Fudbal

Sve je otvoreno u grupi E: Pada odluka ko ide u osminu finala

Komentari

Autor: Euronews

01/12/2022

-

10:14

Sve je otvoreno u grupi E: Pada odluka ko ide u osminu finala
Grupa E - Copyright Euronews/Arena sport

veličina teksta

Aa Aa

Koje dve ekipe će u osminu finala iz Grupe E? Odgovor na ovo pitanje, ako se u obzir uzmu samo glavni parametri, poput kvaliteta, iskustva i tradicije, ne bi trebalo da predstavlja problem, to su Španija i Nemačka.


Ali…

Utakmica između "pancera" i Japana pokazala je upravo suprotno. Ukoliko se u četvrtak dogodi još jedno veliko, može se reći i senzacionalno iznenađenje, već posle prve faze ostaćemo bez jednog od favorita turnira.

Činjenica je, inače, da Španija i Nemačka sve drže u svojim rukama i da ih pobede vode u drugi krug.

Nemcima, doduše, minimalni trijumf ne može da garantuje prolaz, jer bi u slučaju da rezultatom 1:0 savladaju Kostariku, a da "crvena furija" i Japan odigraju 1:1, prednost bila na strani "plavih samuraja" zbog trijumfa u međusobnom duelu. Ukoliko "elf" dobije 1:0, a na drugoj utakmici bude 0:0, Nemačka bi prošla zbog više datih golova, bez obzira što bi i jednim i drugima odnos postignutih i primljenih pogodaka bio jednak nuli. Nemačka neće proći i u ovim slučajevima: pobedi 2:1 i Japan i Španija igraju 2:2, zatim 3:2 i 3:3 itd.

Pravila FIFA su jasna i prednost prvo ide selekciji koja je postigla više golova, a tek se u obzir uzima rezultat iz međusobnog susreta.

Svaki drugi trijumf Nemačke sa dva i više golova razlike, Japancima nameće imperativ pobede. Kostariku, bez obzira na trijumf nad Japanom (1:0), usled katastrofalnog poraza od Španije (0:7) u prvom kolu, samo pobeda vodi sigurno u osminu finala. Nerešen ishod sa Nemcima biće joj dovoljan ukoliko Španija pobedi Japan.

Španija je jedina selekcija iz Grupe E koja će i u slučaju remija završiti u osmini finala (sigurno), a možda i na prvom mestu u grupi. Čak i sa porazom može do 16 najboljih. Takav rasplet biće ako Kostarika i Nemačka odigraju nerešeno, što bi značilo da će dalje Japan i Španija. Šampion planete iz 2010. prolazi i ako Nemačka nedovoljnom razlikom bude bolja od Kostarike, a azijska selekcija takođe ne da dovoljno golova "furiji". Nemci imaju gol-razliku "minus jedan", a Španci "plus sedam". Dakle, da bi ekipa Luisa Enrikea završila Mundijal već posle tri utakmice, potrebno je mnogo toga da se poklopi i nije realno očekivati takav rasplet.

Grupa E, 3. kolo

Nemačka – Portoriko 20.00 / TV Arena Premium 2
Japan – Španija 20.00 / TV Arena Premium 1

 

Standings provided by Sofascore

 


23. novembar – 1. kolo

Nemačka – Japan 1:2 (1:0) VIDEO
/Gundogan 33p - Doan 75, Asano 84/

Španija – Kostarika 7:0 (3:0) VIDEO
/Olmo 11, Asensio 21, Tores 31,54, Gavi 74, Soler 90, Morata 90+2/

27. Novembar – 2. Kolo

Japan – Kostarika 0:1 (0:0) VIDEO
/Fuler Spens 81/

Španija – Nemačka 1:1(0:0) VIDEO 
/Morata 62 - Filkrug 83/

 

 

Komentari (0)

Sport