Fudbal

Rasplet u grupi C: Argentina mora da pobedi ukoliko hoće da osigura mesto u osmini finala SP

Komentari

Autor: Euronews

30/11/2022

-

09:30

Rasplet u grupi C: Argentina mora da pobedi ukoliko hoće da osigura mesto u osmini finala SP
Rasplet u grupi C: Argentina mora da pobedi ukoliko hoće da osigura mesto u osmini finala SP - Copyright Euronews/Arena sport

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama je rasplet u još jednog grupi u kojoj sve četiri selekcije imaju šanse za prolaz. U najtežoj poziciji je Meksiko, kome ni trijumf ne garantuje plasman u osminu finala, dok najbolje stoji Poljska, jer bi i remijem protiv Argentine ušla među 16 najboljih na turniru.


Da bi bili sigurni, "sombrerosi" će za plasman morati da pobede Saudijsku Arabiju sa četiri gola razlike. Samo u tom slučaju neće zavisiti od drugog rezultata, jer će razlika odnosa datih i primljenih golova biti "plus dva", čime Argentinu sa "plus jedan" (trenutno) neće ni remi sa Poljacima odvesti u osminu finala.



Ukoliko "gaučosi" i Meksiko pobede, Argentina će biti prva, dok će o drugom mestu opet odlučivati gol razlika. Trijumf Lea Mesija i ekipe od jednog gola, bez primljenog, Meksiku nameću imperativ trijumfa od tri razlike. Ako šampioni sveta iz 1978. i 1986. savladaju Poljsku sa dva gola prednosti i opet bez primljenog, Meksiko će dalje u slučaju trijumfa 3:1, 4:2, 5:3… Ako bude 2:0, onda će merilo biti fer-plej lista, po kojoj žuti karton donosi jedan negativni poen, nedirektan crveni karton "minus tri", direktan "minus četiri", a žuti i direktan crveni karton "minus pet". Ako se ni posle ovoga ne bude znao pobednik grupe, učesnik osmine finala biće poznat posle žreba.

Svaki dati gol Poljske u porazu od Argentine od dva razlike pomera lestvicu Meksikancima za po jedan pogodak više.

Ali i te kako će se pitati i Saudijska Arabija, koja tek sada žali za silnim propuštenim prilikama protiv Poljske. Pobeda u duelu sa Meksikom znači i prolaz u osminu finala, prvi još od 1994. godine i šampionata u SAD. Može Saudijska Arabija i u slučaju nerešenog ishoda do 16 na Svetskom prvenstvu, ali ako Poljska savlada Argentinu sa dva i više golova razlike ili "gaučosi" budu bolji do Evropljana sa četiri.

Poljake pobeda vodi kao prvoplasirane iz Grupe C u osminu finala. Sa tog mesta može u eliminacije i ako igra nerešeno sa Argentinom, a Meksiko i Saudijska Arabija odigraju takođe bez pobednika ili "sombrerosi" zabeleže trijumf. Poljsku bez Svetskog prvenstva ostavlja bilo koji poraz od Argentine i pobeda Saudijaca.

Grupa C, 3.kolo

Argentina – Poljska 20.00
Meksiko – S. Arabija 20.00

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport