Fudbal

EURO 2020 - prvenstvo koje ćemo pamtiti, a najveći pobednik je Kristijan Eriksen

Komentari

Autor: Euronews

10/07/2021

-

18:55

EURO 2020 - prvenstvo koje ćemo pamtiti, a najveći pobednik je Kristijan Eriksen
Dan Mullan, Pool Photo via AP - Copyright Tanjug/Dan Mullan, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

"Football is coming home" ili "Football is coming to Rome"?

Rečenica koju slušamo od kako je postalo poznato da će u finalu Evropskog prvenstva igrati Engleska i Italija. Kontinentalni šampionat koji je trebalo da se održi prošle godine, pa i ove nosi naziv Euro 2020, po mnogo čemu je poseban.

Upravo i u tom podatku se krije ono što se nikada pre nije moglo ni na slutiti, a to je da se ceo turnir pomeri za godinu dana zbog pandemije koronavirusa i da se EURO po prvi put u šest decenija dugoj istoriji odigra neparne godine.

I broj država domaćina je istorijski, čak 11 gradova ugostilo je ekipe, od Amsterdama, Bakua, Bukurešta, Budimpešte, Kopenhagena, Glazgova, Londona, Minhena, Rima, Sankt Petersburga, pa do Sevilje koja se našla na ovom spisku umesto Bilbaoa. Prvobitno je planirao da ta brojka bude na 12, ali je Dablin "otpao" sa liste.

 

profimedia

 

 

Ovakav sistem doneo je veliku prednost pojedinim selekcijama, Englezi su skoro sve utakmice od grupne faze pa do finala igrali na svom „Vembliju“, samo jednom su morali van granica države i to do Rima, dok je, recimo, Češka morala sa Ostrva, gde je igrala prvu fazu, prvo do Budimpešte, pa do Bakuua, prevalivši preko 4.000 kilometara za kratko vreme. Ipak, na podršku navijača, Englezi u velikoj meri nisu svi mogli da računaju, usled restrikcija zbog koronavirusa. Samo je u na "Puškaš areni" u glavnom gradu Mađarske bio dozvoljen pun kapacitet stadiona, pa su domaćini na krilima navijača umalo prošli dalje iz "grupe smrti" sa Francuzima, Nemcima i Portugalcima.

Kada je UEFA počela da kuje planove da završnicu turnira preseli iz Lonodna u Budimpeštu, Englezi su, svesni činjenice kakvu prenost imaju na svom stadionu, povećali kapacitet na preko 60.000 gledalaca, ali i u isto vreme uveli dodatne mere za ulazak u zemlju, što je mnogim navijačima iz Danske, Italije i Španije uskortilo zadovoljstvo da u "hramu fudbala" podrže svoje selekcije.

Baku i Sankt Petersburg su popunjeni sa pola kapaciteta, dok je odlučeno da na Vembliju u polufinalu i finalu može da bude 75% mesta zauzeto. Sve ono što je išlo za vreme pandemije primenjeno je i na Evropskom prvenstvu, maske, distanca, za neke gradove je bio potreban test na koronavirus, drugi nisu to zahtevali, vakcinisani su u Bukureštu imali povlašćen status...

Za razliku od prethodnih šampionata, na ovom nije bilo većih izgreda huligana, izuzev par incidenata na ulicama pre duela Engleske i Škotske.

 

tanjug / AP Photo/Petr David Josek, Pool

 

 

Činjenica da je gostujućim navijačima u veoma malom broju dozvoljeno da putuju u druge zemlje, doprinela je tome da nema većih ekscesa. Za mnoge, Mađari su ostavili najveći utisak, posebno kada su napustili Budimpeštu i kada su do poslednjih momenata meča držali Nemce usred Minhena na ivici eliminacije. Oduševili su i Česi, kao i napadač Patrik Šik. Valjda su "knedličke" zadužene da prelepim golovima ispisuju isturiju na evropskim prvenstvima. Počelo je od Antoana Panenke u Beogradu i penala koji je srušio Nemce za titulu, nastavilo se nestvarnim lobom Karela Poborskog na EURU u Engleskoj, a sada se stiglo do Šika i pogotka protiv Škotske u Glazgovu sa polovine terena, efektnim i plasiranim udarcem.

Možda i najveći utisak ovog prvenstva je priča oko Kristijena Eriksena. Danac se srušio na terenu tokom prve utakmice sa Finskom, kolabirao je, završio u bolnici iz koje je izašao posle nekoliko dan, nakon zahvata na srcu. Njegovi saigrači su bili primorani da nastave taj duel, izgubili su, ali posle toga kreće jedna od najlepših priča Eura. Eriksen je ubrzo po izlasku iz bolnice posetio ekipu na treningu. Danci su pre par dana zaustavljeni u polufinalu porazom od Engleza nakon produžetka, uz dve sporne situacije koje su išle u korist Ostrvljana.

 

Tanjug AP/Friedemann Vogel

 

 

Ovaj šampionat Starog kontinenta može da se okarakteriše kao "prvenstvo autogolova", kojih je viđeno čak 11, više nego u istoriji takmičenja! Uprkos tome, može se reći da je zadovoljilo ukuse ljubitelja fudbala. Viđeno je dosta dobrih utakmica, nekoliko iznenađenja, uz pregršt neizvesnosti, produžetaka i penala. Jedina "mrlja" može se tražiti u kosturu nokaut faze, gde je očigledna neravnomerna raspodela kvaliteta ekipa.

Kako god, u nedelju na Vembliju će Englezi slaviti svoju prvu titulu ili će Italijani nastaviti impresivan niz bez izgubljene utakmice. Suma sumarum, u aktuelnoj situaciji sa korona virusom, brojnim ograničenjima, ovo Evropsko prvenstvo je ispunilo očekivanja.

Komentari (0)

Sport