Život

Rodbinske veze Dude Ivkovića i Nikole Tesle: Kako je govorio o čuvenom pretku sa kojim je delio i jednu veliku ljubav

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politika

16/09/2021

-

12:22

Rodbinske veze Dude Ivkovića i Nikole Tesle: Kako je govorio o čuvenom pretku sa kojim je delio i jednu veliku ljubav
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Legenda srpske i evropske košarke, Dušan Duda Ivković, preminuo je u 78. godini. Prvenstveno, ostaće upamćen po titulama koje je osvajao i tragu koji je ostavio na parketu.

Međutim, zanimljive okolnosti su pratile Dudu Ivkovića i van terena, a jedna od njih je i to da mu je predak slavni Nikola Tesla.

"Moja baka po majci Olga Mandić i Teslina majka Đuka Mandić su sestre", objasnio je ivković jednom prilikom za Politiku, i dodao da ga, kada je Tesla u pitanju, najviše "muči" - jedan nesuđeni dukat.

Po starom običaju, Tesla je iz Amerike slao po dukat za svako rođeno dete u familiji. Međutim, preminuo je na Božić 1943. godine, skoro 11 meseci pre nego što se Ivković rodio.

"Moje dve sestre i brat, rođeni pre rata, dobili su za rođenje po dukat od Tesle. Ti dukati, kao i mnoge druge dragocenosti, među njima i Teslina pisma, odneo je ratni vihor. Da bi nas prehranila majka je morala da proda dukate. Ranije su se vredne stvari čuvale u sanduku koji je po običaju stajao na tavanu. Znajući to, kao srednjoškolac sam se često pentrao u potkrovlje u nadi da ću naći nešto iz tog doba, ali uzalud", rekao je.

Uprkos svemu, nije voleo da se hvali porodičnim stablom.

"Imajući u vidu šta je Tesla uradio za čovečanstvo, nekako mi teško pada da ga svojatam. Moj mlađi sin Pavle je veoma ponosan na našu rodbinsku vezu s njim i često gleda naš rodoslov, dok se stariji Petar ne bavi mnogo time", govorio je.

Ljubav prema golubovima

Iako nije hteo da se hvali svojim slavnim rođakom, Ivkovića i Teslu povezivala je jedna stvar - ljubav prema golubovima.

"Taj golubarski 'gen' su mi preneli ujak i brat Piva. Koliko je Tesla bio opčinjen golubovima govori i to što je u hotelskim sobama, gde je obično živeo, uvek imao par golubova. Kad neko ko je toliko insistirao na higijeni, kao što je on, prihvati dva bića koja se pare i mitare, onda je jasno koliko su mu značila", rekao je Ivković.

Ivković je govorio i da "ljudi malo znaju o golubarstvu", a da samo retki smatraju da je "to više od hobija".

"Igrač koga sam nekada trenirao, Vučurović, nedavno mi je na Kopaoniku rekao o golubarstvu da je to više od strasti i ja ga razumem. Golubarstvo traži posvećenost. Moje shvatanje golubarstva je da je to najlepši put za sticanje prijatelja. Najviše sam vezan za moje golubare iz detinjstva", rekao je.

"Na jednoj od mojih prvih slika, kad sam imao svega dve godine, u ruci držim goluba. Sećam se i da smo kao klinci, na Krstu i Bulbulderu, često udarali u bandere dok smo zametali glave da bismo se divili golubovima. Danas su golubovi moj beg od stresa koji mi donosi trenerski posao. Kad sam s njima zaboravim na sve", dodao je Ivković u intervjuu 2006. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin