Fudbal

Dragan Stojković uoči meča sa Letonijom: Raduje me što su igrači zdravi, idemo korak po korak

Komentari

Autor: Euronews

23/03/2023

-

14:44

Dragan Stojković uoči meča sa Letonijom: Raduje me što su igrači zdravi, idemo korak po korak
Dragan Stojković uoči meča sa Letonijom: Raduje me što su igrači zdravi, idemo korak po korak - Copyright Fudbalski savez Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalska reprezentacija Srbije kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine počinje u Beogradu, pošto će u petak od 20.45 (TV Arena 1 Premium) u prvom kolu dočekati selekciju Litvaniju, dok će tri dana kasnije (ponedeljak 20.45, TV Arena 1 Premium) gostovati Crnoj Gori.

Tim povodom, selektor "Orlova", Dragan Stojković Piksi i kapiten, Dušan Tadić, su na konferenciji odgovarali na pitanja o predstojećem kvalifikacionom ciklusu.

Na samom početku, selektor je istakao kako pripreme za kvalifikacije protiču najboljem redu:

"Što se priprema za utakmice tiče, sve teče po planu i programu. Vreme smo iskoristili i da razgovaramo i popričamo o svemu, što se te strane tiče ja sam potpuno zadovoljan. Naravno, sve je u redu osim Luke Jovića koji je zbog zdravstvenih problema morao da napusti reprezentaciju. Atmosfera je odlična, momci su posvećeni izazovima koji slede i verujem da će sutra pokazati sve ono što mi želimo, hoćemo i možemo", počeo je selektor, pa nastavio o Aleksandru Mitroviću, koji je nedavno zaradio crveni karton na utakmici protiv Mančester junajteda:

"Što se tiče Mitrovića, upućeni smo u situaciju, bilo je mnogo kritika na njegov račun zbog crvenog kartona. To se sve malo preuveličava, tako da videćemo šta će biti. Ono što je za mene važno je da je Mitrović koncentrisan na reprezentaciju i njegovu ulogu u timu. Momak je izuzetno ozbiljan i posvećen, tako da neće biti nikakvih problema što se njega tiče", istakao je Stojković.

Srbija i Letonija su poslednji put odmerili snage 2019. godine kada je bilo 2:1 za srpsku selekciju, a poslednji meč u Beogradu između ove dve selekcije takođe je pripao "Orlovima" koji su slavili sa 4:1:

"Pre nekoliko godina smo igrali protiv njih, tvrda ekipa. Verujem da će pokušati da igraju defanzivno i da zatvore neke prilaze golu. Mi ćemo pokušati da igramo naš fudbal, napadački, da postižemo golove i uživamo. Prebrodili smo Svetsko prvenstvo, izvukli smo pouke, želimo da idemo napred i budemo bolji. Imamo novi ciklus i idemo da nastavimo da igramo kako smo igrali, napadački, lepo za publiku, da pobeđujemo, to nam je cilj", rekao je Tadić.

Od poslednjeg učešća Srbije na Evropskom prvenstvu prošlo je 24 godine:

"Mislim da je to poražavajuć i šokantan podatak. Kad god se podsetimo svi smo u neverici. Imamo savršenu priliku da to ispravimo, samo treba da igramo kako smo igrali i neće biti problema. Želimo to žarko i to ćemo i ostvariti", rekao je kapiten.

Kada igra za Sevilju, Nemanja Gudelj često nastupa na poziciji defanzivca, gde se po mišljenju Dragana Stojkovića odlično snalazi:

"Što se tiče Nemanje Gudelja, radi se o kvalitetnom i iskusnom igraču koga ja izuzetno cenim. Zahvalan je igrač, može da odigra na više pozicija, može da igra i kao napadač, ali to još niko nije pokušao. U Sevilji već duže vreme igra defanzivnije i to vidim da radi veoma kvalitetno, koncentrisan je na ulogu koju mu trener da. Meni je time na neki način lakši posao, može i na jednoj i na drugoj poziciji da odigra vrlo kvalitetno, to je moje mišljenje. S obzirom na njegove igre u klubu, stavljen je na spisak igrača kao odbrambeni, ali itekako dobro znate da može da pokrije i ulogu veziste", rekao je selektor.

Kao ni do sada, Stojković nije želeo želeo da konkretnije govori o sastavu, ali je najavio iznenađenje:

"Biće promena naravno. Ali, za vas je sve što uradim: 'Piksi šokirao, Piksi iznenadio'... Stalno neko iznenađenje,  a ja gledam da radim svoj posao i od igrača izvučem maksimum. Pretpostavljam da ćete se iznenaditi i sutra, mislim da će naslovi ponovo biti 'iznenađenje'. Ja ne zaboravljam jednu stvar, a to je da mi imamo još jednu utakmicu. Treba biti mudar i pametan i napraviti dobru strategiju za nas", podvukao je selektor.

Za kraj, govorio je o formaciji i dilemi: trojica ili četvorica u zadnjoj liniji:

"Fudbal je igra koja se menja, a sistem postoji da bi se menjao. Generalno, ako se vratimo na Katar mi nismo bili spremni da na tako velikom takmičenju budemo na nivou na kom smo bili, postoje razlozi za to, ali ne bih sada o tome. Ono što mene raduje je činjenica da su igrači zdravi, Vlahović ne oseća bol, Mitrović i Kostić su okej, Lukić takođe... Ako neko smatra da je igra sa četiri pozadi garancija za uspeh... Nije sporno ono što smo odigrali, samo da neke stvare podignemo na viši nivo. Vidim po čitavoj Evropi da najveći klubovi igraju sa trojicom pozadi, pa niko ne kritikuje. Ne doživaljvam ja ovo kao kritiku, ali generalno igraćemo u sistemu u kom ja smatram da donosi rezultat. Morate da dominirate i budete tim koji napada i želi da postigne gol, tako da puno smo razgovarali. Imaćemo video analizu, tako da očekujem da ćemo biti potpuno spremni", podvukao je Dragan Stojković.

Podsećamo, mečeve reprezentacije možete pratiti na kanalima TV Arena sport.

Komentari (0)

Sport