Košarka

NBA liga objavila rezultate: Nikola Jokić opet starter na Ol-star utakmici

Komentari

Autor: Euronews

27/01/2023

-

01:55

NBA liga objavila rezultate: Nikola Jokić opet starter na Ol-star utakmici
Nikola Jokić - Copyright AP Photo/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji centar NBA lige i dvostruki uzastopni MVP najjačeg košarkaškog takmičenja na svetu Nikola Jokić, biće starter na Ol-star utakmici, koja će se ove godine igrati 19. februara u Solt Lejk Sitiju.

Srpski košarkaš je peti put uzastopno učesnik Ol-star meča, dok je treću godinu zaredom starter u tradicionalnom revijalnom duelu. Jokić je na taj način stao uz rame Aleksu Inglišu i Dejvidu Tompsonu, kao jedinim igračima Denver Nagetsa koji su uzastopno bili starteri na Ol-star utakmicama. Inače, drugi je igrač svog tima koji je će minimum pet puta biti učesnik ovog spektakla.

Jokić i ove sezone pruža partije koje su ga istakle kao prvog kandidata za MVP nagradu, jer prosečno po meču beleži 25,1 poen, 11 skokova, 9,9 asistencija, odnosno 1,4 ukradene lopte po utakmici. Njegov prosek šuta iz igre ove sezone iznosi neverovatnih 0,629, od čega 0,378 za tri poena. Na terenu je od početka sezone prosečno provodio 33,4 minuta po meču.

 

 

 

 

Srbin svakodnevno ruši NBA rekorde, a na listi uspešnosti u "tripl-dablovima" je trenutno lider sa 15 ostvarenih takvih učinaka ove sezone, od kojih je velika većina napravljena u decembru i januaru. Ovog meseca pridružio se na večnoj listi Oskaru Robertsonu, Viltu Čembrlenu, Medžiku Džonskonu i Raselu Vestbruku, kao peti igrač u istoriji takmičenja koji je dva puta uspeo da napravi niz od četiri ili više uzastopnih utakmica sa tripl-dabl učinkom.

Stameni Somborac je prvi po PER (Player Efficiency Rating – ocena efikasnosti igrača) sa 32,4 poena, što je najveći PER pojedinačne sezone u istoriji NBA, premašivši Čembrlena i njegovih 32,1 iz sezone 1961-62.

Nikola Jokić izabran je na draftu 2014. kao 41. pik. Nastupio je na 569 NBA utakmica, od kojih je 528 počeo kao starter. Njegov prosek u dosadašnjoj karijeri iznosi 20,1 poen, 10,4 skoka, 6,5 asistencija i 1,2 ukradene lopte po utakmici.

 

Komentari (0)

Sport