Košarka

Dogodilo se na današnji dan: Saletova trojka dovela Partizan na krov Evrope

Komentari

Autor: Euronews

16/04/2022

-

11:15 >> 11:59

Dogodilo se na današnji dan: Saletova trojka dovela Partizan na krov Evrope
KK Partizan prvak Evrope - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaški klub Partizan je na današnji dan, pre tačno 30 godina, osvojio titulu šampiona Evrope, pošto je trojkom Aleksandra Đorđevića u samom finišu meča u Istanbulu pobedio španski Huventud - 71:70.

Crno-bele je sa klupe predvodio mladi Željko Obradović, koji je u debitantskoj sezoni na klupi Partizana osvojio prvi od svojih devet evropskih trofeja.

Za beogradski tim, koji je u proseku bio star ispod 22 godine, nastupali su: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Partizan je legendarne 1991/92 sezone, dobio šansu da se nadigrava sa najboljim timovima Evrope, zahvaljujući promenjenom sistemu takmičenja. FIBA je nekadašnji Kup evropskih šampiona, preimenovala u Evropsku ligu, a mogućnost da se kvalifikuju, dobili su i vicešampioni nacionalnih prvenstava.

Krajem 1991. godine desio se veliki peh. Zbog ratnih sukoba na teritoriji Hrvatske, FIBA je naredila svim jugoslovenskim klubovima da igraju utakmice na kojima su domaćini, u inostranstvu, pa su tako crno-beli pronašli svoj nov dom u čuvenoj Fuenlabradi.

Meštani iz predgrađa Madrida prihvatili su Beograđane i zdušno ih bodrili tokom svih sedam utakmica grupne faze u dvorani Fernando Martin, a posebnu naklonost pokazali su kada su navijali za srpski tim i protiv španskih klubova - Estudijantesa i Huventuda.

Zahvaljujući velikom gostoprimstvu u Fuenlabradi i velikoj privrženosti domaće publike, Partizan je takmičenje u grupi završio na četvrtom mestu sa učinkom 9-5, izgubivši samo jedan meč u Španiji. Protivnik u četvrtfinalu bio je jedan od favorita Knor iz Bolonje, predvođen bivšim jugoslovenskim reprezentativcem Jurijem Zdovcom.

Završnica takmičenja u Istanbulu održana je od 14. do 16. aprila 1992. godine. Pored izabranika Željka Obadovića, učestvovali su Filips iz Milana i dva španska tima: Huventud i Estudijantes.

Partizan je predvođen bekovskim tandemom Danilovićem i Đorđevićem bez problema savladao tim iz Milana 82:75, dok je Huventud bio ubedljiv protiv Estudijantesa 91:69.

Beogradski i španski tim su se tako posle dva meča u grupi ponovo sastali, ovog puta u najvažnoj utakmici u istoriji oba kluba. U finalu je viđena prava drama. Partizan je na poluvremenu vodio 40:36, u nastavku je inicijativa prešla na stranu rivala, koji je deset sekundi pre kraja poveo 70:68, da bi zatim, na scenu stupio Aleksandar Đorđević...

Partizanova titula šampiona Evrope iz 1992. godine i dalje je jedina koju su srpski klubovi osvojili. Posle Istanbula crno-beli su još dva puta učestvovali na fajnal-foru, u Barseloni 1998. godine i u Parizu 2010. oba puta zauzevši četvrto mesto. 

Komentari (0)

Sport