Košarka

Oni ne bi postojali bez pomoći države: Predsednik Aleksandar Vučić otkrio koliko se pomaže Partizanu i Zvezdi

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2024

-

13:31

Oni ne bi postojali bez pomoći države: Predsednik Aleksandar Vučić otkrio koliko se  pomaže Partizanu i Zvezdi
Oni ne bi postojali bez pomoći države: Predsednik Aleksandar Vučić otkrio koliko se pomaže Partizanu i Zvezdi - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da sportski klubovi Partizan i Crvena Zvezda ne bi postojali bez države i istakao da nijedan klub u Evropi, ne samo u Evroligi, nema toliku podršku koliko imaju dva najpopularnija srpska tima.

Podsećanja radi, trener Partizana, Željko Obradović je odmah nakon pretrpljenog poraza od Crvene zvezde u Kupu "Radivoja Koraća" istako kako je "najveća izrečena laž da je ovaj klub državni projekat".

"Kada kažemo države, govorimo o novcu, direktno od države, Republike, preko Košarkarskog saveza, preko Grada Beograda", rekao je Vučić tokom gostovanja na TV Prva, a prenosi Tanjug.

Vučić je dodao da podršku tim klubovima pružaju i kompanije poput Telekoma i NIS-a, jer ih država moli da im pomognu da bi mogli da budu uspešniji na evropskoj sceni, jer je to važno za ugled naše države.

"Plaćamo enormne sume novca. Na to dodajte da dobijaju po tri puta nižoj ceni halu Arena nego što je tržišna, dodajte i sve otplate i moguća odlaganja, izlaženja u susret za porez, kao i privatnike kojima država kaže neretko da podrže klub za koji uopšte i ne navijaju", rekao je Vučić.

On je rekao i kako se plaćaju porezi, navodeći da država klubovima da pare, a onda oni sutradan uplate to što im je dato, samo što narodu neće to da kažu.

"Hoćete da vam kažem i objasnim zašto? Zato što mi nemamo uređene odnose i nemamo privatne klubove", rekao je Vučić.

Dodao je da Partizan osam godina ne bi igrao evropsku utakmicu u fudbalu da nije države, a da u košarci država plaća evroligašku licencu za oba kluba.

Prema njegovim rečima, Zvezdi nije plaćena 2014. godine ta licenca i oni tada nisu igrali u Evropi, ali im je nakon toga plaćena, kako je rekao, četiri ili pet puta.

"Ne bi postojali bez države i nemojte da vas lažu da su uspešni, od svih onih velikih akcija od skupljanja para za poreze - dinara nisu uplatili. I to vam životom garantujem, na današnji dan, pogledao sam papire, dužni su skoro šest miiona evra, Zvezda 1,2 miliona evra za poreze u košarci", rekao je predsednik.

On je dodao i da su za poslednjih oko šest godina košarkaški klubovi dobili ukupno preko 50 miliona evra.

"I to samo košarka, kada dodate fudbal to su stotine miliona evra, bar toliko. Samo da imate u vidu, sve to radimo da bi oni podigli ugled Srbije, ali uvek kuknjava. Ni jedan španski, ni grčki, italijanski, ni jedan klub nema tolike pare od svoje zemlje kao što imaju Partizan i Crvena Zvezda", rekao je predsednik.

Komentari (0)

Sport