Košarka

Neverovatan "večiti derbi" u krcatoj Areni: Crvena zvezda razbila pa strepela od Partizana, ali upisala veliki trijumf

Komentari

Autor: Euronews

04/01/2024

-

19:28 >> 22:11

Neverovatan "večiti derbi" u krcatoj Areni: Crvena zvezda razbila pa strepela od Partizana, ali upisala veliki trijumf
Neverovatan "večiti derbi" u krcatoj Areni: Crvena zvezda razbila pa strepela od Partizana, ali upisala veliki trijumf - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Nošena spektakularnom publikom, ekipa Crvene zvezde je pre svega sebi pokazala da može, da je u stanju da pobeđuje najbolje evropske timove i takmiči se za najviše domete. U dominantnom stilu naigran je večiti rival Partizan - 88:72 (24:13, 26:16, 15:19, 23:24). 

Crveno-beli su na najbolji mogući način iskoristili prednost domaćeg terena, igrali su pametno, tražio se uvek "ekstra pas" za još bolju poziciju za šut., pravili su velike serije i u drugom poluvremenu staloženo stečenu prednost održavali i na kraju zasluženo slavili.

Susret u krcatoj "Štark areni" počeo je poenima talentovanog Nikole Topića koji je u prepoznatljivom stilu probio i postigao koš uz faul. Spreman odgovor imao je Pi Džej Doužer koji je posle pika rutinski pogodio.

Igralo se zatim u mini-serijama, a crveno-beli su sa dve vezane trojke Adama Hange, a potom i sa dva efektna zakucavanja Fredija Gilespija došli do dvocifrene prednosti (24:13).

Druga deonica počela je sa po trojkom na obe strane, da bi Zvezda napravila seriju od 9:0 i to sa pet poena Rokasa Giedraitisa, još jednim zakucavanjem Gilepsija i novim pogotkom Hange. 

Džejms Naneli i Kevin Panter zasutavili su krvarenje crno-belih i vratili razliku na 15 poena, ali je ekipa Janisa Sferopulosa ponovo uspela da dođe do prednosti od 21 razlike, a novu seriju zapečatio je Miloš Teodosić trojkom uz zvuk sirene koja je označila kraj prvog poluvremena.

Partizan je iz svlačionice izašao koa mnogo bolji tim, a Zvezda se opijena velikim vođstvom pomalo opustila. Na njenu sreću, "parni valjak" to nije naplatio, a Sferopulos je pravovremenim izmenama u igru konstantno držao najraspoloženije igrače. Crno-beli su treću deonicu dobili 19:15 i tako sebi dali tračak nade da mogu do epskog preokreta.

Ipak, do njega nije došlo, pošto su koš šampiona ABA lige trojkama zatrpali Giedraitis i Jago dos Santos za ponovo +20 i tada se činilo da će tim sa Malog Kalemegdana upisati prvu pobedu u "večitim derbijima" ove sezone, ali je Partizan onda uspeo da vrati na jednocifreni zaostatak i uvede meč u neizvesnu završnicu. Zvezda je opet strepela za pobedu, ali je Giedraitis novom trojkom na dva i po minuta do kraja "overio" pobedu domaćina.

Posle ovog susreta, Zvezda je na skoru 8-11 i uhvatila je priključak u borbi za plej-in, dok je Partizan i dalje na stabilnih 10-9.

Crvena zvezda - Partizan 88:72 (24:13, 26:16, 15:19, 23:24). 

Dvorana: "Štark Arena"

Sudije: Fernando Roha, Karlos Peruđa, Pjotr Pastusjak

Crvena zvezda: Teodosić 13, Lazić, Nedović 16, Dos Santos 4, Hanga 11, Davidovac 3, Giedraitis 14, Topić 3, Bolomboj 4, Tobi, Gilespi 14, Ilić.

Partizan: Smit 5, Panter 17, Doužer 12, Smailagić, Jaramaz, Naneli 11, Anđušić 2, Ponitka 2, Vukčević 2, Kaboklo 10, Kaminski 11, Koprivica.

Četvrta četvrtina:

40. minut: Kraj utakmice, prva pobeda Crvene zvezde u "večitom derbiju" ove sezone - 88:72.

39. minut: Rodila se nada posle 9:0 serije Partizana, ali su Geidraitis i Nedović, vrlo verovatno ugasili istu, sa dva, vrlo dobra napada. Partizan je odigrao više nego dobru četvrtinu, najbolju u ovoj "komšmarnoj" utakmici i prvi put nakon uvodne deonice prišli na jednocifren zaostatak (77:68), ali izgleda da neće imati snage za preokret. Zvezda ima velikih 84:70 na nešto više od minut do kraja i samo se čeka poslednji zvižduk. 

36. minut: Nešto bolja igra crno-belih u ovim trenucima. Probudio se Kaminski, koji je vezao četiri poena (74:59). Dos Santos je potom realizovao 2+1 na drugoj strani, da bi zatim Panter smanjio razliku na 77:63. Sudije su potom prekinule utakmicu zbog pogrdnih skandiranja sa tribina, a meč je ubrzo nastavljan. Još četiri minuta je do kraja, crno-beli su u naletu. Posle poena Kaminskog, razlika je sada "samo" -9 (77:68). Serija Partizana 9:0, Sferopulos prinuđen da napravi tajm-out.

35. minut: Nastavlja se mučenje crno-belih. Slaba je odbrana na perimetru, što koristi Hanga, a onda i Santos, za novih +20 Zvezde (71:51). Doužer i Smit zatim smanjuju na 71:55, da bi Nedović pogodio još jednu trojku za Zvezdu, koja večeras ima 10/21 sa linije 6.75. Dok, poređenja radi, crno-beli šutiraju 4/17 za tri poena. 

Treća četvrtina:

30. minut: U odnosu na prve dve četvrtine, nešto bolja igra Partizana u trećoj deonici. Ali, sve je to nedovoljno dobro da bi se istopila visoka prednost Zvezde, koja u poslednju deonicu ulazi sa velikih 65:48. Ledej fali, to je svima očigledno. Hanga, Bolomboj i Gilepsi "terorišu" crno-bele iz reketa, koji i dalje nemaju adekvatnih rešenja na pik-en-rol protivnika. Navijači Partizana mogu da budu zadovoljni pojedinim segmentima igre crno-belih u trećoj deonci. Obradovićevi momci igraju nešto konkretnije u napadu, uzimaju manje nerezonskih šuteva, napadaju reket, ali su im procenti šuta i dalje ispod svakog nivoa (19/46). 

Sa druge strane, Zvezda je izgubila kontinuitet u napadu, ali iskusno održava prednost zahvaljujući velikom broju odlazaka na liniju penala (14/21). 

27. minut: Nemaju Obradovićevi momci rešenja za visoke igrače Zvezde u reketu. Bolomboj je često u mis-meču, Kaboklo ume da zakasni u preuzimanjima i uz generalno lošu odbranu, to je "rak rana" Partizana u dosadašnjem toku meča. Zvezda igra po notama Teodosića, a motor ekipe je bez sumnje druga postava, prevođena Gilespijem, Teom, Giedritisom i Hangom. Partizan se oslanja na prvu petorku, koja, ruku na srce, nije opravdala očekivanja. A, poređenja radi druga postava crno-belih postigla je 12 poena, dok je Zvezdina ubacila čak 39 poena!

25. minut: Treću četvrtinu otvara Nedović poenima sa penala, Naneli je zatim siguran sa distance (52:32), da bi nakon treće lične greške Vukčevića, Bolomboj realizovao jedno bacanje. Sada serija grešaka na obe strane, nakon čega Kaboklo postiže koš iz reketa. Nešto veća energija Partizana u ovim trenucima, pa je Sferopulos prinuđen da vrati Teodosića. Tristan sada lepo koristi otvorenu poziciju iz reketa, da bi potom prve poene iz igre za Zvezdu u drugom poluvremenu postigao Bolomboj, nakon još jedne odlične asistencije Teodosića. Njegove pete na utakmici. Vođstvo Zvezde 55:36.

Druga četvrtina:

20. minut: Na kraju prvog poluvremena, Crvena zvezda ima ubedljivu prednost u "večitom derbiju". Vodi sa 50:29 i prema svemu sudeći, sprema se debakl za crno-bele ukoliko se nešto drastično ne promeni u nastavku utakmice.

Osim što kaskaju iza linije 6.75 (2/9), Partizan ima loše procente šuta i za dva poena (7/15). Nema više one prepoznatljive igre u napadu, po čijim su parametrima treći u Evroligi. Ne pronalaze rešenja za pik-en-rol Zvezde, koji savršeno predvode Teodosić i Santos sa Gilepsijem i Hangom. Uz to, Obradovićevi momci imaju čak devet izgubljenih lopti (šest u prvoj četvrtini), a možda je i najporažavajući podatak odnos u asistencijama (14:2 za Zvezdu).

Sa druge strane, Zvezda blista na obe strane parketa. Ima sjajne procente šuta za dva (12/20) i tri poena (6/13), a listu strelaca predvodi Fredi Gilepsi sa 10 poena. Najefikasniji u Partizanu je Panter sa devet.

16. minut: Nastavlja se serija Zvezde. Vezala je devet poena u režiji Hange, Geidraitisa i Gilepsija, a sušu Partizana prekida Panter sa distance (36:19). Geidraitis potom pronalazi rupu u reketu rivala za lagano polaganje. Doužer pogađa nakon ofanzivnog skoka. Crveno-beli maše nekoliko otvorenih šuteva. Kaboklo pogađa iz reketa, a onda se i Nedović upisuje na semafor (40:23) prvi put nakon uvodne četvrtine. Crno-beli nemaju rešenja u napadu, niti komunikacije u odbrani, a Zvezda je to itekako umela da naplati za sada.

12. minut: Teodosić otvara drugu deonicu trojkom. Smit uzvraća na drugoj strani, a onda još jedan sjajan pik-en-rol Gilepsija i Teodosića. Vođstvo Zvezde 29:16. Gilepsi je već dvocifren! Partizan nikako da pronađe svoju igru. Uopšte nemaju rešenja na kretnju rivala. Slabo brane perimetar i prema svemu sudeći, čeka ih izuzetno težak zadak do kraja meča. Crvena zvezda vodi 32:16.

Prva četvrtina:

10. minut: Gilespi i Geidraitis doneli su novi vetar u leđa Zvezdi sa klupe, da bi 6:0 seriju domaćina prekinuo Anđušić sa penala (20:11). Teodosić potom sjajnom asistencijom spaja Gilespija sa obručem, a onda se i Kaminski upisuje na semafor (22:13). Poslednji napada pripašće crveno-belima, koji poenima Gilespija iz reketa odlaze na prvi mali odmor sa prednošću od 24:13.

Daleko bolja igra Zvezde u prvoj četvrtini. Crveno-beli imaju čak sedam asistencija, 50 odsto šut iz igre. Sa druge strane, Partizan nema nijednu asistenciju, a negativnom učinku dodali su podatak od čak šest izgubljenih lopti.

9. minut: Slaba odbrana Partizana na perimetru, Hanga to koristi za novu trojku i +8 Zvezde (14:6). Doužer je zatim siguran sa penala, da bi Gilepsi potom pogodio šut sa poludistance. Uz dosta sreće! Ni jedni ni drugi ne blistaju u ovim trenucima. Partizan ima ofanzivan skok (5), ali ne koriste naročito druge šanse, kao ni otvorene pozicije sa linije 6.75 - (0/4). Obradović je prinuđen da promeša karte, u igri su Kaminski, Naneli, Smit, Smailagić i Anđušić. Zvezda je takođe promenila kompletnu petorku. Partizan ima čak šest izgubljenih lopti, a nije se ni završila prva četvrtina! Crveno-beli vode 20:9.

7. minut: Nisu najbolje crno-beli ušli u meč. Muče se sa organizacijom napada u ovim trenucima. Imaju čak četiri izgubljene lopte, ali nekako uspevaju da zadrže priključak. Kaboklo je nakon odbitka smanjio na 8:6. Nedović je potom promašio šut sa distance. Njegova druga promašena trojka. Smailagić ulazi u igru, ali pri prvom šutu maši ceo koš, da bi ubrzo stigla kazna Hange sa distance. Vođstvo Zvezde 11:6. 

4. minut. Tvrd početak derbija. Greške na obe strane, a prve poene na utakmici postiže Topić, koji je realizovao 2+1. Led probija i Doužer na drugoj strani, pogađa iz floutera. Sada problemi za Zvezdu, Lazić ima već dve lične greške, a nije prošlo ni tri minuta utakmice. Partizan igra sve bolje, polako ulazi u ritam. Panter je siguran sa poludistance, ali prednost kratko traje pošto i Nedović pogađa na drugoj strani. Tvrda utakmica, vođstvo Zvezde 8:4 posle četiri minuta igre.

 

 

UOČI UTAKMICE:

Crvena zvezda i Partizan igraju utakmicu 19. kola Evrolige u Areni, gde će crveno-belima pripasti uloga domaćina. Biće ovo treći ovosezonski "večiti derbi", drugi u sklopu elitnog takmičenja, a prethodna dva završena su pobedama "parnog valjka".

Izabranici Željka Obradovića pobedili su najpre u Evroligi 88:86, da bi potom slavili i u regionalnom takmičenju 98:87. Oba susreta odigrana su pred navijačima Partizana, kojih večeras neće biti u Areni zbog sankcija Evrolige. 

Obe ekipe ulaze u ovaj derbi nakon pobeda u svojim utakmicama u prethodnom kolu Evrolige. Zvezdi je prepuštena blaga uloga favorita zbog prednosti domaćeg terena, koji se dokazao kao ključan u prethodnim derbijima. A i zbog činjenice da je forma izabranika Janisa Sferopulosa nešto bolja od crno-belih u proteklom periodu.

Što se arbitara tiče, Evroliga je odlučila da za ovu utakmicu delegira jednog od najiskusnijih arbitara, Fernanda Roku iz Portugalije, koji je već nekoliko puta delio pravdu "večitima". Osim njega tu su i Karlos Peruđa iz Španije i Pjotr Pastusjak iz Poljske.

Komentari (0)

Sport