Fudbal

Srbija još jednom bez prolaska u nokaut fazu SP: Švajcarska bolja od "orlova"

Komentari

Autor: Euronews

02/12/2022

-

18:57

Srbija još jednom bez prolaska u nokaut fazu SP: Švajcarska bolja od "orlova"
Srbija još jednom bez prolaska u nokaut fazu SP: Švajcarska bolja od "orlova" - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Srbije ostali su bez plasmana u osminu finala Mundijala u Kataru. "Orlovima" je bila potrebna pobeda protiv Švajcarske u 3. kolu grupe G, bili su u jednom trenutku blizu, ali su na kraju izgubili 2:3 (2:2) i treći put u nizu takmičenje završavaju u grupnoj fazi.

Čak i da su najbolji srpski igrači pobedili sa jendim golom razlike ne bi išli dalje, budući da je Kamerun savladao Brazil 1:0, a Afrikanci su u prendosti po gol razlici.

Nije ova utakmica počela onako kako smo hteli i očekivali. Već posle 20 sekundi Švajcarci su imali dve kolosalne prilike, ali je Vanja Milinković Savić pokazao zašto je na ovom Mundijalu golman sa najviše odbrana. Ponovo je bio na visini zadatka i "skinuo" dva zicera rivalu. Prvo Granitu Džaki, a potom i Đerdanu Šaćiriju.

Te dve odbrane ulile su potrebnu dozu energije "orlovima" koji su potpuno peuzeli inicijativu i bili daleko bolji tim. Ali, rival je uspeo da iskoristi kontru i dođe do prednosti.

U tim trenucima Srbija je već bila otpisana, bila su joj potrebna dva gola za prlazak dalje, ali igrači selektora Dragana Stojkovića nisu želeli da se predaju. Krenuli su još jače i agresivnije, i baš kao protiv Kameruna uspeli  već u prvom periodu da dođu do preokreta.

Kreirali su ga kapiten Dušan Tadić sa dve asistencije i Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović sa po jednim golom. Postojao je u tim trenucima na ternu smao jedan tim i to je bila Srbija, a onda je rival ni iz čega stigao do iznednačenja u 44. minutu preko Embola.

E, to je, čini se bio kraj. Igrači Srbije su nakon pauze između dva poluvremena izašli bezidejno, rival je to iskoristio i već nakon tri minuta igre u nastavku Remo Frojler je doveo Švajcarce u novo vođstvo. Taj zaostatak je ipak bio preveliki za igrače Srbije.

Nisu uspeli da ga nadoknade, bez obzir akoliko je selektor Stojković izmenama pokušavao da prodrma tim. Argentinski arbitar fernando rapalini je propustio u 65. minutu da dosudi jedanaesterac nad Mitrovićem posle faula Šera, izazvalo je to mnogo tenzija na terenu, došlo je do velike gužve, ali se ubrzo sve smirilo. Mogao je Južnoamerikanac i da isključi Šaćirija koji je nesportski gestikulirao ka klupi Srbije, uhvativši se za međunožje.

Do kraja utakmice se gotovo i nije igrao fudbal, sve se svodilo na jake i oštre duele, mnogo je bilo nervoze, praktično na ivici tuče, ali bez izglednih prilika da se izmeni rezultat.

I na kraju, Srbija ostaje bez prolaska u nokaut rundu Mundijala, što ruku na srce nije ni zaslužilila, jer je osvojila smao jedna bod na tri utakmice.

TABELA UŽIVO

 

Standings provided by Sofascore

 

UŽIVO

II POLUVREME

90. MINUT: Kraj. Srbija je završila učešče u Kataru.

90. MINUT: Ponovo nas je spasao Vanja Milinković Savić, ali nema više vremena za peokret.

83. MINUT: Slobodna udarac je izveo Akanđi, a lopta je pogodila spoljni deo mreže gola Vanje Milinkovića Savića.

75. MINUT: Kvalitet fudbala je drastično opao. Mnogo je nervoze na terenu, a to mnogo više odgovara Švajcarcima koji imaju rezultat koji ih vodi dalje. 

65. MINUT: Ovo je morao da bude penal nad Mitrovićem, ali je sudija ostao nem. Usledila je velika gužva ispred klupe Srbije, pretilo je da dođe do većeg incidenta, ali se situacija brzo smirila uz nekoliko žutih kartona.

 

 

64. MINUT: Solidan napad Srbije završen je odličnim centaršutem Filipa Kostića, ali je golman Švajcarske uspeo da ukroti tu loptu. 

61. MINUT: Imao je Dušan Tadić priliku , ali je loše šutirao. Srbija stvara šanse, ali ne može se reći da su preterano izgledne. Moramo da zaigramo još ofanzivnije i konkretnije.

58. MINUT: Sjajan centarfut Dušana Tadića, lopta je nakon slobodnog udarca pala u peterac Švajcarske, ali tamo nije bilo nikoga od igrača Srbije.

53. MINUT: Izlaze iz igre Veljković i Vlahović, a u igri su Gudelj i Jović.

49. MINUT 2:3: Lepa akcija Švajcaraca, uz mnogo grešaka i kazna je stigla od Frojlera. Teška situacija za Srbiju, potrebna su nam dva gola za prolazak dalje. 

46. MINUT: Počelo je drugo poluvreme. Sa centra su krenuli igrači Srbije, kojima je potreban gol da izbore plasman u osminu finala Mundijala u Kataru.

I POLUVREME

49. MINUT 2:3: Lepa akcija Švajcaraca, uz mnogo grešaka i kazna je stigla od Forjlera. Teška situacija za Srbiju, potrebna su nam dva gola za prolazak dalje. 

45. MINUT: Kraj poluvremena. Šteta, baš šteta za drugi primljeni gol.

44. MINUT - 2:2: Nova neuspela ofsajd zamka i Švajraci su došli do izjednačenja. Strelac je Embolo.

 

 

38. MINUT: Još jedna solidna prilika za Švajcarsku, ali je Strahinja Pavlović fantastično intervenisao. Dovoljno za novu dozu samopouzdanja "orlova".

35. MINUT - Goool 2:1: Kakva asistencija Tadića i fenomenalan pogodak Dušana Vlahovića. Srbija ima rezultat koji je vodi u osminu finala. 

 

 

30. MINUT: Uf, ovo je bilo baš gusto. Nova neuspela ofsajd zamka Srbije na ovom Mundijalu, Šačiri je imao veliku priliku, ali je šutirao pored gola. ovo ne sme da se dešava.

27. MINUT - Goool 1:1: Dušan Tadić je povukao kontru sjajno ubaci u srce šesnaesterca i glavom postigao izjednačujući gol. Ovo nam je trebalo. Idemo po pobedu.

 

 

20. MINUT- 0:1: Švajcarska vodi. Strelac je Šaćiri i to uz mnogo konfuzije u odbrani Srbije, alopta je usput i pogodila nekoga ispred golmana vanje Milinkovića Savića. 

 

 

17. MINUT: Ima Srbija ritam, ima sjajan tempo, kontrolše utamicu stvara šanse i nedostaje samo gol.

15. MINUT: Zaustavljen je Filip Kostić u kontri, sudija je pokazao prvi žuti karton, a Srbija je dobila slobodan udarac. Loptu je ubacio Dušan Tadić, ali su Đvajcarci uspeli da se odbrane.

11. MINUT: Velika prolika za Srbiju. Andrija Živković je pogodio stativu sa nekih 20 metara. Srbija poptuno kontroliše meč.

4. MINUT: Oslobodili smo se pritiska protivnika. Krenuli smo da pritiskamo i došli do prvog kornera. Loptu je ubacio kapiten Dušan Tadić, Nikola Milenković je šutrao glavom, ali zamalo pored gola. 

1. MINUT: Dva zicera za Švajcarsku i dve fenomenalne odbrane Vanje Milinkovića Savića. Prvo je šutirao Džaka, a potom i Emboli. Švajcararska je krenula veoma agresivno.

1. MINUT: Utakmica je počela. Prvi sa centra su krenuli reprezentativci Švajcarske.

 


Tim selektora Dragana Stojkovića imaće priliku da se revanšira "sajdžijama" za poraz od pre četiri godine, kada je Švajcarska na Svetskom prvenstvu u Rusiji pobedila Srbiju u grupi posle preokreta (2:1) i izborila nastavak turnira posle grupne faze. Sa te utakmice i danas će na obe starane biti podosta igrača. Nikola Milenković, Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić, Filip Kostić, Aleksandar Mitrović (bili starteri), Andrija Živković, Predrag Rajković, Miloš Veljković, Marko Grujić, Nemanja Radonjić (igrao u drugom poluvremenu), Luka Jović i Marko Dmitrović (bili na klupi) su na srpskoj, dok su Jan Zomer, Manuel Akanđi, Rikardo Rodrigez, Fabijan Šar, Brel Embolo, Remo Frojler, Denis Zakarija, Granit Džaka, Đerdan Šaćiri, i Haris Seferović na strani Švajcarske.

Srbija je u prvom kolu izgubila od Brazila (0:2, a zatim u drugom igrača nerešeno sa Kamerunom (3:3). Švajcarci su na otvaranju Mundijala 2022 savladali Kamerun (1:0), dok su protiv "selesao" doživeli poraz istim rezultatom.

 

18.56 Postavke na terenu Srbioje i Švajcarske.

 

 

18.40 - Izašli su sastavi Srbije i Švajcarske.
"Orlovi" će prvi put na prvenstvu od početka igrati sa dvojicom napadača - Aleksandrom Mitrovićem i Dušenom Vlahovićem. Švajcarci su bez prehlađenog golmana Jona Zomera i štopera Nika Elvedija.


SRBIJA – ŠVAJCARSKA 2:3

Strelci: Mitrović 27, Vlahović 35. - Šaćiri 20, Embolo 44, Frojler 48.

Stadion: 974. Gledalaca: 40.000. Sudija: Fernando Rapalini (Argentina)

SRBIJA: V. Milinković-Savić – Milenković, Veljković (od 55. Gudelj(, Pavlović – Živković, Lukić, S. Milinković-Savić (od 68. Maksimović), Tadić, Kostić – A. Mitrović, Vlahović (od 55. Jović).

ŠVAJCARSKA: Kobel – Vidmer, Akanđi, Šar, Rodrigez – Frojler, Džaka – Šaćiri, Sou, Vargas (od 83. Fasnaht) – Embolo.

PRETHODNI REZULTATI NA MUNDIJALU:

GRUPA G:

24. novembar - 1. kolo

Švajcarska – Kamerun 1:0 (0:0)
/Embolo 48/

Brazil – Srbija 2:0 (0:0)
/Rišarlison 62, 73/ 

28. novembar - 2. kolo

Kamerun – Srbija 3:3 (1:2)
/Kasteleto 29, Abubakar 63, Šupo Moting 66 - Pavlović 45, S. Milinković Savić 45+3, A. Mitrović 53/

Brazil – Švajcarska 1:0 (0:0)
/Kazemiro 82/

 

 

Komentari (0)

Sport