Košarka

Košarkašice Srbije u finalu Evropskog prvenstva posle drame protiv Belgije

Komentari

Autor: Euronews

26/06/2021

-

22:42

Košarkašice Srbije u finalu Evropskog prvenstva posle drame protiv Belgije
Evropsko prvenstvo u košarci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Košarkašice Srbije plasirale su se u finale Evropskog prvenstva, budući da su u polufinalu bile bolje od selekcije Belgije - 74:73.

Bila je ovo još jedna neizvesna utakmica igračica selektora Marine Maljković, u kojoj su pored igračkih kvaliteta ponovo pokazale mentalnu snagu i čvrst karakter. A ova utakmica jednostavno nije mogla da se dobije samo košarkaškim umećem.

Iscrpljujuća bitka u kojoj su se ekipe konstantno smenjivale u vođstvu viđena je praktično svih 40 minuta. Tempo igre je bio jak, odbrane agresivne na obe strane, a vremena za preterano razmišljanja nije bilo.

U takvom razvoju događaja dešavale su se i greške, kao plod umora, pa je tako bilo promašenih zicera i izgubljenih lopti, ali ništa od toga nije pokolebalo reprezentativke Srbije.

Odigrale su hrabro i pametno, pogotovo u četvrtoj četvtini kad je to bilo najpotrebnije i uspele su da ostvare veliki uspeh.

U poslednji minut su ušle sa "plus četiri", a onda 56 sekundi pre kraja iznudile faul u napadu rivalki, što im je dalo još veću mirnoću, bez obzira što u narednom napadu nisu uspele da poentiraju.

Bile su staložene i hladne prilikom izvođenja slobodnih bacanja, a onda su 1,6 sekundi pre kraja dozvolille sebi luksuz da izgube loptu i Belgijanke su uspele da pogode, ali na sreću, vreme je već bilo isteklo i Srbija će se sutra od 18.00 časova, protiv selekcije Francuske boriti za zlatnu medalju.

Srbija: Vasić 16, Čađo 3, Jovanović 9, Bruks 4, Butulija 2, Crvendakić 15, Anderson 8, Dabović 6, Škorić 2, Janković, Dugalić, Krajišnik 9.

Belgija: K. Mezdah 11, Deler 14, Karparo, Meseman 8, Liskens 8, H. Mezdah 7, Geldof 2, Be. Mejsi, Nuveler, Bi. Mejsi 5, Vanlo, Aleman 18.

Maljković: Idemo da se borimo kao i uvek za Srbiju
 

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković čestitala je igračicama na plasmanu u finale Evropskog prvenstva.

"Dobili smo veliku ekipu Belgije, ljudi u našoj žemlji ne znaju koliko je dobra ženska košarka u Belgiji. Ovo je tim koji je jači od nas u ovom momentu. Čestitam devojkama na izvanrednom poslu. Sigurno da nije bilo jednostavno odigrati ovu utakmicu posle one protiv Španije", rekla je Maljkovićeva na konfrenciji za medije posle meča.

Košarkašice Srbije u nedelju od 21 sata igraju protiv Francuske za zlato, a to će biti repriza finala iz 2015. godine, kada su izabranice Marine Maljković trijumfovala (76:68) i postale šampionke Evrope.


"U finalu smo opet protiv velikog tima, još boljeg nego 2015. godine. Idemo da se borimo kao i uvek za Srbiju i da vidimo za šta je ta borba dovoljna", zaključila je Maljkovićeva.

Komentari (0)

Sport