Fudbal

Remi u Napulju dovoljan za prolaz Milana: Leao i Žiru obezbedili dugo čekano finale

Komentari

Autor: Euronews

18/04/2023

-

23:16

Remi u Napulju dovoljan za prolaz Milana: Leao i Žiru obezbedili dugo čekano finale
Remi u Napulju dovoljan za prolaz Milana: Leao i Žiru obezbedili dugo čekano finale - Copyright Tanjug/(AP Photo/Andrew Medichini)

veličina teksta

Aa Aa

Vratio se Milan na veliku fudbalsku mapu Evrope, remijem u Napulju nad Napolijem 1:1 (1:0) plasirao se u polufinale Lige šampiona prvi put posle sezone 2006/07! Iako su Napolitanci napadali kao osice, Rafael Leao je spektakularnim sprintom od preko 50 metara omogučio Oliviju Žiruu da pogodi mrežu i tako zaboravi na promašeni penal! Napoli je ispisao istoriju plasmanom u četvrtfinale, ali su ih "roso-neri" nadmudrili tri puta u desetak dana, dva puta u gradu pod Vezuvom, mada je Kviča Kvaratskelija promašio penal u 81. minutu i time ugasio nadu u prekret, dok je gol Viktora Osimena stigao prekasno. 

Goreo je stadion "Dijego Armando Maradona", Napoli je igrao viktorije u prvi 20 minuta, nizali su se udarci Marija Ruija, Zjelinskog, Politana. A, onda je "sevnula" kontra Milana i Mario rui je neoprezno na 15 metara srušio Rafaela Leaoa. Muk na stadionu jer je sudija Šimon Marčinjak opravdano dosudio penal!

Olivije Žiru je preuzeo odgovornost, ali mu je Meret odbranio udarac u 22. minutu na oduševljenje navijača Napolitanaca. Bio je ovo tek drugi promašeni penal Žirua u karijeri. Prvi je promašio u dresu Arsenala i to 26. septembra 2012. godine protiv Koventrija u Liga kupu Engleske! Do sada je u zvaničnim mečevima realizovao 27 od 29 penala, pet u dresu Milana.

Mogao je Žiru da iskupi u 28. minutu kada je imao veliki zicer sa desetak metara. Šutirao je u padu, a Maret je nogama uspeo da mu odbrani udarac. Te dve prilike su paralisale domaćina, a dodatni udarac su bile i dve prinudne izmene zbog povreda Marija Ruija i Politana, dvojice veoma zapaženih aktera.

U momentu kada Napoli nije mogao da ugrozi gol Menjana, Rafael Leao je uklizao, "odneo" je i nogu Lozana i loptu, ali sudija Marčinjak i njegove kolege iz VAR sobe nisu smatrale da je reč o penalu! Štoper Milana, Tomori i Kjer su dobro zatvorili Viktora Osimena, dok je Kalabrija potpuno isključio Kviču Kvaratskeliju koji je imao često loptu u nogama, ali ne i rešenje da nadmudri beka.

I onda je Rafael Leao pokazao zašto vredi koliko vredi, pretrčao je 60 metara sa loptom, ostavio trojicu igrača za sobom, a onda vratio loptu do Olivija Žirua koji ovo nije mogao da promaši! Poveo je Milan u 43. minutu i lrenuo ka polufinalu Lige šampiona.

Napadao je Napoli, Kviča Kvaratskelija je propustio dve prilike, a onda i penal u 81. minutu. Marčinjak je dosudio jedanaesterac kada je lopta pogodila Tomorija u ruku, ali golman Majk Menjon je pročitao udarac Gruzijca i "ubio" poslednju nadu Napolitancima da mogu do preokreta i produžetaka. Gol Viktora Osimena u drugom minutu nadoknade stigao je prekasno.

UEFA Liga šampiona, revanš mečevi četvrtfinala

Utorak

(0:2) Čelsi - Real Madrid 0:2 (0:0)
/Rodrigo 57, 80/

(0:1) Napoli - Milan 1:1 (0:1)
/Osimen 90+2 - Žiru 43/

Sreda

(0:3) Bajern - Mančester siti 21.00 (TV Arena Premium 1)

(2:0) Inter - Benfika 21.00 (TV Arena Premium 2)

Polufinale

Real M. - Mančester s./Bajern
Milan - Benfika/Inter

Mečevi se igraju 9. i 16. maja

Finale

Istanbul, 10. jun

Komentari (0)

Sport