Košarka

"Učitelju, hvala vam. Uvek ćemo te pamtiti": Ceo svet se oprašta od Dude Ivkovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2021

-

12:13

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni košrkaši trener Dušan Duda Ivković preminuo je danas u 78. godini, a ovu vest zvanično je na svom Twiter nalogu potvrdio i Košarkaški savez Srbije. Iznenadni odlazak legendarnog trenera žestoko je uzdrmala košarkaški svet, pa su klubovi i pojedinci širom Evrope poslali poslednji pozdrav jednom od najboljih svetskih trenera svih vremena.

Njegovi bivši klubovi Partizan, Olimpijakos, CSKA, Anadolu Efes, PAOK, ali i oni protiv kojih je vodio velike bitke poput Crvene zvezde, Fenerbahčea, Olimpije, Žalgirisa... 

Udurženje košarkaških trenera Srbije (UKTS) oprostilo se od svog člana legendarnog Dušana Dude Ivkovića saopštenjem gde navode da je smrt sprkog trenera ostavila dubok trag na košarku ali i širu javnost.

"Sa velikom tugom vas obaveštavamo da nas je danas napustio naš počasni Predsednik Udruženja košarkaških trenera Srbije i jedan od osnivača Udruženja, legendarni trener Dušan Duda Ivković. U ime celog kolektiva Udruženja, izjavljujemo iskreno saučešće porodici Ivković. Ovaj gubitak će ostaviti dubok trag na košarkašku i širu javnost. Legendarni treneru počivaj u miru", navodi se u saopštenju UKTS.

"Sa životne pozornice, sišao je legendarni Dušan Duda Ivković. Rano jutros, prestalo je da kuca srce velikog košarkaškog oca, čuvenog „Krstaša“, čoveka čije košarkaško nasleđe nije moguće opisati rečima", navodi se u oproštaju FK Partizan.

"Član FIBA Kuće slavnih, Legenda Evrolige, šampion Evrope, šampion ULEB kupa, šampion Saporta kupa, pobednik međunarodnog Kupa „Radivoj Korać“, šampion Jugoslavije, šampion Grčke, šampion Rusije, osvajač nacionalnih kupova Turske, Rusije, Jugoslavije i Grčke. Selektor reprezentacija SFR Jugoslavije i Srbije sa kojima je osvajao Svetsko i Evropsko zlato, Olimpijsko srebro, Evropsko srebro...Iznad svega, Duda Ivković je čovek koji je trasirao košarkaški put mnogih igrača i trenera ka najvećim dometima u istoriji ovog sporta", navodi se u oproštaju crno-belih.

Od svog najvažnijeg trenera u istoriji kluba, oprostio se i grčki Olimpijakos.


"Najveći trener Olimpijakosa i jedan od najboljih u Evropi, veliki Dušan Ivković više nije sa nama. Legendarni Duda je otišao na dugo putovanje. Učitelju, hvala vam na onome što ste nam ponudili. Uvek ćemo te se sećati", naveo je Olimpijakos na svom sajtu, ali i solunski PAOK:

"Učitelj, mentor. Veliki Duda Ivković. Danas je preminula košarkaška gromada. Zajednike uspomene će ostati zauvek. Dudo, zbogom."

"Hvala vam na svemu treneru, počivajte u miru", napisao je jedan od najboljih evropskih košarkaša Nikola Mirotić.

Od Dude Ivkovića, oprostio se i bivši reprezentativac Vladimir Štimac.

"Čovek koji mi je pokazao šta znači reprezentacija, disciplina i posvećenost. Dao mi je šansu da obučem taj sveti dres. Nemam reči koje mogu ovog čoveka da opišu. Hvala na svemu i neka vam je večna slava!", napisao je Štimac na društvenim mrežama.

Od jednog od najboljih svetskih trenera oprostili su se i Košarkaški savez Srbije, košarkaški klubovi Bajern, Panatinaikos, Crvena zvezda, fudbalski klubovi Partizan i Vojvodina i mnogi drugi.

Tugu zbog odlaska Dušana Ivkovića nisu krili ni u Crvenoj zvezdi, koji su izjavili saučešće njegovoj porodici.

Povodom smrti Dude Ivkovića reagovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da je "njegovo umeće u košarci obeležilo celu epohu ovog sporta".

"Njegova energija i vrhunsko poznavanje košarke, doneli su nam nebrojena odličja u arenama širom sveta, ali i divljenje i poštovanje košarkaških stručnjaka i profesionalaca", stoji u delu objave predsednika na Instagram profilu.

Od Ivkovića se na Twiteru oprostio i Dragan Đilas  koji je naveo da mu je bila čast što su bili prijatelji, a trenera je okarakterisao kao velikog gospodina i patriotu.

"Veliki čovek. Patriota. Gospodin. I što je on stalno govorio - Krstaš. Bila je čast zvati se njegovim prijateljem. Neka mu je večna slava i hvala", napisao je Đilas.

Bivši vaterpolo reprezentativac Danilo Ikodinović takođe se na Twiteru oprostio od Ivkovića.

"Znam iz priča mnogih košarkaša koliki je autoritet i poštovanje uživao, a sve zbog svog nespornog znanja. Počivaj u miru", napisao je Ikodinović.

Pevačica Tijana Dapčević se preko Instagrama oprostila od Ivkovića.

Reakcije stižu i iz Grčke. Jedan od korisnika Tvitera napisao je da je otišao "veliki učitelj, vrhunski trener i ugledan protivnik".

I sa zvaničnog naloga FIBA EuroBasket su se takođe oprostili do Ivkovića.

Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine, a ostaće upamćen kao jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena.

Kao selektor košarkaške reprezenracije Jugoslavije, osvajao je medalje na evropskim prvenstvima 1989, 1991. i 1995. godine.

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije bio je od 2008. do 2013. godine, a za to vreme je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu i četvrto mesto na svetskom.

Započeo je trenersku karijeru u Partizanu, a vodio je 15 klubova, uključujući Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Na klupskom nivou, osvajao je dva puta Evroligu, zatim Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte i ULEB Kup. Takođe, bio je i šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, gde je osvajao i Kup i Superkup takmičenja.

Komentari (0)

Sport