Fudbal

Argentina u četvrtfinalu Svetskog prvenstva: "Sokerosi" pokazali zube, ali nisu izdržali protiv "Gaučosa"

Komentari

Autor: Euronews

03/12/2022

-

21:57

Argentina u četvrtfinalu Svetskog prvenstva: "Sokerosi" pokazali zube, ali nisu izdržali protiv "Gaučosa"
Argentina u četvrtfinalu Svetskog prvenstva: "Sokerosi" pokazali zube, ali nisu izdržali protiv "Gaučosa" - Copyright Tanjug / AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Argentina je pobedom nad Australijom od 2:1 (1:0) obezbedila duel sa Holandijom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kataru. Još jednom su "Gaučosi" pokazali da su vrlo iskusna i takmičarska ekipa, koja koristi svaku grešku i materijalizuje je. Ipak, "Sokerosi" su uz dosta sreće uspeli da smanje na 2:1, ali je Argentina uspela da zadrži prednost do kraja.

Lionel Mesi je postigao svoj deveti pogodak na Svetskim prvenstvima i samo jedan ga deli od rekorda koji je postavio Gabrijel Batistuta. Ujedno, bio je ovo njegov jubilarni 1000. meč u karijeri, te je na način sopstven njemu postigao majstorski gol i uveličao jubilej.

Nije Argentina napravila previše šansi, ali jeste iskoristila one koje je stvorila. Mesijev pogodak je bio vodeći, dok je vođstvo duplirao Hulijan Alvarez početkom drugog poluvremena. Poigravao se golman "Sokerosa", Metju Rajan, što je napadač Mančester sitija drage volje kaznio.

Delovalo je da će južnoamerička selekcija rutinski privesti utakmicu kraju, ali se onda desio veoma srećni pogodak Australije. Tačnije, bio je to autogol Moline, koga je lopta pogodila nakon šuta Gudvina i prevarila Emilijana Martineza.

Nakon toga je Australija imala jednu izglednu šansu, međutim nije je iskoristila. Nedugo zatim, velika šansa bila je i na drugoj strani, međutim, Lautaro Martinez ju je prokockao, pošto je očajno šutirao.
U sudijskoj nadoknadi je Argentina mirno držala loptu i iskusno sačekala poslednji zvižduk. 

Argentina će u četvrtini finala odmeriti snage sa selekcijom Holandije (9. decembar, 20.00)

Uživo, Argentina - Australija 2:1

90+4' Argentincima je malo falilo da dođu do trećeg pogotka, ali je Rajan nogama uspeo da odbrani udarac Martineza.

90' Igraće se još sedam minuta.

88' Veliki promašaj Lautara Martineza! Mesi je ponovo na senzacionalan način uposlio napadača, koji je bio sam, ali je očajno šutirao i lopta je završila daleko preko gola.

77' Gooool! Australija smanjuje na 2:1, Gudvin je šutirao iz velike udaljenosti, ali je lopta pogodila Nahuela Molinu i prevarila Emilijana Martineza. "Sokerosi" su se vratili u igru.

67' Argentina napada još više uprkos tome što ima veliku prednost.

57' Gooool! Hulijan Alvarez koristi užasnu grešku Meta Rajana i postiže pogodak. Neodlučan je bio golman Australije, a napadač Mančester sitija je iskoristio poklon i udvostručio prednost.

50' Lisandro Martinez je zamenio Papua Gomeza.

46' Igra je nastavljena, Australija je krenula u napad, ali je brzo izgubila loptu.

poluvreme

45' Igraće se još dva minuta.

38' Miloš Degenek je zaradio žuti karton zbog kog će propustiti naredni meč, naravno ukoliko Australija prođe.

36' Goooool! Nova majstorija Lionela Mesija. Poslao je kapiten pas i nastavio kretanje, a potom natrčao na ostavljenu loptu i pogodio za vođstvo svog tima.

27' Situacija se i dalje ne menja, Australija je stala na noge, ali još uvek nema ozbiljnih šansi ni na jednoj strani.

17' Pokušao je Papu Gomez ali je šutirao nekontrolisano i lopta je završila daleko preko gola.

8' Argentinci imaju inicijativu, ali još uvek nisu uspeli da priprete. Australija deluje mirno i čeka svoju šansu iz kontri.

1' Početni udarac izveli su Argentinci i krenuli u mirnu izgradnju napada.

Stadion: Ahmed bin Ali (Al Rajan) Gledalaca: 50.000 Sudija: Simon Marčinjak (Poljska)

Argentina: Martinez - Akunja (od 72. Taljafiko), Otamendi, Martinez, Molina (od 80. Montijel), De Pol, Fernandez, Mekalister (od 80. Palasios) - Papu Gomez (od 50. Lisandro Martinez), Alvarez (od 71. Lautaro Martinez), Mesi

Australija: Rajan - Degenek (od 72. Karačić), Sutar, Rauls, Beik, Leki (od 72. Kuol), Bakus (od 58. Hrustić), Muj, Irvin, Djuk (od 72. Meklaren), MekGri (od 58. Gudvin)

Kako su "Gaučosi" bili prvi u grupi C ispred Poljske, a "Sokerosi" drugi u grupi D iza Francuske, putevi su im se ukrstili na startu nokaut faze.

Jasno je da su izabranici Lionela Skalonija, na čelu sa najboljim igračem sveta, Lionelom Mesijem veliki favoriti na ovom meču i da bi sve osim pobede za njih bilo veliko razočarenje. Ipak, ni Australijanci neće tako lako odustati i predati se, a o tome najbolje govori izjava Miloša Degeneka.

Naime, bivši igrač Crvene zvezde je juče izjavio kako veruje u prolaz svoje ekipe i kako ima veću želju za osvajanjem Mundijala od samog Mesija.

Ipak, jasno je da Argentina ima daleko kvalitetniji sastav i da ne bi trebalo da ima problema na ovom meču, ali s obzirom na to da je ovo Svetsko prvenstvo donelo mnogo velikih iznenađenja, poslednje što treba Argenticima je da se previše opuste.

Da podsetimo, Holandija je ranije danas savladala SAD sa 3:1 i tako se plasirala u četvrtfinale.

Svetsko prvenstvo, osmina finala

Holandija - SAD 3:1 (2:0)
/Depaj 10, Blind 45+, Dumfris 81 - Rajt 76/

Argentina - Australija 2:1 (1:0)
/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

Komentari (0)

Sport