Fudbal

Bono zaustavio Španiju na penalu, Maroko ispisao istoriju prolaskom u četvrtfinale SP

Komentari

Autor: Euronews

06/12/2022

-

18:34 >> 19:14

Bono zaustavio Španiju na penalu, Maroko ispisao istoriju prolaskom u četvrtfinale SP
Bono zaustavio Španiju na penalu, Maroko ispisao istoriju prolaskom u četvrtfinale SP - Copyright Tanjug/AP Photo/Ricardo Mazalan

veličina teksta

Aa Aa

Maroko je ispisao istoriju, sjajni golman Jasine Bono odbranio je dva penala Špancima u penal seriji i bio veliki junak istorijskog prolaska u četvrtfinale Mundijala - 0:0 (0:0, 0:0) - 3:0 penalima! Španija je u 120 minuta imala mnogo više loptu u nogama, ne i ideju kako da sruši sjajnu odbranu Maroka na čelu sa maestralnim Saisom, mada su preko Šedire u 104. minutu propustili priliku da reši meč jer je bio sam na 10 metara od Simona. 

Golman Sevilje Bono je majstor za penale što je i pokazao braneći udarce Solera i Busketsa dok ej Sarabija pogodio stativu. Marokanci su odgrali maestralnu odbranu, imali su u Saisu velikog šefa i zasluženo će 10. decembra od 16.00 časova igrati protiv pobednika duela Portugalija - Švajcarska. Španci su platili ceh jednoj ideji igre koja ne prolazi protiv bunkera, pa se vraćaju kući.

Mnogo buke ni oko čega. Ovako u jednoj rečenici može da se oslika prvo poluvreme meča Maroko - Španija, u kome je "crvena furija" imala posed lopte, a Marokanci se odlično branili i iz kontri pokušavali da ugroze rivala, a obe ekipe nisu bile uspešne u svojim zamislima.

Selektor Španije Luis Enrike nije se mnogo obazirao na kritike stručnjaka iz svoje zemlje, pa je izveio postavu sa bukvalno sedmoricom veznih igrača, gde je Markos Ljorente igrao defanzivno desnog beka i bio slaba karika koju su Bufal i Mazraui tri puta lako probijali bez dobre završnice. Sa Asensijom kao "lažnom devetkom", sa Olmom, Toresom, Pedrijem, Gavijem, Busketsom, "crvena furija" nije imala ni ideje, ni prostora da probije čvrstu i energičnu odbranu Maroka. Sem udarca Asensija, kada je dobio jedini dobar pas preko poslednje linije i šutirao u spoljni deo mreže, napadi favorita razbijali su se ako more o visoki hrid.

Maroko je na ovom Mundijalu pokazao da igra direktan fudbal, imali su jasnu nameru da iskoriste levu napadačku stranu jer Ljorente nema ni brzinu za desnog beka. Bufal je bio veoma raspoložen, probijao je tri puta i kreirao najboilju priliku na meču u 42. minutu. Međutim, njegov odličan centaršut štoper Aguerd nije uspeo sa pet metara da sprovede u mrežu. 

Ništa se specijalno nije promenilo u nastavku, Španija je imala još veći posed lopte, a Maroko se odrganizovano branio sa svim igračima iza lopte i potpuno zatvorio sve prilaze Bonu. Nije Španija ništa dobila ni kada je Luis Enrike poslao na teren napadača Alvara Moratu, jer "furija" jednostavno nije imala ideju kako da sruši bunker. Te situacije se najbolje rešavaju udarcima sa distance, međutim, sem pokušaja Olma, nisu Španci ni stvarali kroz igru takve situacije. U poslednjih desetak minuta bilo je pokušaja na obe strane da se meč prelomi i dobije, ali se to nije dogodilo pa su se igrali produžeci.

Španci su i u njima pritiskali, ali Maroko je imao najveću priliku za pogodak. Šediri je sa 10 metara, neometan po sredini gola, pogodio golmana Simona u nogu u 104. minutu. 

Uživo, Maroko - Španija 0:0 (0:0, 0:0) - 3:0

Penal serija

1:0 - Sabiri

1:0 - Sarabija - stativa

2:0 - Ziješ

2:0 - Soler - Bono brani

2:0 - Benun - Simon brani

2:0 - Buskets - Bono brani

3:0 - Hakimi

Drugi produžetak

120+3. minut: kraj velike borbe, putnika u četvrtfinale odlučivaće penali. Sarabija je pogodio stativu.

115. minut: sve smo bliži penalima, teško da će neko rizikovati. Ponovo je Šedira bio kontri, ali nije na vreme šutirao, pa je na kraju izblokiran.

110. minut: Maroko je agresivan, koncentrisan u defanzivi, željan da dođe do penala. Španci ne menjaju način na koji napadaju a nije im doneo ništa do sada.

Počelo je poslednjih 15 minuta.

Prvi produžetak

​​​​​​​105+1. minut: kraj prvog produžetka, Maroko je prokockao veliku priliku.

104. minut: Veliki promaša Šedire ili kakva odbrana Simona. Posle dobre kombinacije Šedira je došao na desetak metara od gola po centrali, ali je šutirao pravo u Simona.

95. minut: Umalo da prođe kontra Maroka, Amrabat je poslao dobar pas ka Šediri, ali je on bio u osajdu.

Nastavljen je meč. Videćemo ko će imati više snage u dodatnih 30 minuta, ako Marokanci izdrže fizički mogu da traže prolaz uz četvrtfinale posle penala.

 

 

Drugo poluvreme

90+5. minut: kraj meča, igraće se produžeci dva puta 15 minuta.

90. minut: kako stvari stoje meč će otići u produžetke, igraće se još pet minuta u nadoknadi.

85. minut: Ništa se ne menja na terenu sem igrača, Španija pritiska, Maroko se brani. Imali su jednu kontru, ali Čedira je šutirao slabo pod blokom.

75. minut: Potpuno se povukao Maroko i dodatno suzio prazan prostor. Pedri se izvukao na 40 metara od gola i on uglavnom pokušava da pronađe neki pas koji bi mogao da ugrozi gol Bona. 

70. minut: Uveo je Luis Enrike očekivano Moratu kako bi dobili na "težini" u špicu i možda otvorio više prostora za ulazak krila iz drugog plana, međutim, Marokanci su spremni na sve promene i disciplinovanom igrom održavaju Bona bez posla. Viktorije ne donose Španiji ništa za sada

60. minut: Španci pokušavaju da pojačaju ritam, Marokanci odgovaraju faulovima što dalje od Bona. Trebalo bi očekivati da Lujis Enrike na teren pošalje Moratu i desnog beka, ako misli da ozbiljnije pripreti.

55. minut: Potpuno ista slika iz prvog dela. Španci imaju loptu u nogama i ne mogu ništa u ofanzivi, Maroku nedostaje malo bolji završni pas u kontri. Pokupšao je Olmo sa 18 metara, međutim, lopta je išla direktno u Bona.

Počeo je drugi deo, nema izmena.

 

 

Prvo poluvreme

45+1. minut: kraj prvog dela, Španci su razočarali jer sem šuta Asensija nisu uspeli da pronađu ključ za odbranu Maroka, koji je u finišu prvog dela imao jednu dobru priliku preko Aguerda da povede. 

42. minut: Dobru priliku prokockao je Maroko. Bufal je dobro centrirao sa leve strane, a štoper Aguerd je glavom sa pet megtara šutirao preko gola. 

40. minut: Nema mnogo događanja na meču, Španija bez obzira na posed lopte, ne pronalazi rupu u odbrani Marokanaca koji uglavnom lako rešavaju sve pretnje. Međutim, ne uspevaju kao u prvih 20 minuta da probiju po levoj strani.

33. minut: Levi bek Maroka Mazraui oduzeo je loptu na 40 metara od gola, a zatim je uputio jak udarac sa 25 metara koji je ipak išao direktno u Simona.

25.  minut: Španci vrše pritisak tek na 30 metara od gola, ali čekaju na grešku rivala. Golman Bono je poslao jednu sporu loptu na desnu stranu, ona je presečena i poslata do Asensija koji je bio u ofsajdu. Međutim, samo 30 sekundi kasnije Asensio je izmakao odbrani posle dobrog dubinskog pasa, ali je iskosa sa leve strane šutirao u spoljni deo mreže. Prva šansa na meču.

20. minut: "Crvena furija" kruži oko zone Marokanaca i ne uspeva da napravi ofanzivnu akciju jer se svi pokušaju lako otklanjaju kada nema klasičnog napadača. Marokanci su prilično mirni i ciljaju da probiju desnu odbrambenu stranu na kojoj fiktivno desnog beka igra vezni igrač Atletiko Madrida Markos Ljorente. Dva puta su probili po toj strani, međutim, bez dobrog završnog pasa.

12. minut: prvi je zapretio Maroko i to iz slobodnog udarca, Hakimi je sa 20 metara šutirao preko prečke.

5. minut: očekivana slika od starta meča, Španija sa praktično sedam veznih igrača ima posed lopte, međutim, Marokanci su na Mundijalu pokazali izuzetnu disciplinu u defanzivnom bloku, pa za sada golman Bono odmara. Na drugoj strani, Maroko igra veoma direktan fudbal na kontru i čeka svoju priliku.

Meč je počeo, fudbaleri Španije i Maroka igraju meč osmine finala Svetskog prvenstva u Kataru. Selektor Španije, Luis Enrike, odlučio je da u napad ne uvrsti Alvara Morata, ali nema sumnje da će sjajni napadač dobiti priliku već u drugom poluvremenu. Sa druge strane, Maroko je na teren izašao u sada već standardnoj postavi, a nema sumnje da Marokanci najviše nada polažu u Ašrafa Hakimija i Hakima Ziješa. Ove dve selekcije igrale su na SP u Rusiji pre četiri godine i rezultat je bio 2:2, "crvena furija" je izjednačila u 90. minutu.

 

MAROKO - ŠPANIJA 0:0 (0:0, 0:0) - penalima 3:0

Strelci iz penala: Sabiri, Ziješ, Hakimi

Stadion: Edjukejšn siti: Gledalaca: 45.000. Sudija: Fernando Rapalini (Argentina). 

MAROKO: Bono - Hakimi, Aguer (od 84. El Jamik), Sais, Mazraui (od 82. Atiat Alal)  – Ounahi (od 119. Benun), Amrabat, Amalah (od 82. Šedira) - Ziješ, En Nesiri (od 82. Sabiri), Bufal (od 66. Ezalzuli).

ŠPANIJA: Simon – Ljorente, Rodri, Laport, Alba (od 98. Balde) – Gavi (od 63. Soler), Buskets, Pedri - Tores (od 76. N. Vilijams, od 119. Sarabija), Asensio (od 63. Morata), Olmo (od 98. Fati).

- OSMINA FINALA -

3. decembar

49. 1/8 finala: Holandija – SAD 3:1 (2:0) VIDEO
/Depaj 10, Blind 45+1, Dumfris 81 -Rajt 76/ 

50. 1/8 finala: Argentina – Australija 2:1 (1:0) VIDEO
/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

4. decembar

51. 1/8 finala: Francuska – Poljska3:1 (1:0) VIDEO
/Žiru 44, Mbape 74, 90+1 - Levandovski 90+9/

52. 1/8 finala: Engleska – Senegal 3:0 (2:0) VIDEO
/Henderson 39, Kejn 45+2, Saka 57/

5. decembar

53. 1/8 finala: Japan – Hrvatska 1:1 (1:0) (penali 1:3) VIDEO
/Maeda 43 - Perišić 55/

54. 1/8 finala: Brazil – Južna Koreja 4:0(4:1) VIDEO
/Vinisijus 7, Nejmar 13p, Rišarlison 29, Paketa 36 - Ho 76/

6. decembar

55. 1/8 finala: Maroko – Španija 0:0 (0:0, 0:0) - 3:0 penalima
56. 1/8 finala: Portugalija – Švajcarska / 20.00

7. decembar - slobodan dan
8. decembar – slobodan dan

- ČETVRTFINALE -

9. decembar

57. 1/4 finale: pobednik 53 – pobednik 54 / 16.00
58. 1/4 finale: Holandija – Argentina / 20.00

10. decembar

59. 1/4 finale: pobednik 55 – pobednik 56 / 16.00
60. 1/4 finala: Francuska – Engleska / 20.00

11. decembar – slobodan dan
12. decembar – slobodan dan

- POLUFINALE -

13. decembar

61. polufinale: pobednik 57 – pobednik 58 / 20.00

14. decembar

62. polufinale: pobednik 59 – pobednik 60 / 20.00

15. decembar – slobodan dan
16. decembar – slobodan dan

17. decembar

63. Utakmica za treće mesto: poraženi 61 – poraženi 62 / 16.00

- FINALE -

18. decembar

64. Finale: pobednik 61 – pobednik 62 / 16.00

Komentari (0)

Sport