Košarka

AdmiralBet ABA liga na Areni: Partizan počinje novu sezonu u "Draženovom domu"

Komentari

Autor: Euronews

02/10/2022

-

11:48

AdmiralBet ABA liga na Areni: Partizan počinje novu sezonu u "Draženovom domu"
KK Partizan - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Premijernu utakmicu nove sezone Admiralbet ABA lige košarkaši Partizana odigraće danas u Zagrebu, kada će od 17 časova gostovati Ciboni, a direktan okršaj iz dvorane “Dražen Petrović“ možete pratiti na TV Arena 1 Premium.

Posle sezone bez trofeja i povratka u Evroligu nakon osam godina, očekivanja Beograđana su pred početak nove takmičarske godine, sasvim jasno, velika... Tome u prilog svedoče imena novih pojačanja, koja će uz Kevina Pantera i Zeka Ledeja pokušati da prekinu dugogodišnju dominaciju Crvene zvezde u domaćim okvirima.

Crno-beli su tokom leta “pretresli“ svoje redove i to naročito na poziciji krila, gde nećemo više gledati Rodionsa Kuruca, Radeta Zagorca i Nemanju Dangubića. Željko Obradović odlučio je da “promeša karte“ i da na njihovu poziciju dovede iskusnog šutera Džejmsa Nanelija, sa kojim je u Fenerbačeu osvojio Evroligu, kao i Joanisa Papetrua, nekadašnjeg kapitena Panatinaikosa, koji je u Beograd stigao kao slobodan igrač.

Što se Nanelija tiče, radi se o nekadašnjem MVP-ju italijanske Serije A, koji se proslavio u Evroligi kao šesti najbolji šuter svih vremena. Tokom čitave karijere beležio je odlične procente šuta za dva poena (49,6 odsto), a naročito je opasan sa distance (45,2 odsto), kao i sa linije slobodnih bacanja (90,3 odsto). Poređenja radi, na prvom mestu večne liste nalazi se, zanimljivo, Harol Mražek iz Švajcarske, koji je na 64 utakmice pogodio 47,7 odsto šuteva za tri.

Papapetru sa druge strane je košarkaš koji iza sebe devetogodišnje iskustvo igranja u Evroligi. Pored Atinjana, branio je i boje Olimpijakosa, krasi ga odlična igra na niskom postu, a samo u sezoni za nama beležio je 12 poena, uz tri skoka u najjačem evropskom klupskom takmičenju, dok je slične brojke imao i u nacionalnom prvenstvu Grčke.

Pored pomenute trojice, tim Partizana napustio je i Dalas Mur, koji je prethodno stigao iz kineskog Gvanžua, a posle sezone u Beogradu, obukao je dres moskovskog CSKA. Na njegovo mesto stigao je australijski bek Dante Egzum, koji bi u timu “parnog valjka“ trebao da igra na poziciji plejmejkera. Peti pik sa NBA drafta iz 2014. godine, je kao veliko pojačanje stigao u prestonicu Srbije iz Barselone, u čijem je dresu imao nešto manju minutažu u Evroligi prošle sezone.

Nedovoljna spremnost, jaka konkurencija, ili nešto drugo uticala je da Australijanac prosečno beleži 17 minuta na parketu, gde je postizao 6,3 poena uz tri skoka i dve asistencije. Pre katalonskog kluba igrao je sedam godina u NBA ligi, gde je nastupao za Klivlend i Jutu, a interesantno, beležio je gotovo identične brojke kao i na Starom Kontinentu.

Ostaje da se vidi kakav će mu učinak biti u crno-belom taboru, a ono što može da predstavlja problem, je činjenica da je često u prošlosti bio van stroja zbog silnih povreda..

Tim Željka Obradovića pojačao je i Danilo Anđušić, koji je sa Beograđanima među prvima potpisao ugovor ovog leta. Time je započeo treći mandat u taboru nekadašnjeg šampiona Evrope. Dres Partizana prvi put je nosio u sezoni 2011/12, da bi se 2015. ponovo vratio u Humsku. Prošle godine je igrao za Monako, a “parni valjak“ je iskoristio činjenicu da mu je ugovor sa francuskim klubom istekao, pa je samim tim na spoljnoj liniji dobio kvalitetno rešenje uz Džejmsa Nanelija.

Prema informacijama iz medija, Partizan je i dalje aktivan na tržištu i rotaciju će upotpuniti kada dovede još dva igrača. Iako su tu Matijas Lesor i Balša Koprivica, pominje se još jedno pojačanje na “petici“, kao i na poziciji plejmejkera, zbog činjenice da Egzum nije pravi organizator igre. Jam Madar je još uvek neiskusan za izazove u Evroligi, Aleksa Avramović “kuburi“ sa povredom, a sastav crno-belih, koji broji 14 igrača, očekuje preko 80 utakmica ove sezone, dok će samo ovog meseca odigrati 10!

Plejmejkeri: Aleksa Avramović, Dante Egzum, Jam Madar
Bekovi: Kevin Panter, Danilo Anđušić, Gregor Glas
Krila: Uroš Trifunović, Janis Papapetru, Džejms Naneli
Krilni centri: Zek Ledej, Tristan Vukćević, Alen Smailagić
Centri: Matijas Lesor, Balša Koprivica

Posle meča sa Cibonom u Zagrebu, slede još tri uzastopna gostovanja. U Evroligi, 7. i 14. oktobra protiv Albe i Baskonije, odnosno u regionalnom takmičenju protiv ekipe MZT-a u Skoplju 10. oktobra.

Partizan će prvi duel pred svojim navijačima odigrati 16. oktobra protiv SC Derbija, uz podsećanje da sve utakmice AdmiralBet ABA lige možete i ove sezone pratiti na kanalima TV Arena sport.

Komentari (0)

Sport