Košarka

Novi poraz košarkašica u Brazilu, viza za Pariz mora da sačeka: Evo šta je potrebno za takav scenario

Komentari

Autor: Euronews

11/02/2024

-

23:01

Novi poraz košarkašica u Brazilu, viza za Pariz mora da sačeka: Evo šta je potrebno za takav scenario
Košarkašice Srbije - Copyright Košarkašlki savez Srbije/FIBA

veličina teksta

Aa Aa

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije propustila je još jednu šansu da overi vizu za Pariz, pošto je u trećem, poslednjem kolu kvalifikacija izgubila od Australije rezultatom - 73:75 (22:12, 12:23, 14:16, 20:21).

Izabranice Marine Maljković su tako nakon Nemačke, doživele još jedan neuspeh na kvalifikacionom turniru u Brazilu, ali bez obzira na to, imaju još nekoliko opcija da se pridruže muškarcima u Parizu.

Za takav scenario biće im potrebna večerašnja pobeda Nemačke nad Brazilom, koja već ima dva poraza. Ili trijumf južnoameričke selekcije do šest razlika, odnosno osam ili više. Ukoliko, pak, Brazil slavio sa sedam poena prednosti, onda bi se situacija, tek blago rečeno, zakomplikovala, pošto je to upravo razlika sa kojom je Srbija izgubila od Nemačke i pobedila Brazil.

Pa bi se prema pravilima FIBA, zbog identičnog skora u međusobnim duelima, napravio trougao između pomenutih selekcija i gledao učinak u tim okršajima, gde Srbija, sa 138 datih poena, ubedljivo vodi, dok će Nemačka (73) i Brazil (65), dodatno pojačati njihov skor večeras posle ponoći, kada je na programu njihov treći meč u grupi.

Sa mnogo većom energijom Srbija je otvorila utakmicu protiv Australijanki, pa smo već nakon nekoliko minuta, videli dvocifrenu prednost (14:4) Maljkovićeve ekipe. Srbija je na mali odmor otišla sa prednošću od 22:12. I to najviše zahvaljujući tandemu Anderson - Rosić. Ali je već sredinom druge deonice došlo do pada koncetracije Srpkinja.

Ušlo se u kontra ritam, Australija je podigla nivo igre u defanzivi i na krilima centarskog tandema Tolo - Makbegor, došla do egala, a potom i do preokreta u finišu poluvremena (35:34).

Treća četvrtina bila je manje/više izjednačena (14:16). Australija je ušla u poslednju deonicu sa blagom prednošću (51:48), da bi Srpkinje nakon sjajne timske igre, režirale 14:5 seriju i sredinom odlučujuće četvrtine, došle do nove prednosti (62:56). 

Ponovo se igralo po notama Ivon Anderson, a odličnu rolu imala je i Dragana Stanković, koja je donosila važne poene iz reketa u poslednjoj četvrtini. Međutim, to nije bilo dovoljno da bi se rezultatski odlepili od Australijanki, koje su 11:1 serijom u finišu i definitivno prelomile meč.

Naše devojke izgubile su energiju na kraju. Tek su dva koša postigle iz igre u poslednjih pet minuta, što ih je, pored nešto slabije defanzive u ključnim trenucima, i koštalo boljeg rezultata večeras.

Sada su sve oči uprte u duel Nemačke i Brazila.

Komentari (0)

Sport