Košarka

Partizan pobedom okončao godinu: Bavarci nemoćni u Štark Areni

Komentari

Autor: Euronews

29/12/2022

-

20:28 >> 23:36

Partizan pobedom okončao godinu: Bavarci nemoćni u Štark Areni
Košarkaši Partizana - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana uspešno su okončali godinu u Evroligi, pošto su u 16. kolu takmičenja savladali Bajern iz Minhena u Štark Areni rezultatom 83:79 (19:14, 22:15, 18:20, 24:30).

Izabranici Željka Obradovića su na taj način stigli do sedmog trijumfa u elitnom takmičenju, gde će 2022. godinu završiti na 12. mestu, dok su Bavarci zabeležili 11. poraz i trenutno su na pretposlednjoj poziciji tabele ispred Albe.

Listu strelaca Partizana predvodio je Egzum sa 19 poena, Lesor je zabeležio tri manje uz 11 skokova, dok su Ledej i Madar završili utakmicu sa 15 i 14 poena. Na drugoj strani istakao se Hanter sa dabl-dabl učinkom. Postigao je 16 poena uz 14 uhvaćenih lopti, a u stopu su ga pratili Rubit i Jaramaz sa po 14 poena.

Partizan je čitavu utakmcu proveo u vođstvu, u jednom trenutku imao je i +15, ali su Bavarci u finišu uspeli da nadoknade minus i stignu do egala. U nekoliko navrata došli su i na dva poseda od izjednačenja, ali Egzum nije dozvolio iznenašenje. Kada se utakmica lomila, Australijanaac je preuzeo ulogu lidera i zahvaljujući prepoznatljivim prodorima dolazio do zlatha vrednih poena. Naneli je takođe pogodio nekoliko ključnih šuteva, a veliki doprinos dao je i Lesor, koji je imao i dabl-dabl učinak.

Partizan je sa boljom energijom otvorio utakmicu i već nakon tri minuta stigao nadomak dvocifrene prednosti (9:0). Međutim, u nastavku deonice gosti iz Minhena su se konsolidovali u odbrani i zahvaljujući drugoj postavi, uhvatili priključak nakon uvodnih 10 minuta (19:14).

Iako su crno-beli kontrolisali igru, nisu uspeli da se odlepe na dvocifrenu prednost sve do kraja prvog poluvremena. Uzrok tome se može tražiti u niskim procentima šuta sa distance (1/5), kao i lošoj igri pod košem gde su rivali imali duplo veći broj skokova (10:5) u odnosu na Partizan. Međutim, kako je utakmica odmicala, do izražaja je dolazila sve bolja igra domaćina, koji je visokim presingom i agresivnom odbranom anulirao napadačke moći Bavaraca u drugoj četvrtini.

Veliki doprinos tome dali su Lesor i Ledej, koji su podjednako dobro igrali na drugoj strani terena, pa je rezultat na poluvremenu bio  41:29 u korist Beograđana. Posle velikog odmora, slika na terenu se promenila, ali su izabranici Željka Obradovića ipak uspeli da održe prednost iz prvog poluvremena. Partizan teško izlazio na kraj sa Hanterom i Rubitom, koji su zbog problema crno-belih sa ličnim greškama, napadali reket i često dobijali naklonost sudija.

Bavarci su sa linije penala (28/33) na kraju i došli na prag iznenađenja, ali nisu imali odgovor za Egzuma na drugoj strani terena.

Ovo je bio treći uzastopni trijumf Beograđana, koji će prvu narednu utakmicu odigrati najpre 2. januara protiv Zadra u ABA ligi, dok će se tri dana kasnije sastati sa Monakom u Evroligi u Beogradu.

Evroliga‚16. kolo

Četvrtak

Baskonija - Real Madrid 92:86

Makabi - Efes 80:72

Olimpija Milano - Valensija 83:77

Partizan - Bajern 90:79

Monako - Žalgiris u toku

Petak

Crvena zvezda - Barselona 19.00

ASVEL - Alba 20.00

Panatinaikos - Olimpijakos 20.00

Virtus - Fenerbahče 20.30

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport