Društvo

Preminuo Dušan Duda Ivković

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2021

-

09:34

Preminuo Dušan Duda Ivković
MN Press - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaški trener Dušan Duda Ivković preminuo je u 78. godini, objavio je Košarkaški savez Srbije.

Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine, a ostaće upamćen kao jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena. 

Stasao je na Crvenom krstu, uz rođenog brata i legendarnog trenera Slobodana Pivu Ivkovića, a rezultatima koje je napravio vodeći najbolje jugoslovenske i evropske klubove, a posebno reprezentaciju, pozicionirao je srpsku košarku na najviše mesto u evropskim i svetskim okvirima.

U najtežem periodu srpske košarke, posle raspada SFRJ i zabrane takmičenja sportistima, Duda je zajedno sa legendarnim Borom Stankovićem preko svojih veza i svog autoriteta se borio i izborio da selekcija SRJ na mala vrata, kroz kvalifikacije, ode na šampionat u Atini i tamo ispiše možda i najlepšu priču srpskog sporta.

MN Press

 

Koliko je veliki čovek bio pokazuje i odluka da se odmah posle Atine stavi u funkciju savetnika, sada već najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića, prepusti mu poziciju selektora i zajedno ponovo pokore Evropu i svet.

Kao selektor košarkaške reprezenracije Jugoslavije, osvajao je medalje na evropskim prvenstvima 1989, 1991. i 1995. godine.

MN Press

 

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije bio je od 2008. do 2013. godine, a za to vreme je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu i četvrto mesto na svetskom.

Započeo je trenersku karijeru u Partizanu, a vodio je 15 klubova, uključujući Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes. Trenersku karijeru završio je 2016. godine.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Kao igrač celu karijeru proveo je na poziciji beka, u Radničkom na Crvenom krstu, gde je od 1958. do 1968. godine igrao u Prvoj ligi Jugoslavije, u to vreme najboljoj evropskoj ligi.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

MN Press

 

Na klupskom nivou, osvajao je dva puta Evroligu, zatim Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte i ULEB Kup.

Takođe, bio je i šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, gde je osvajao i Kup i Superkup takmičenja.

Nagrada za životno delo

Ivković je bio poznat i kao strastveni golubar, a u njegovoj biografiji izdvaja se i podatak da je rođak čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Sredinom januara ove godine u Muzeju Jugoslavije Ivkoviću dodeljena mu je nagrada za životno delo Sportskog društva Radnički, a priznanje su mu uručili najmlađi članovi SD Radnički.

"Želeo bih da se zahvalim na ovom velikom odlikovanju SD Radnički. Sigurno da je u ovih 100 godina bilo funkcionera i igrača koji su zaslužili ovo priznanje. Ja sam vrhunske rezultate ostvarivao sa klubovima i reprezentacijom, možda bi bilo bolje da se ova nagrada dodeljuje za vernost. Nije retko da se kaže veran kao pas, a ja sam tako ostao veran Radničkom", rekao je tada Ivković na dodeli priznanja u Muzeju Jugoslavije.

MN Press

 

Ivković nije dočekao izgradnju novog objekta na Crvenom Krštu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom Ivkovićeve smrti.

"Izuzetno me je pogodila vest o smrti Dušana Dude Ivkovića, jednog od naših i evropskih najvećih trenera, čoveka koji je svojim umećem i ljubavlju prema košarci obeležio celu epohu ovog sporta", rekao je predsednik, prenosi Tanjug.

Komentari (0)

Srbija