Fudbal

Čelsi i Liverpul remizirali 1:1 u odličnom derbiju kolu Premijer lige

Komentari

Autor: Euronews

13/08/2023

-

19:33

Čelsi i Liverpul remizirali 1:1 u odličnom derbiju kolu Premijer lige
Čelsi i Liverpul - Copyright Tanjug/AP Photo/Ian Walton

veličina teksta

Aa Aa

Premijer liga će i ove sezone biti pakleno teška, naporna, neizvesna, a derbi prvog kola između Čelsija i Liverpula je samo to na delu pokazao. Sjajan tempo, dinamika, dueli, akcije, šanse, golovi, VAR odluka, odbrane golmana, pa i promašaji. Na kraju su Čelsi i Liverpul podelili bodove 1:1 (1:1).

Maurisio Poketino je protiv Jirgena Klopa dobio samo jedan od 11 mečeva (šest poraza), ali utisak je da njegov renovirani Čelsi nema u ovom času dovoljanu uigranost, ali da ima kvalitet da može da ugrožava Liverpul. Vidljivo je bilo da Čelsiju nedostaje klasa od golgetera (Nkunku povređen), ali i jedan vrsni zadnji vezni za kontrolu igre, jer Galager nije taj nivo. Sa druge strane, za Liverpul se zna da je u krugu favorita, a da juri pravog zadnjeg veznog (dvojicu) koji će igrati uz Soboslaja i Mek Alistera. Kodi Gakpo se vratio u vezu, što je osetio Endi Robertson jer su napadi domaćina išli uglavnom po desnoj strani gde su Sterling i Ris Džejms uglavnom dolazili "dva na jedan" na kapitena Škotske.

Liverpulov napad može svakoj odbrani da naudi, Čelsijeva se povila u 12. minutu kada je Salah pogodio prečku, da bi šest minuta kasnije i "pukla" jer je Egipćanin sjajno video Luisa Dijaza u naletu na drugoj stativi. Pas kako samo "Mo" ume, Luis Dijaz je loptu samo ugurao u mrežu.

"Plavci" nisu igrali tako loše u polju, imali su i solidne napade, ali bez realizacije u prvih pola sata. Liverpul je ponovo izigrao odbranu Čelsija, Mo Salah je izašao sam pred Sančeza i na semaforu je bilo 0:2. Samo na kratko je Salah pogodio i sedmu sezonu Premijer lige u prvom kolu, jer je VAR ustanovio ofsajd.

I kako to obično biva sa odbranom Liverpula, "crne minute" je domaćin kaznio sa dva gola, mada je na semaforu ostalo da stoji 1:1. Prvo je Disasi na debiju postigao prvenac, ušao je iz drugog plana i posle pasa glavom Čilvela, loptu ubacio u mrežu. Čilvel je dva minuta kasnije opet matirao Alisona, ali kao u Salahovom slučaju VAR je presudio da je bio "mali ofsajd". Do kraja odlično poluvremena mogao je Salah da pogodi mrežu Čelsija, ali i napadač Džekson da donese prekret jer je loptu, posle sjajnog pasa Džejmsa, sa pet metara poslao preko gola.

Motore u plućima već na startu imaju igračio oba tima. Nastavili su da diktiraju ubitačan ritam sa mnogo tranzicije, prvi 10 minuta je pripalo gostima koji su mogli ponovo da dođu u prednost preko Soboslaja, ali je zatim usledio pritisak domaćina, pa je golman Alison dva puta zaustavljao opasne napade (Čilvel, Džekson). Liverpul je pao u drugom delu, Salah je bio "nevidljiv" pa je bio ljut kada ga je Klop izmenio jer će ovo biti prva sezona u Liverpulu u kojoj nije bio strelac u prvom kolu.

Ponestalo je "goriva" i koncentracije igračima u finišu, pa se Darvin Nunjez obrukao u 88. minutu. Golman domaćina Sančez pogrešio je u pasu, Mek Alister je dodao loptu do Portugalca koji je bio sam na penalu, ali je usledio katastrofalno loš prijem lopte, pa je kolosalna prilika propala. Mogao je Nunjez da se iskupi u trećem minutu nadoknade, jer je njegov udarac završio tik pored stative. U kontri je Čelsi imao priklu da nokautira rivala. Ugočukvu je izneo kotru, dodao do Mudrika koji je prešao Alisona, ali otišao ulevo. Usledio je povratni pas za Ugočukvua, ali i sjajna bokada odbrane gostiju. Ostalo je 1:1, peti remi Poketina protiv Klopa, pa je trener Čelsija sigurno meč završio zadovoljniji.

Premijer liga, prvo kolo

Petak 

Barnli – Mančester siti 0:3 (0:2)
/Haland 4, 36, Rodri 76/

Subota

Arsenal – Notingem Forest 2:1 (2:0)

/Nketija 26, Saka 32 – Avonji 82/

Bornmut – Vest Hem 1:1 (0:0)
/Solanke 82 – Bouen 51/

Brajton – Luton 4:1 (1:0)
/Marč 36, Žoao Pedro 71p, Adingra 85, Ferguson 90+6 – Moris 81p/

Everton – Fulam 0:1 (0:0)
/De Kordova Rid 73/

Šefild junajted – Kristal Palas 0:1 (0:0)
/Eduar 50/

Njukasl – Aston Vila 5:1 (2:1)
/Tonali 6, Isak 16,58, Vilson 77, Barns 90+1 – Dijabi 11/

Nedelja

Brentford – Totenhem 2:2 (2:2)
/Mbeumo 26 pen, Van de ven 37 a.g. - Romero 11, Emerson 45+5/

Čelsi – Liverpul 1:1 (1:1)
/Disasi 37 - Luis Dijaz 18/

Ponedeljak

Mančester junajted – Vulverhempton 21.00 (TV Arena 1 Premium)

Komentari (0)

Sport