Košarka

Oslabljena Crvena zvezda ostvarila veliku pobedu nad Valensijom

Komentari

Autor: Euronews

06/01/2023

-

20:00

Oslabljena Crvena zvezda ostvarila veliku pobedu nad Valensijom
Oslabljena Crvena zvezda ostvarila veliku pobedu nad Valensijom - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet ostvarili su veliku pobedu u Evroligi, uprkos tome što su bili značajno oslabljeni na gostovanju Valensiji. Rezultat utakmice 17. kola tog takmičenja bio je 77:75 (24:19, 23:23, 14:16, 16:17).

Iako Zvezda nije mogla da računa na povređene Luku Vildozu, Hasana Martina i Nikolu Ivanovića, kao i Fakunda Kampaca koji zbog kazne Evrolige nije registrovan, crveno-beli su izvojevali veliki trijumf na teškom gostovanju u Španiji.

Tako je ostvarena četvrta vezana pobeda u gostima, a ukupno deveta u 17 odigranih kola u najjačem evropskom klupskom košarkaškom takmičenju.

Odgovornost su preuzeli Nemanja Nedović i Filip Petrušev. Petrušev je dao 25 poena, uz devet skokova, dok je Nedović postigao 19 uz šest asistencija.

Zvezdi sledi gostovanje ekipi MZT Skoplje u nedelju u AdmiralBet ABA ligi, nakon čega sledi "duplo kolo" u Evroligi i utakmice protiv Real Madrida i Monaka u Beogradu, 10. i 12. januara.

Zvezda je dobro počela susret u Valensiji. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, a ulogu lidera u izostanku velikog broja igrača su preuzeli Nemanja Nedović, Ognjen Dobrić i Filip Petrušev.

Crveno-beli su imali prilika da se "odlepe" na startu utakmice, ali sredinom prve deonice su napravili dve velike greške u napadu, posle kojih su im dosuđene nesportske greške, pa je domaćin bio u prednosti.

Valensija je imala u jednom trenutku tri poena prednost, ali je Zvezda igrala dobru odbranu. Posle jedne takve i blokade Petruševa usledio je kontranapad, koji je perspektivni igrač iskoristio zakucavanjem za plus tri za crveno-bele. Isti igrač je potom dobio dva slobodna bacanja, i iskoristio oba za pet razlike.

Ponovo Zvezdine košarkaše nije išao šut za tri poena, ali su zahvaljujući fantastičnoj partiji Petruševa, koji je imao 10 poena u prvoj deonici, na pauzu otišli sa prednošću - 24:19.

Valensija nije dozvoljavala Zvezdi da stekne veću prednost na startu druge četvrtine, iako je Nedović pogodio trojku na samom početku, a ove sezone ima problema sa šutem iz daljine, bar kada je reč o procentima.

Uspeli su košarkaši domaćeg tima da nadoknade zaostatak od šest poena i preokrenu u svoju korist, ali brzo je Zvezda vratila prednost.

U trenucima kada su crveno-beli imali problema u napadu dobro je došla trojka iz trka Džona Holanda, ali nakon nje je ponovo usledio loš period za goste koji nisu mogli da iskoriste fantastičnu igru u odbrani.

Ponovo je tada Holand došao do izražaja. Pogodio je novu trojku na sebi svojstven način i odveo Zvezdu na plus sedam. Fenomenalno su igrali tada crveno-beli u odbrani i držali su Valensiju bez poena iz igre skoro pet minuta.

Zvezda je poluvreme završila vođstvom 47:42 zahvaljujući Petruševu, i Daliboru Iliću, koji je imao malo prilika da igra ove sezone, ali mu je trener Duško Ivanović ukazao šansu u drugoj četvrtini, koju je nekadašnji košarkaš Igokee iskoristio.

Na početku drugog poluvremena crveno-beli su krenuli bez Nedovića, koji je dobio priliku da odmori, a u tim trenucima je Zvezda propustila nekoliko prilika da se rezultatski "odlepi". Posebno je tu do isticaja došao izostanak povređenog Vildoze, koji bi tada sigurno preuzeo odgovornost.

Valensija je to iskoristila i izjednačila posle dugo vremena na 53:53. Brzo je stvari postavio na svoje mesto Nemanja Nedović, i to trojkom. Potpuno je tada Nedović preuzeo odgovornost u napadu crveno-belih, ali nije bio dovoljan da Zvezda uspe da stekne osetniju prednost, pa je domaćin konstatno bio nadomak preokreta.

Tandem Nedović-Petrušev bio je na visini zadatka u finišu treće deonice, koja je završena rezultatom 61:58. Moglo je da bude i više, ali je Nedović promašio šut za tri u poslednjoj sekundi.

Zvezda je dobro počela poslednju četvrtinu, u kojoj je brzo stekla sedam poena prednosti, ali je onda ponovo usledilo nekoliko "praznih minuta", pa je Valensija uspevala da odoleva, a trojkom Harpera smanji na minus tri.

Nisu bili dovoljno koncentrisani crveno-beli u tim trenucima, imali su nekoliko neshvatljivih odluka i izgubljenih lopti, ali im je išao na ruku loš šut protivnika.

Konačno, četiri minuta pre kraja, na plus četiri za Zvezdu, lopta je došla do Petruševa, koji je pogodio uz faul. Pogodio je i slobodno bacanje, pa je srpski klub ponovo stekao sedam poena prednosti. Ponovo je u narednom napadu pogodio za devet razlike.

Ipak, Valensija se nije predavala. Prvo su igrači domaćeg tima pogodili trojku, a potom i "flouter", kojim su se vratili na minus četiri, dva minuta pre kraja utakmice.

Pola minuta pre kraja doneta je diskutabilna odluka sudija, da prekršaj Lazarevića nad Prepelićem okarakterišu kao da je pri šutu, pa je slovenački košarkaš dobio tri slobodna bacanja, koja je iskoristio. Tada je usledila neizvesna završnica.

Zvezda je u dva navrata pogađala oba slobodna bacanja, a Valensija je išla sigurno, na prodor, i uspevala da pobeodi. Nešto manje od pet sekundi pre kraja Nedović je stao na liniju penala, i promašio prvo. Drugo je pogodio i domaćin je imao napad za produžetak ili pobedu. 

Harper je promašio daleku trojku za veliko slavlje Zvezdinih košarkaša i veliku pobedu na gostovanju u Valensiji.

Komentari (0)

Sport