 16 najboljih na svetu.

Ukoliko Holandija i Ekvador upišu pobede, o pobedniku grupe odlučivaće bolja gol razlika, ako i u tome budu jednaki (kao što je sada 3:1), tas na vagi za prvo mesto biće broj datih golova. Ukoliko i po tom parametru ne bude razlike, onda će merilo biti fer-plej lista, po kojoj žuti karton donosi jedan negativni poen, nedirektan crveni karton "minus tri", direktan "minus četiri", a žuti i direktan crveni karton "minus pet". Ako se ni posle ovoga ne bude znao pobednik grupe, učesnik osmine finala biće poznat posle žreba.

Ako bi Katar napravio prvorazrednu senzaciju i savladao "lale", situacija u Grupi A bi se veoma zakomplikovala, čak bi prolaz "oranja" bio ugrožen… Može Van Galova ekipa da izgubi i sa golom razlike i da prođe, pod uslovom da Senegal dobije Ekvador sa više od jednog pogotka prednosti. Pobeda domaćina sa dva ili tri gola razlike, otvorili bi vrata naredne faze takmičenja Senegalu i Ekvadoru pod uslovom da se njihov duel završi bez pobednika. S obzirom na to da utakmice počinju u isto vreme, teško je očekivati bilo kakve rizične kalkulacije, a još teže ubedljiv trijumf Katara.

Komentari (0)

Sport