Fudbal

"Fudbaleri Srbije igraju najbolje kada je najvažnije": Predrag Mijatović ima savet za "orlove" pred odlučujući meč na SP

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2022

-

22:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Srbije bi pred odlučujući meč za prolazak u drugu fazu Svetskog prvenstva sa Švajcarskom trebalo da se opuste, da veruju u sebe i da pokažu ono što znaju, poručio je proslavljeni fudbaler Predrag Mijetović koji je govorio za Euronews Srbija. Reprezentativci su nas u prethodnom periodu navikli na dobre rezultate i pokazuju sjajan napredak, ocenio je fudbalski menadžer Ranko Stojić, a nekadašnji golman Ivica Kralj i fudbalski trener Darko Tešović su saglasni da je najvažnije da reprezentativci imaju mir i samopouzdanje.

Cela Srbija nestrpljivo očekuje meč koji će sutra na Svetskom prventstvu u Kataru odigrati Srbija i Švajcarska, a koji će biti presudan za prolazak u drugu fazu takmičenja. Srbija je do sada poražena od Brazila i remizirala je sa Kamerunom, a Švajcarska je takođe poražena od favorita u grupi, ali je ipak uspela da pobedi Kamerun. Međutim, i pre nego što je počeo Mundijal, najveći broj stručnjaka je prognozirao da će utakmica sa Švajcarskom za Srbiju biti presudna. O tome šta je ključ za pobedu Srbije govorili su gosti emisije Direktno sa Minjom MIletić.

Fudbalska legenda Predrag Mijatović je rekao, da bi Srbija morala da obrati pažnju na greške i takođe ističe da je bitan rad na motivaciji igrača. Kako je dodao, veruje da su igrači u prethodnim utakmicama imali neko psihološko optrećenje i bitno je da se opuste i da veruju u sebe.

"Da pokažu ono što znaju, a znamo da znaju da igraju fudbal na najbolji način", rekao je Mijatović.

Odgovarajući na pitanje kako na igrače utiče kada stvari ne krenu dobro, on je rekao da je njegova generacija 1998. godine takođe imala situaciju gde je javnost verovala da će to prvenstvo da protekne u postizanju nekog istorijskog rezultata, što se nije dogodilo.

Euronews/Printscreen

 

"To je jedan turnir na koji dođete sa puno ambicija i želje da uradite nešto spektakularno, ali postoje i sitne povrede i čarke i mala ljutnja nekog ko možda misli da treba da igra. Sećam se da sam ja 1998. imao malu povredu ahilove tetive koja mi nije dozvoljavala da budem sto odsto spreman. To sam malo krio, a malo i nisam. Vidim da ima igrača koji imaju problema sa povredama i to su situacije koje treba hendlovati", rekao je Mijatović.

"Sada bi svi trebalo da budemo Srbija"

Nekadašnji golman Ivica Kralj je rekao da je najvažnije da igrači imaju mir koji je poslednjih dana malo narušen. Istakao je da je reč o profesionalcima i da su oni kroz karijeru navikli da se nose sa problemima. Isto smatra i trner Darko Tešović, ali poručuje da bi sada svi trebalo da budemo Srbija jer igrači sve osećaju i vide.  

"Igrači su ti koji odlučuju na terenu i svaki deo motivacije je bitan. U samom udarcu, u trčanju. To su bitne stvari za jednog igrača, kad zna da ga podržava cela Srbija", rekao je on.

A o tome kakva je situaicja u Kataru među selekcijom Srbije dobro zna nekadašnji golman, a sada fudbalski menadžer Ranko Stojić koji se nalazi na licu mesta. Otkriva da je imao kratak razgovor sa selektorom Draganom Stojkovićem i da mu je to bila potvrda da je sve u redu i da je ceo tim spreman za meč sa Švajcarskom.

Euronews/Printscreen

 

"Ovi momci, sa selektorom, navikli su nas da najvažnije utakmice najbolje igraju. Možda im je potrebna ta doza pritiska", rekao je Stojič i dodao da je selektor Stojković majstor da prenese pobednički mentalitet na igrače.

"Momci su odlučni da daju maksimum. Oči celog sveta su uprte u ovo takmičenje, ali ovo je ipak fudbalski meč. Najvažnije je da daju sto odsto, u šta niko ne bi trebalo da sumnja. Ne treba zaboraviti ono što je urađeno u prethodnih godinu i po dana. Reprezentacija ima sjajnu progresiju", naveo je on.

Kakva su očekivanja pred utakmicu?

Predrag Mijatović je rekao da je optimista pred odlučujući meč reprezentacije Srbije i da misli da su igrači i stručni štab svesni da u prve dve utakmice nisu bili na nivou koji se očekivao.

"Velika je šansa da se stvari postave na svoje mesto. Biće komplikovano i teško", rekao je Mijatović.

Euronews/Printscreen

 

Istakao je da je Dragan Stojković Piksi odradio fenomenalan posao od kada je preuzeo reprezentaciju.

"Napravila se atmosfera, obnovio se tim. Došlo je mnogo mladih igrača koji razumeju šta on traži. Dobar ambijent je rezultirao odlaskom na Svetsko prvenstvo i to je veliki uspeh", rekao je on.

Kako kaže, imao je prilike da priča sa Stojkovićem nekoliko puta, a i iz izjava koje je čuo bilo je jasno da i Piksi očekuje da poslednja utakmica u grupi bude presudna.

"To je treća šansa. Znaju šta treba da rade. On je optimista. Ima vremena za kritike i analize, da pustimo momke da se koncentrišu pa da vidimo šta dalje", zaključio je Mijatović.

Ranko Stojič poručuje da je Švajcarska kompaktna i da igra organizovano i disciplinovano, ali smatra da nemaju toliko talenta i individualnog kvaliteta koji može da donese prevagu kao što ga ima reprezentacija Srbije.

"Ako budemo isto tako profesionalni, da ne žurimo previše, naš individualni kvalitet treba da dođe do izražaja, kao i veliki potencijal naših napadača", istakao je.

I Darko Tešović ima sličan utisak o Švajcarskoj ekipi, ali poručuje da će igrači odgledati analizu utakmica i da će napraviti plan.

Euronews/Printscreen

 

"Oni znaju sve mane protivnika i sve svoje vrline kojih ima mnogo više nego kod Švajcarske. I to mi daje nadu i optimizam, da iskoristimo sve naše vrline i njihove mane", rekao je.

Ivica Kralj navodi da mi ne znamo sa strane šta se dešava u ekipi i, kada je reč o prethodnim rezultatima, napominje da ni Kamerun, sa kojim smo igrali nerešeno, nije naivna ekipa, već da je to skup odličnih igrača koji igraju u velikim evropskim klubovima.

Ističe i da je dobra odluka selektora koji je dozvolio igračima da dan provedu sa porodicama i najvoljenijima, jer ne postoji veća podrška, nego kada ona dolazi od onih koji vas najviše vole.

A kada je reč o fenomenu, da se od statusa heroja dolazi do kritika, Kralj je rekao: "To smo mi".

"Trenutno su kritike posle ove utakmice. Ako bude sutra kako očekujemo, ponovo su oni heroji i menja se cela situacija i idemo ponovo u osvajanje Svetskog prvenstva. Tako je kod nas, navikli smo na ta dešavanja. Čovek sportista mora da se nosi sa time", ukazao je.

Komentari (0)

Sport