Košarka

Srbija u vrhu po broju stranaca u NBA ligi: U sezoni pred nama biće ih više

Komentari

Autor: Euronews

04/10/2023

-

14:38

Srbija u vrhu po broju stranaca u NBA ligi: U sezoni pred nama biće ih više
Nikola Jokić - Copyright Tanjug/AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Nova NBA sezona, u kojoj će titulu braniti Denver Nagets sa Nikolom Jokićem, zvanično počinje 24. oktobra. Međutim, već u petak startuje predsezona sa nizom zanimljivih utakmica i kao uvod u ono pravo što nas očekuje za manje od tri nedelje.

Sajt www.olbg.com je objavio da je Srbija zauzela peto mesto po broju stranih igrača koji su prošle sezone igrali u najjačoj ligi sveta, odnosno da je udeo košarkaša iz zemlje vicešampiona sveta bio 4,29 odsto od ukupnog broja igrača koji nisu iz Sjedinjenih Američkih Država.

Srbiju su prošle sezone u NBA predstavljali: Nikola Jokić (Denver), Bogdan Bogdanović (Atlanta), Aleksej Pokuševski (Oklahoma), Nikola Jović (Majami), Boban Marjanović (Hjuston) i Nemanja Bjelica (Vašington), koji je i pre početka sezone potpisao za Fenerbahče, ali su ga Amerikanci, ipak, računali. Ove sezone "preko bare" su otišli Vasilije Micić (Oklahoma) i Filip Petrušev (Filadelfija).

Na prvom mestu bili su Kanađani, a njih 25 činilo je udeo od 17,86 odsto stranih igrača u NBA. Sledi Francuska iz koje je prošle sezone u NBA ligi igralo 13 košarkaša, odnosno samo jedan više nego iz Australije. Iz zemlje aktuelnih svetskih prvaka, Nemačke, u NBA je u sezoni 2022/2023 nastupalo osam igrača.

U NBA je prošle sezone igralo čak 25 odsto košarkaša koji nisu rođeni u SAD. Njih 429 je rođeno u Americi, što je činilo 75,40 odsto od ukupnog broja igrača.

Slovenija je evropska zemlja koja ima najveće interesovanje za NBA sa 79.074 pretraživanja na 100.000 ljudi, a slede Španija (48.479) i Irska (44.611). Srbija je tek na deveto mestu (33.272), dok je Gruzija evropska zemlja koja se najmanje interesuje za NBA sa samo 245 pretraga na 100.000 ljudi.

Istraživanje je obuhvatilo i Evroligu, a novi košarkaš Partizana Mateuš Ponitka je rangiran kao najpopularniji košarkaš Evrolige, sa ukupnim indeksom popularnosti od 8,77 od 10.

Komentari (0)

Sport