Košarka

Fenerbahče pobedio Zvezdu na startu Evrolige: Crveno-beli nisu izdržali do kraja

Komentari

Autor: Euronews

01/10/2021

-

21:39

Fenerbahče pobedio Zvezdu na startu Evrolige: Crveno-beli nisu izdržali do kraja
Veseli - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fenerbahče je na startu košarkaške Evrolige pobedio u Istanbulu Crvenu zvezdu 61:57 (18:15, 10:11, 17:11, 16:20). Izabranici Saše Đorđevića su do trijumfa protiv oslabljenih gostiju, koji su nastupali bez Dejana Davidovca, Ognjena Dobrića (bili sa timom), Branka Lazića, Erona Vajta i Majka Cirbesa (ostali u Beogradu), došli tek u poslednja tri minuta meča. Do tada su crveno-beli odličnom odbranom bili "u igri", ali su očekivano posustali sa skraćenom rotacijom. Na kraju su zapretili šest sekundi prte kraja, ali nisu mogli više od toga.

Svi mečevi prvog kola Evrolige počeli su minutom ćutanja u znak počasti srpskoj, evropskoj i svetskoj trenerskloj legendi Dušanu Dudi Ivkoviću. Loše je Zvezda ušla u meč jer posle dva i po minuta na semaforu bilo 8:0. Veseli, Šajok, Buker (četiri poena) naterali su Dejana Radonjića da zatraži tajm-aut. Ništa se nije menjalo jer je Buker nastavio da pogađa, a Zvezda da gubi lopte, sve dok nije probijen maler kod rezultata 14:0! 

Nikola Kalinić je tačno posle 4 minuta i 59 sekundi postigao prvi koš za crveno-bele. Ulazak Nikole Ivanovića pokrenuo je Beograđane, pa su serijom 8:0 došli na pristojnih 14:8, koševima Kuzmića i Kalinića, koji je imao dodatni motiv da se iskaže pred istanbulskom publikom. Trojkom Kalinića stigli su crveno-beli do minusa od tri poena (16:13), a na toj razlici se završila prva četvrtina 18:15.

Nikola Ivanović je bio raspoložen za igru, pogodio je trojku,. a onda je Nejt Volters doneo šprvo vođstvo na meču (22:21) koje nije dugo trajalo. Znalo se da će Crvena zvezda ove godine igrati paklenu odbranu jer je trener Dejan Radonjić i formirao takvu ekipu, pa uopšte nije bilo iznenađenje što su se gosti sa skraćenom rotacijom bez nekoliko povređenih igrača držali muški i na poluvreme otišli sa minusom od dva poena 28:26. Drugi deo su dobili 11:10. Kalinić sa devet (4 sk) i Ivanović (3 as.) sa sedam poena bili najefikasniji u Zvezdi, u timu Saše Đorđevića Buker je postigao osam poena, Mahmutoglu šest.

 

 

Drugo poluvreme počelo je mini serijom Zvezde 5:0, a trojkom Holinsa, što su bili njegovi prvi poeni na meču, Beograđani su poveli drugi put na meču 31:28. Samo sedam poena u pet minuta treće deonice dovoljno govori o odbranama oba tima i velikoj borbi koja se vodila. Tv tajmaut koristio je Fenerbahčeu koji su serijom 5:0 trojkom Pijera i košem Veselog ponovo vodili (35:31). Nejt Volters je postigao četiri špoena za održavanje malog minusa a prvi koš Nanda De Koloa u 28. minutu dovoljno govori kakva se odbrana igrala na njemu. Pjer je bio nezaustavljiv (11 poena), razigrao se i Polonara (5 poena), Zvezda dva minuta nije postigla poen pa se domaćin odlepio na 45:37.

Međutim, ova Zvezda je najavila da za nju ne postoji reč predaja, pa su se preko Voltzersa, Lazarevića (trojka) i Kuzmića vratili na minus tri (44:47). Nikola Ivanović je sa tri poena (dva plus jedan) približio Zvezdu na minus dva, međutim, Polonara poenima, Šejok ukradenim loptama (Kalinić pet izgubljenih, Mitrović četiri) obezbedili su domaćinu prednost od četiri poena (51:47) na 4,17  minuta pre kraja.Holins je smanjio na 51:49, ali su Pjer i De Kolo prvom trojkom doneli ključnu prednost Fenerbahčeu 56:49 na dva minuta pre kraja. Iskusan tim domaćina ovu prednost nije prokockao do kraja iako je Ivanović (8/3 trojke) na šest sekundi pre kraja pogodio trojku za 60:57. De Kolo je promašiom prvo, ali dao drugo bacanje na četiri sekunde pre kraja, Zvezda izgubila loptu i tu je bio kraj.

 

 

Fenerbahče ne leži Crvenoj zvezdi jer je u 13 mečeva turski tim slavio 11, a crveno-beli svega dva puta. Prvi trijumf zabeležen je 12. januara 2017. godine u Beogradu (75:73), a drugi dve i po godine kasnije, u oktobru 2019. (68:56).

Fenerbahče: Birsen, Šejok 4, Akpinar 2, Mahmutoglu 6, Biberović, De Kolo 7, Henri 4 (6 as), Pijer 13, Veseli 8 (5 sk), Boker 8 (9 sk), Polonara 7, Duveroglu 2.

Crvena zvezda: Gušić, Lazarević 6, Volters 9, Uskoković, Davidovac, Mitrović 4 (6 sk), Kalinić 9 (9 sk), Dobrić, Holins 5, Simonović, Ivanović 16 (6 as), Kuzmić 8.

Komentari (0)

Sport