Fudbal

Hrvatska u polufinalu Mundijala: Brazil pao u penal seriji

Komentari

Autor: Euronews

09/12/2022

-

18:48

Hrvatska u polufinalu Mundijala: Brazil pao u penal seriji
Hrvatska u polufinalu Mundijala: Brazil pao u penal seriji - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalska reprezentacija Hrvatske se po ko zna koji put preko jedanaesteraca dokopala pobede, a ovaj put i polufinala Svetskog prvenstva u Kataru. Nakon 120 minuta igre sa Brazilom bilo je 1:1, ali je nakon penala balkanski tim bio uspešniji sa 4:2 i tako napravio neverovatan uspeh.

Velike, možda i najveće, zasluge sa ovakav poduhvat idu na račun talentovanog golmana, Dominika Livakovića, koji je svojim odbranama tokom čitave utakmice držao svoju reprezentaciju u igri, a potom je u penal seriji odbranio udarac Rodrigu i tako doneo veliku psihološku prednost svojim saigračima.

Tokom regularnih 90 minuta nije bilo golova, za šta je najzaslužniji pomenuti Livaković, koji je u nekoliko navrata na sjajan način zaustavljao pokušaje Brazilaca. Ipak, u prvom minutu nadoknade prvog produžetka Nejmar je uspeo da ga savlada. Spustio se napadač Pari sen Žermena po loptu na skoro 40 metara, a potom uz dva dupla pasa istrčao pred golmana Hrvatske, koga je predriblao i rutinski poslao loptu u mrežu. Bio je to 77. gol brazilskog napadača za reprezentaciju, čime se izjednačio sa legendarnim Peleom.

Međutim, Hrvati nisu želeli da se predaju, već su krenuli u potpunu ofanzivu, što im se i isplatilo. Mislav Oršić je probio po levom boku u 117. minutu, a potom uposlio Bruna Petkovića, koji je levom nogom iz prve raspalio po lopti. Ona je na sreću hrvatskih fudbalera pogodila u nogu Markinjosa i završila iza leđa Alisona Bekera, što je značilo da će penali odlučivati o pobedniku.

Prvi izvođač za Brazil bio je Rodrigo, koji je loše šutirao i čiji je udarac bez problema Livaković pročitao i odbranio. Potom su za Hrvatsku precizni bili Lovro Majer, Luka Modrić i Mislav Oršić, dok su za Brazil pogađali Kazemiro i Pedro, sve dok loptu nije uzeo Markinjos. Pored toga što je bio "tragičar" u igri, ta uloga mu je pripala i u penal seriji, pošto je promašio poslednji penal za svoju selekciju, odnosno, pogodio je stativu i slavlje Hrvata je počelo.

Što se tiče prvih 90 minuta, Brazil je bio znatno bolji tim, ali daleko od toga da su Dalićevi izabranici odigrali loš meč. Ipak, Južnoamerikanci su u nekoliko navrata stvorili ozbiljne šanse, koje, na njihovu žalost, nisu uspeli da materijalizuju. 

Najpre je u 47. minutu Livaković na neverovatan način nogom zaustavio loptu na gol liniji, koja se pre toga odbila od Joška Gvardiola i naglo promenila pravac. Taj sjajan refleks nagovestio je još takvih poteza do kraja meča...

Zatim je u 66. minutu uspeo da zaustavi pokušaj Lukaca Pakete, koji je istrčao sam pred njega i šutirao, ali ga je pogodio u ruku i rezultat je ostao nepromenjen.

Možda i najbolja šansa za Brazil, dogodila se u 76. minutum, kada su južnoamerički fudbaleri sjajno kombinovali, pa je Rišarlison uposlio Nejmara koji je pokušao da savlada Livakovića, ali golman je i ovog puta izašao kao uspešniji.

To što je bio zaposlen tokom čitavog meča je možda i pomoglo Livakoviću, koji je non stop bio primoran da bude na oprezu, pa je zbog toga i bio uspešniji kod penala od kolege Alisona Bekera. Liverpulov golman je imao priliku da zaustavi Petkovićev gol i tako pošalje svoj tim u polufinale, ali u tome nije uspeo pošto je bio iznenađen, kao i njegovi saigrači.

Dakle, Hrvatska će se u polufinalu sastati sa boljim iz meča Holandija - Argentina, koji je na programu od 20.00 (TV Arena 1 premium).

Uživo, Hrvatska - Brazil 1:1 (penalima 4:2)

Četvrti za Brazil je šutirao Markinjos i pogodio stativu, Hrvatska je u polufinalu.

Mislav Oršić je četvrti šutirao za Hrvatsku i pogodio malu mrežu za 4:2.

Pedro je bio treći izvođač Brazila i uspeo je da savlada Livakovića i smanji na 3:2.

Treći je bio Modrić i sigurno poslao Alisona u suprotnu stranu za 3:1.

Kazemiro je drugi šutirao za Brazil i postigao pogodak. Bio je blizu Livaković, ali je šut bio previše dobar.

Lovro Majer je bio drugi izvođač za Hrvate i takođe je šutirao po sredini i bio precizan za 2:0.

Za Brazil je prvi odgovornost preuzeo Rodrigo, a Livaković je ponovo sjajno reagovao i odbranio za prednost Hrvatske.

Prvi je šutirao Nikola Vlašić i bio siguran. Šutirao je po sred gola, a Alison se bacio i nije mogao da reaguje.

penali

120' Igraće se još dva minuta.

117' Goooool! Hrvatska stiže do izjednačenja. Bruno Petković je strelac! Mislav Oršić je poslao povratnu loptu, a napadač Dinama ju je dočekao i šutirao. Lopta se odbila od Markinjosa i završila iza leđa Alisona.

110' Hrvatska je sada preuzela inicijativu i napada Brazilce, koji su se spustili nisko ispred svog gola i ne pokušavaju da napadnu.

105+1' Gooooool! Nejmar postiže pogodak za Brazil. Uzeo je loptu Nejmar na trideset metara od protivničkog gola, potom odigrao dva dupla pasa i predriblao Livakovića, a potom ubacio loptu u mrežu. Na ovaj način se izjednačio sa Peleom po broju golova, pošto su obojica postigli po 77 za reprezentaciju.

105' Igraće se još jedan minut u prvom produžetku.

103' Velika šansa za Hrvatsku koju je propustio Mracelu Brozović. Bruno Petković se na maestralan način oslobodio svojih čuvara, te je uposlio Brozovića, koji nije šutirao na najbolji način.

99' Danilo je ubacio loptu sa levog boka, ali je bio bliži postizanju gola nego asistenciji. Ipak, lopta je prošla malo pored leve stative.

91' Brazilci su imali prvi napad i dobili korner. Nejmar ga je izveo, a Pedro pokušao glavom, ali nije zahvatio loptu kako je želeo.

produžeci

90' Igraće se još četiri minuta.

84' Rišarlisona na terenu menja Pedro.

80' Jako dobar pokušaj Pakete, ali i taj lopta završava u rukama golmana hrvatske reprezentacije.

77' Markinjosu pokazan žuti karton zbog obaranja Luke Modrića.

76' Fantastičan napad Brazila, ali nova sjajna odbrana Livakovića. Rišarlison je uposlio Nejmara, koji je istrčao pred golmana i šutirao, ali ga je pogodio u nogu i lopta se odbila u korner.

72' Bruno Petković i Nikola Vlašić menjaju Andreja Kramarića i Marija Pašalića.

68' Žuti karton za Kazemira, grubo je startovao nad Kovačićem. 

66' Fantastična intervencija Livakovića. Paketa je istrčao sam pred hrvatskog golmana, koji je nazaslužniji za to što njegov tim još uvek nije primio gol.

64' Rodrigo je zamenio Vinisijusa Žuniora.

63' Stali su na noge malo hrvatski fudbaleri, što im je dalo nešto vremena za odmor od jakog brazilskog pritiska.

56' Atoni Santos je zamenio Rafinju.

55' Novu priliku imao je Nejmar, ali je je Livaković po ko zna koji put odlično reagovao.

47' Najboziljnija šansa na meču za Brazil. Prvo je Rišarlison šutirao sa desne strane pošto je dobio u loptu u kaznenom prostoru, a onda je Vinisijus probao i opet je mladi golman uspeo da interveniše.

46' Drugo poluvreme je počelo, početni udarac su izveli Brazilci, pa potom krenuli u mirnu izgradnju napada.

poluvreme

45' Igraće se još jedan minut.

42' Imao je Nejmar šansu da iz slobodnog udarca zatrese mrežu, ali je Livaković ponovo bio dobro postavljen.

37' Fudbaleri Brazila uopšte ne liče na sebe, kao da ih je iznenadila jako čvrsta i dobra igra Hrvatske.

31' Žuti karton za Marcela Brozovića (Hrvatska).

30' Pokušaj Perišića završio je daleko preko gola.

25' Žuti karton dobio je Danilo (Brazil).

20' Najozbiljniji napad do sada imao je Brazil, kada su je Vinisijus kombinovao sa Nejmarom, a potom šutirao, ali je Joško Gvardiol fantastično blokirao.

13' Prvi napad Hrvatske. Pašalić je sa desnog boka poslao oštru loptu ka Kramariću, koji nije uspeo da je zahvati kako je hteo.

5' Prvi pokušaj Brazila. Vinisijus Žunior je šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je Livaković bio dobro postavljen i bez problema je uhvatio loptu.

1' Meč je počeo, početni udarac izvela je reprezentacija Hrvatske, ali je brzo izgubila loptu i ona sada pripada Brazilu.

Mnogi su pre početka Svetskog prvenstva u Kataru videli Brazil kao novog šampiona. "Selesao" je ulogu favorita opravdao u dosadašnjem toku Mundijala, pobedivši relativno lako Srbiju (2:0) i Švajcarsku (1:0) u grupnoj fazi. Kamerun je u utakmici koja Brazilcima i nije mnogo značila bio kamen trenutnog spoticanja, ujedno i njihov jedini poraz za sada.

Veoma brzo se Brazil vratio na pobednički kolosek i već u osmini finala "razneo" Južnu Koreju u prvom poluvremenu, kada je i postigao sva četiri gola. U nastavku meča usledilo je novo opuštanje, pa je azijska selekcija uspela da postigne pogodak za konačnih 1:4.

Hrvatska je na krilima velikog uspeha iz Rusije stigla u Katar. Nije briljirala, ali je stigla do željenog rezultata, što je svakako posledica iskustva i kvaliteta ekipa. "Kockasti" su se plasirali među osam najboljih pobedivši samo nejaku Kanadu (4:1). Odigrala je bez golova protiv Maroka i Belgija, a Japan je prošla u osmini finala tek nakon boljeg izvođenje penala, u čemu su u ovom trenutku bez premca na svetu.

HRVATSKA – BRAZIL 1:1, penalima 4:2

Strelci: Bruno Petković u 117. minutu za Hrvatsku, Nejmar u 106. za Brazil

Stadion: Edjukejšn siti. Kapacitet: 45.000. Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (od 110. Budimir) – Brozović (od 114. Oršić), Kovačić (od 106. Majer), Modrić – Pašalić (od 72. Vlašić), Perišić, Kramarić (od 72. Petković).

BRAZIL (4-3-3): Alison – Eder Militao (od 106. Aleks Sandro), Markinjos, Tijago Silva, Danilo – Kazemiro, Paketa (od 106. Fred), Nejmar – Rafinja (od 56. Antoni), Rišarlison (od 84. Pedro), Vinisijus Žunior (od 64. Rodrigo).

 

 

Komentari (0)

Sport