Fudbal

Hrvatska se neće prilagođavati Argentini, tvrdi selektor Zlatko Dalić pred polufinale Mundijala

Komentari

Autor: Euronews

12/12/2022

-

15:25

Hrvatska se neće prilagođavati Argentini, tvrdi selektor Zlatko Dalić pred polufinale Mundijala
Dalić i Perišić - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska je na pragu da ponovi fantastičan uspeh i da se ponovo nađe u finalu Mundijala, a za to će morati da uzme još jedan veliki "skalp" i to sutra Argentini (20.00, TV Arena Premium 1). Mnogi su otpisali tim Zlatka Dalića u četvrtfinalu protiv Brazila, ali se još jednom potvrtdilo da Hrvatska ima tim kadar da se nosi sa svima i pobedi svakog.

"Ušli smo među četiri reprezentacije sveta i to je sjajan uspeh za Hrvatsku. Velika je stvar da na dva uzastopna Svetska prvenstva dođemo u ovu fazu, ali želimo više. Igramo protiv velike Argentine predvođene Leom Mesijem. I veći je pritisak na njima. Znamo kako igraju, u kom smeru žeke da uvedu meč, ali ja sam optimist i verujem igračima. Pokazali su kvalitet i karakter. Bez toga ne bismo bili ovde. Nećemo se prilagođavati protivniku, igraćemo našu igru, na rezultat kao protiv Brazila", rekao je u uvodu selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

Nije želeo da upoređuje sutrašnji duel sa onim od pre četiri godine koji je Hrvatska u grupi dobila 3:0.

"Sve je drugačije, sada se igra za finale. Tada smo odigrali dobru utakmicu, bili kompaktni, dali golove iz naših prilika. Sutrašnji meč nema veze sa onim prethodnim, nema štednje, nema kalkulacija jer se igra za finale. Očekujem lepu, a čvrstu utakmicu".

 

 

Nije Dalić zamerio Argentincima čak ni to što im pre četiri godine nisu čestitali na pobedi. Želi samo da izbegne situaciju viđenu na meču Argentina - Holandija.

"Bilo je mnogo duela, velika borba sa mnogo nefudbalskih situacija. Želimo to da izbegnemo. Nadam se da će sudije držati meč pod kontrolom".

Iako su se igrači mnogo fizički potrošili posle dva meča u nokaut fazi rešenim posle izvođenja penala, selektor Dalić tvrdi da igrači nisu umorni.

"Imamo snage, volje, energije. Nemamo problema sa povredama, momci su spremni i neću ih putali jesu li umorni jer oni ne žele da budu umorni. Osećaj je predivan biti u našoj koži, svaki sportista želi finale i trofej. Argentina je odlična, ali mnogo toga zavisi i od nas. Moramo da igramo kao ekipa, identično kako smo delovali protiv Brazila".

Dalić je doživeo i ličnu satisfakciju ponavljajući polufinale na dva Mundijala.

"Nisam mogao ni da zamišljam da ću kao selekktor biti na dva Mundijala, da će Hrvatska igrati u finalu, sada u polfinalu. Ma, za mene je ovo kao finale. Mislio sam da je to rezervisano za neke druge face. Bog mi je dao šansu, ja sam mu zahvalan. Ponosan sam na reprezentaciju, niko ovo nije očekivao. Znam da imamo snove u životu, moj je da vodim Hrvatsku, ali ovako velike snove nisam imao. Sutra će ponovo ceo svet gledati šta može da napravi jedna mala Hrvatska, a mi ćemo svakako uživati", jasan je bio selektor Hrvatske.

Sjajni krilni igrač Ivan Perišić je sa 10 golova na SP i EURO srušio nacionalni rekord Davora Šukera. On smatra da je sutrašnji duel možda i najvažniji ikad za selekciju.

"Za mene je do sada najvažnija utakmica bila ona sa Engleskom za plasman u finale SP u Rusiji. Zatim ona u finalu, pa ova ovde sa Barzilom. A, ova sutrašnja sa Argentinom može biti još veća. Ponoviti uspeh sa selekcijom je nešto fantastično. Ako pobedimo biće za mene to najveća utakmica u istoriji selekcije Hrvatske", rekao je Ivan.

Napadač Totenhema zna da će Argentina imati mnogo veću podršku sa tribina, a Lionel Mesi još veći pritisak javnosti.

"Mesi je u formi, može sam da reši meč, ali ima podršku saigrača u agresivnosti i borbenosti. Deluju zaista kao sjajan, dobro izbalansiran kolektiv. Protiv Holandije su igrali na rezultat, imali su 2:0 a onda su se opustili. Za njih je ovo velika utakmica, a mi idemo da uživamo u fudbalu, da odigramo polufinale sa jednom od najjačih selekcija na svetu i protiv jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala", zaključio je Perišić.

Komentari (0)

Sport