Košarka

Miško Ražnatović za Bloomberg Adria: Srbija može da ponudi još Jokića

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

27/03/2024

-

12:50

Miško Ražnatović za Bloomberg Adria: Srbija može da ponudi još Jokića
Miško Ražnatović za Bloomberg Adria: Srbija može da ponudi još Jokića - Copyright Bloomberg Adria

veličina teksta

Aa Aa

Ko je novi Nikola Jokić i kako posao sportskog agenta mogu da promene inovacije poput uvođenja društvenih mreža i drugačije prezentacije igrača? Miško Ražnatović je spotski agent koji zastupa Nikolu Jokića, ali i brojne druge košarkaše. On je jedini sportski agent koji je u istoj godini predstavljao MVP-a Evrolige i MVP-a NBA lige. Njegova košarkaška agencija je je vodeća po broju igrača Evrolige u poslednjih šest godina, a košarkaški klub Mega Basket klub sa najviše draftovanih igrača u NBA ligi izvan teritorije Amerike u istoriji. Kada su u pitanju promene u samoj košarci poslednjih nekoliko decenija, Ražnatović kaže u razgovoru za Bloomberg Adria da je promena gotovo neverovatna.

"U periodu od sedam godina veoma je promenjena igra, u smislu profila igrača koji se traže. Pre 15 godina svi smo jurili za što višim igračima, jer su razliku pravili igrači koji su bili veoma visoki, danas to nije slučaj, čak je i smetnja. Ono što je dovelo do ovih promena je promena načina na koji se igra odbrana i brzina igre. Igrači koji su jako visoki teško mogu da isprate brzinu nove košarke", navodi Ražnatović.

Ko je Ražnatovićev najuspešniji transfer? Mnogi bi rekli da je Nikola Jokić, a on ističe da količina novca nije najuspešnije merilo.

"Jokićev prvi transfer je bio običan NBA ugovor, onda je drugi ugovor postao veoma veliki, a treći je postao istorijski. Međutim, ja za transfer podrazumevam prelazak iz kluba u klub, a to je onda 2010. godine prelazak Vassilisa Spanoulisa iz Panathinaikos u Olympiacos. To je nešto što verujem da ću i kad završim karijeru reći: to je taj jedan", kaže Ražnatović.

Ko je sledeći Nikola Jokić?

Kada je u pitanju Jokić i šta je presudno za njega, Ražnatović kaže da je on zaštitno lice Denvera.

"Doneo im je slavu i uspehe kojima nisu mogli da se nadaju, zato ne verujem da će doći do situacije da on napusti Denver. On se tamo jako dobro oseća ali je život pun iznenađenja. Jako je lepo to što će on možda biti redak slučaj da je promenio dva kluba i ja bih bio iznenađen da ne bude tako", ističe Ražnatović.

Bloomberg Adria

 

"Nikola Jokić je već tri puta bio najbolji igrač sveta i teško je da to neko ponovi, ali mi imamo jako talentovanih igrača koji mogu s pravom da se nadaju da će otići u NBA i ostaviti značajan trag. Nikola Topić je već sada spreman za to i ako bude sreće sa zdravljem imaće jako dobar transfer u junu. Kada govorimo o predviđanjima, projekcije su da bi Nikola Topić mogao da bude draftovan u prvih pet, što je neuporedivo bolje od Jokića koji je bio 41, ali to ne mora ništa da znači. Svakako, ja mislim da ne treba da brinemo i da generacije koje dolaze imaju puno talentovanih igrača", kaže Ražnatović.

Inovacije su deo i sportskog biznisa

Inovacije su ključ uspeha. Ražnatović kaže da se za 20 godina susreo sa dosta inovacija.

"Košarkaški sport se menjao i menja se svakodnevno, a sa njim i biznis koji ga prati. Verujem da je najveća inovacija koju sam napravio klub Mega MIS koji je agencija preuzela 2004. godine sa idejom da stvori bolje uslove za razvoj najtalentovanijih mladih igrača. Najveće promene su se dešavale vezano za društvene mreže i počele su da imaju ogroman efekat na posao", navodi Ražnatović.

Iako Instagram nema reputaciju poslovne mreže u javnosti, Ražnatović smatra suprotno.

"Iako instagram nije utemeljen sa tom idejom, ima veliki uticaj na posao. Mnogo je jednostavniji pristup i prezentacija agencije, mene i igrača kroz instagram jer su mladi dosta na instagramu. Smatram da je važno da moj instagram bude profesionalan i veran onome što ja radim jer ljudi kroz njega mogu da vide koliko i šta ja radim", kaže Ražnatović.

Bloomberg Adria

 

"Uvek sam se trudio da idem u korak sa vremenom. Najveća novina u košarkaškom svetu u zadnjih par godina je finansijska snaga američkih univerziteta koja nije postojala do pre par godina. To je bilo zabranjeno ranije, a sada je nađen način da igrači ostvaruju neke prihode, samim tim to je postalo dosta interesantnije. To je moja prilika da prezentiram koledžima na što bolji način igrače koji nisu za profesionalnu košarku. Tu vidim priliku da napravim novi klub gde bi bili samo igrači koji su završni razred srednje škole koji bi trenirali i pripremali se za koledž. To bi bila velika novina i veoma atraktivno za sve koledž trenere”, navodi Ražnatović.

Ceo intervju pogledajte u videu. 

Bloomberg Adria

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport