Fudbal

Maroko pred vratima nove istorije: Afrički tim ima priliku za novi rekord

Komentari

Autor: Euronews

14/12/2022

-

09:00

Maroko pred vratima nove istorije: Afrički tim ima priliku za novi rekord
Maroko pred vratima nove istorije: Afrički tim ima priliku za novi rekord - Copyright Tanjug/AP Photo/Abbie Parr

veličina teksta

Aa Aa

Maroko je senzacija Mundijala, postao je prva afrička selekcija koja se domogla polufinala Mundijala. Nacija je transu, svet je u čudu, a uspeh u Kataru građen je na fantastičnoj defanzi celog tima koji je na 480 minuta primio samo jedan gol i taj je bio autogol Aguera u grupnoj fazi protiv Kanade (2:1).

Mnogi stručnjaci iz sveta analiziraju taj marokanski "katenaćo" u kome dominiraju kapiten Roman Sais i golman Jasin Bono, heroj nacije na penal ruletu protiv Španije. Govori se o značaju sjajnih bekova (Hakimi, Mazraui), neverovatnom radijsu kretanja Sofijana Amrabata i Azedina Onahija, velikom davanju kapitena i najbržeg napadača Hakima Ziješa...

Analizira se sve, odaje se priznanje selektoru Validu Ragregiju koji je od 31. avgusta ove godine, kada je nasledio Vahida Halilhodžića, na osam mečeva primio samo jedan pogodak!

Međutim, Maroko ima šansu da ispiše još jednu stranivu istoriju Mundijala ukoliko u naredna dva meča, prvi protiv Francuske, a drugi u borbi za treće mesto ili u finalu ne primi pogodak. Za sada su samo tri selekcije - Francuska 1998, Italija 2006. i Španija 2010. godine, na sedam susreta Mundijala primale po dva pogotka na celom SP.

Golman Jasine Bono je ostao nesavldan na četiri susreta dok su Fabijen Bartez (Francuska), Đanluiđi Bufon (Italija) i Iker Kasiljas (Španija) po pet puta uspevali da ostanu nesavladani. Kasiljas je jedini golman koji nije primio gol u nokaut fazi jer su Španci pobeđivali sve rivale do titule (Portugalija, Paragvaj, Nemačka, Holandija) sa po 1:0.

Marokanci su na potezu, može li njihov "katenaćo" izdržati opsadu "galskih petlova" i spasiti se od Mbapea, Žirua, Grizmana?

Komentari (0)

Sport