Fudbal

Argentina je šampion sveta: Mesi je postao besmrtan, novog šampiona su odlučili penali posle spektakularnog meča

Komentari

Autor: Euronews

18/12/2022

-

18:54

Argentina je šampion sveta: Mesi je postao besmrtan, novog šampiona su odlučili penali posle spektakularnog meča
Argentina je šampion sveta: Mesi je postao besmrtan, novog šampiona su odlučili penali posle spektakularnog meča - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Argentine savladali su Francusku i osvojili treću titulu šampiona sveta u istoriji, a junaci "gaušosa" su kapiten Lionel Mesi, golman Emalijano Martinez i Montijel za konačnih 4:2 posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, nakon što je posle dva produžetka bilo 3:3 (2:2, 2:0).

Odlučujući gol za Južnoamerikance postigao je Montijel u i tako doneo treću titulu šampiona sveta Argentini.

Imali su Argentinci sigurno vođstvo od 2:0 do 80. minuta velikog finala, Francuska za to vreme nije šutnula u okvir gola, a onda je za 97 sekundi postigla dva gola za spektakularnu završnicu, koja je epilog dobila nakon dva produžetaka u kojima su viđena još dva pogotka na po obe strane.

Ali krenimo redom.

Predviđanja su bila da će fudbaleri Argentine i Francuske ući oprezno u finalni susret, da se neće previše zaletati i da će šansu tražiti iz kontranapada, ali se selektor novih šampiona sveta odlučio za drugačiji pristup. Lius Skaloni je od početka agresivno napao branioce titule, pritisnuo ih na njihovoj strani terena, a njegovi igrači su pokazali mnogo više energije od evropske selekcije.

 

 

Igrači Francuske kao da su bili zbunjeni, nisu uspeli da se adaptiraju na stil igre rivala u kojem su im najviše problema stvarali Anhel di Marija i Lionel Mesi. I upravo su oni uspeli da načnu odbranu ekipe Didijea Dešana.

Prvotimac Juventusa je prošao po desnoj strani, iskusno prevario Usmana Dembela, a potom takođe na suvo iskustvo iznudio jedanaesterac, koji je Mesi pretvorio u pogodak.

Fenomenalnu partiju u prvih 45 minuta golom je krunisao i Di Marija, koji je usledio nakon fantastičnog kontranapada u kojem je ključnu ulogu imalo Mesijevo dodavanje do Aleksisa Mekalistera koji ju je potom prosledio do plavo-bele "jedanaestice" koji je duplirao vođstvo Južnoamerikanaca.

Ovim pogotkom Di Marija je takođe ušao u istoriju svetskog fudbala, budući da niko pre njega nije uspeo da bude strelac na finalnim mečevima Olimpijskih igara, koninentalnog reprezentativnog takmičenja i Svetskog prvenstva.

 

 

Uvideo je tada i Didije Dešan da je pogrešio, pa je u 40. minutu napravio dvostruku izmenu izvadivši iz igre očajnog Dembelea i očigledno nedovoljno spremnog Olivija Žirua, a ubacio je Randala Kolo Muanija i Markusa Tirama. Međutim, ni to nije pomoglo i Francuska je prva selekcija u istoriji koja nije uspela da uputi šut ka golu tokom prvih 45 minuta finala Mundijala.

Očekivano, Argentina je u drugom poluvremenu "oborila" tempo meča, nije želela da bespotrebnim otvaranjem ostavlja prostor rivalu za kontranapade, ali nije izdržala do kraja. Francuzi su zaigrali "na sve ili ništa" izvlačili poslednje atome snage i presingom na sredini terena stvarali kontranapade. I na taj način postigli dva gola za tačno 97 sekundi.

Prvo je Nikolas Otameni "naseo" i napravio penal nad Muanijem u 80. minutu, koji je u gol pretvorio Kilijan Mbape, a zatim je, dva minuta kasnije, isti igrač poravnao rezultat sedmim golom na ovom Mundijalu.

Bilo je u poslednjih 10 minuta, kao i još osam u sudijskoj nadoknadi, dovoljno prilika da i jedan i drugi tim stignu do velikog trijumfa, ali se, ipak, "ušlo" u produžetke. A tek tamo nas je je sačekao spektakl.

Najpre je Lionel Mesi sedmim golom na ovom Mundijalu doneo novu prednost "gaučosima" u 109. minutu, da bi u 117. Kilijan Mbape sabele tačke postigao svoj osmi gol u Kataru i tako poneo epitet najboljeg strelaca. Posle toga je u 120. minutu Muani promašio "mrtvu" šansu, a onda odmah u nastavku Lautaro Martinez je neprecizno šutirao glavom i novog svetskog šampiona je treći put u istoriji odlučivalo izvođenje jedanaesteraca.

Uživo, Argentina - Francuska 3:3 - penalima

Penali u finalu Mundijala

0:1 Mbape

1:1 Mesi

1:1 Koman - Martinez brani

2:1 - Dibala

2:1 - Čuameni - pored gola

3:1 - Paredes

3:2 - Kolo Muani 

4:2 - Montijel

Drugi produžetak

120+3. minut: kraj spektakularnog finala, svetskog šampiona će odlučiti penali. Ali, šta se cešavalo u poslendjih 60 sekundi. prvo promašaj Kolo Muanija, pa onda i Lautara Martineza na drugoj strani. Meč z fudbalske Bogove, ostaje da se vidi ko će imati više nerava na penal ruletu. Mbape je dobio Mesija u trci za titulu najboljeg strelca, postigao je osam golova 

117. minut GOOL, Francuska izjednačuje na 3:3, strelac Kilijan Mbape. Osmi gol na SP hladnokrvnog Mbapea.

 

 

116. minut penal za Francusku. Šutirao je Mbape sa 17 metara, lopta je u lakat pogodila Montijela.

115. minut: Još pet minuta deli Argentinu od treće titule prvaka, može li Francuska ponovo da režira triler.

109. minut GOOL, Argentina vodi 3:2, strelac Lionel Mesi. Ko će ako ne Mesi, Lautaro je izbegao ofsajd zamku, šutirao iskosa, Loris je odbranio, a Mesi je odbitak poslao u mrežu.

 

 

Počelo je poslednjih 15 minuta na Mundijalu, Argentina se probudila, Upamekano je spasao dva puta Lorisa. 

Prvi produžetak

105+1. minut: kraj prvog produžetka, nema golova, još 15 minuta do kraja finala. Ali, veliku priliku je Mesi stvorio Lautaru Martinezu koji je bio izblikiran na 14 metara od Lorisa. Imao je Lautareo još jedan zicer, primio je dugu loptu, ali ga je Upamekano sustigao i spasio gol

100. minut: Francuzi definitivno imaju više snage, lakše kontrolišu meč, više napadaju.

95. minut: niko ne rizikuje u produžetku, čini se da su Francuzi svežiji, Dešanove izmene su urodile plodom, čini se da bi Skaloni mogao da uvede sveže snage jer ima još tri izmene.

Počeo je prvi produžetak od 15 minuta. Videćemo ko će imati više snage, srca.

Drugo poluvreme

90+8. minut: kraj meča, igraće se produžeci. Argentina je prokockala prednost od 2:0, Francuzi i dalje brane krunu.

90+7. minut: fantastična odbrana Lorisa. Mesi je poslao bombu sa 18 metara, ali je golman Totenhema poslao loptu u korner.

94. minut: Mbape se probudio, igra kao transu. Koman je uneo probojnost, promešao je odbranu, Rabio je šutirao, ali je Martinez uspeo da odbrani. Umalo potpuni preokret.

90. minut: igraće se još osam minuta. Slika se promenila. Francuska se potpuno izdigla iz sivila, Argentinci su u šoku.

85. minut: Šta ti je fudbal? Argentinci su imali 2:0, konttrolu meča, a onda su neprimetni Francuzi za dva minuta uspeli da izjednače. Kilijan Mbape neprimetan 80 minuta, a onda ubitačan za dva minuta. Sedam golova Francuza, sada je on prvi strelac turnira.

81. minut GOOL, Francuska izjednačava na 2:2, strelac Kilijan Mbape. Meverovatan povratak svetskih šampiona. Do 80. minuta ih nigde nije bilo, a onda je Tiram asistirao Mbapeu koji je pogodio malu mrežu. Spektakularni Mbape.

 

 

80. minut GOOL, Francuska smanjuje na 2:1, strelac Kilijan Mbape iz penala. Bio je Martinez na lopti, ali je udarac bio jak.

 

 

79. minut, penal za Francusku. Otamendi je izgubio loptu, Kolo Munai je ušao u šesnaesterac i bio je srišen s leđa. Evo prilike Francuzima da se vrate u finale.

75. minut: Pojačao je Dešan ofanzivu Komanom, Francuzima treba gol da se vrate u meč.

68. minut: još 22 minuta do kraja, Francuzi su posle kornera uputili šut ka golu Argentine, Tiram je poslo loptu pored gola. Potpuna nemoć svetskih prvaka, Argentina kontroliše sva dešavanja.

63. minut: nova akcija za udžbenike Argentine nije završena i golom. Ponovo su Mesi i Di Marija izbacili celu odbranu Francuza, ali završni pas ka Mek Alisteru nije bio idealan pa je Upamekano uspeo da osujeti opasnost.

60. minut: Kilijan Mbape bio je "tih" u poslednja dva meča, a danas kao da ne igra. Niti se nudi da preuzme odgovornost, niti kad ima loptu može nešto da uradi. S druge strane Argentinci prete iz tranzicije, Alvarez je namučio Lorisa.

 

 

55. minut: "Gaučosi" su spustili ritam meča jer im tako odgovara, golman Emilijano Martinez je umalo napravio haos svom timu kada nije dobro ispucao loptu, ali Francuzi danas na stadionu "Lusail" nemaju rešenja. 

50. minut: Argentina i u nastavku kontroliše meč, predali su loptu Francuzima koji su za sada bleda senka svetskog prvaka. Možda bi jedan gol u mreži Argentine sve promenio. Ali, prvo treba da šutnu ka golu nezaposlenog Emilijana Martineza.

Počeo je drugi deo, Francuzi su oborili jedan negativan rekord jer su prva selekcija u finalu Muindijala koja nije imala šut na gol u prvom poluvremenu. Videćemo hoće li imati snage da se vrate u meč.

Prvo poluvreme

45+7. minut: kraj prvog poluvremena, Argentina je nadigrala Francuku, 45 minuta je dele od titule prvaka sveta.

45. minut: Argentinci briljiraju u finalu, igrački i rezultatski su dobili prvi deo, Francuzi su ruku na srce razočarali. Videćemo mogu li se na poluvremenu resetovati. Igraće se još sedam minuta.

41. minut: Dešan pravi dvostruku izmenu. Žiru je povređen, Dembele je razočarao. Na terenu su mladi lavovi Kolo Muani i Tiram.

 

 

36. minut GOOL, Argentina vodi 2:0, strelac Di Marija. Kakva spektakularna akcija. Gol iz pet dodira, Mesi je odložio loptu Alvarezu na centru, ovaj ubacio Meklasiteru loptu u prostor, on je iz prve prosledio na drugu stativu odakle je Di Marija matirao Lorisa. Magija, spektakl, umetnost.

 

 

30. minut: Za sada Argentina diktira igru u finalu, sve linije tima su na optimumu u oba pravca, Francuzi ne pronalaze način kako da im pariraju.

25. minut: Argentinci su naplatili ofanzivniju orijentaciju, ali očekuje se da Francuzi počnu konačno da igraju kako mogu. 

22. minut GOOL, vodi Argentina 1:0, strelac Lionel Mesi. Šesti gol Mesija na Mundijalu, ukupno 12. na SP.

 

 

21. minut penal za Argentinu. Di Marija je prošao Dembelea po levoj strani, ušao u šesnaesterac a napadač barselone ga je sapleo s leđa. Marčinjak nije imao dilemu.

20. minut: Prvu opasniju ofanzivnu akciju Francuzi su napravili iz prekida. Grizman je dobro centrirao, Žiru nadvisio rivale, ali pritom napravio i faul.

17. minut: Argentina je propustila lepu priliku. Mesi i De Pol su napravili dobar prostor za Di Mariju koji je sa 15 metara šutirao slabijom desnom nogom preko gola. Gaučosi su opasniji.

15. minut: Gaučosi uglavnom napadaju preko Di Marije koji dejstvuje sa leve strane. Mesi i on odlično sarađuju, a Kunde ima mnogo problema da ga zadrži. Za sada se Francuzi ipak uspešno brane.

10. minut: veliki je ulog, greške u na nekim delovima terena su nedozvoljene, a za sada Argentinci bolje koriste osvojene lopte, kao da su sa većom energijom ušli u meč. Probao je De Pol sa 16 metara, pa je bio izblokiran. Posle kornera se sve završilo faulom Argentinaca. Francuzi su za sada orijentisani na odbranu.

5. minut: očekivan početak meča, obe selekcije su agresivne bez lopte, ne dozvoljava se rivalu da razvije napad. Pozornost Francuza je na Mesiju, mada Argentinci imaju više loptu u nogama i pokušavaju da kontrolišu meč. Prvi pokušaj imao je Mek Alister koji je šutirao pravo u Lorisa.

Meč je počeo, svet će dobiti 22. vladara sveta. Argentina veruje da će u šestom finalu Lionel Mesi i ostali asovi selektora Lionela Skalonija uspeti da dosanjaju slavu Marija Kempesa (1978) i Dijega Armanda Maradone (1986) i posle 36 godina jednu od najjačih fudbalskih sila u istoriji dovedu do trona. Didije Dešan sa svojim "trikolorima" ima šansu da postane tek treća selekcija posle Italije (1934, 38) i Brazila (1958, 62) koja je uspela da odbrani titulu prvaka sveta.

 

 

Francuska je pre četiri godine na putu do krune, druge u istoriji, u osmini finala uspela da nadvlada Argentinu u spektakularnom meču 4:3. Taj susret jer obeležio Mbape sa dva pogotka. Biće ovo četvrti duel dve ekipe na Mundijalima, a prva dva 1930. (1:0) i 1978. (2:1) pripao je "gaučosima".

ARGENTINA - FRANCUSKA 3:2 (2:2, 2:0)

Strelac: Mesi u 22. iz penala i 109, Di Marija u 36. za Argentinu, a Mbape u 80. iz penal i 81. za Francusku.

Stadion: Lusail. Kapacitet: 89.998. Sudija: Šimon Mračinjak (Poljska).

ARGENTINA: Em. Martinez - Molina (od 91. Montijel), Romero, Otamendi, Taljafiko (od 119. Dibala) - De Pol (od 102. Paredes), En. Fernandez, Mek Alister (od 116. Pecela) - Di Marija (od 64. Akunja), Mesi, Alvarez (od 102. Lautaro Martinez).

FRANCUSKA: Loris - Kunde, Varan (od 113. Konate), Upamekano, Ernandez (od 71. Kamavinga) - Čuameni, Rabio (od 96. Fofana), Grizman (od 71. Koman) - Dembele, Žiru, Mbape.

Komentari (0)

Sport