Košarka

Željko Obradović o odlasku u NBA ligu: Poziva je bilo, ali ne i konkretne ponude

Komentari

Autor: Euronews

08/02/2023

-

18:28 >> 18:50

Željko Obradović o odlasku u NBA ligu: Poziva je bilo, ali ne i konkretne ponude
Željko Obradović - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Uoči meča u Nemačkoj, gde će Partizan sutra u sklopu 24. kola Evrolige gostovati Bajernu iz Minhena, trener srpskog tima Željko Obradović dao je intervju za španski DAZN, gde je između ostalog govorio o pozivu u NBA ligu, kao i o velikom mentoru Aleksandru Nikoliću.

Sa devet evropskih titula, Obradović je bez sumnje najtrofejniji trener Starog Kontinenta, pa se i postavlja pitanje, zašto se rođeni Čačanin i bivši selektor Jugoslavije nije okušao u NBA ligi? Poziva je bilo, ali ne i konkretne ponude...

"Tokom 2010. godine zvao nas je Detroit, mene i Dimitrisa Itudisa. Džo Dumars je naš prijatelj, bili smo sa njima u predsezoni i nekim mečevima kada je sezona počela. Nikad nije bilo konkretnog kontakta. U jednom momentu me je pozvao menadžer i rekao da je jedan tim želeo da odradi intervju sa mnom. Vidite, ja intervjue dajem novinarima. Ako neko ne zna ko sam ja i šta mogu da uradim, onda to nije ozbiljno, tako sam rekao. Možda sam pogrešio, možda, ali takav sam", objasnio je Obradović.

Trener Partizana otkrio je kako bi se snašao u toj ulozi.

“Nemam NBA iskustvo, ali takođe mislim da postoje neke razlike u pravilima zbog kojih mislim da u Evropi lakše može da se priprema utakmica. Lakše je poentirati u NBA zbog dimenzija terena i pravila o tri sekunde u odbrani. O tome govore i trojica najboljih košarkaša na svetu, koji su Evropljani – Nikola Jokić, Luka Dončić i Janis Adetokumbo.”

 

 

Obradović se potom osvrnuo i na uticaj Aleksandra Nikolića, njegovog mentora sa kojim je sarađivao u sezoni 1991/92 kada je Partizan osvojio Evroligu.

"Svemu me je naučio. Imali smo poseban odnos. Kada je Jugoslavija osvojila Svetsko prvenstvo u Manili 1978. godine, došao je u moj grad Čačak da postane trener Borca. U razgovorima sa njim, sam promenio svoju filozofiju igre, a onda sam otišao na Univerzitet u Beogradu, gde je on bio profesor. Bio je moj učitelj i zaista smo imali poseban odnos.", rekao je Obradović i dodao:

"Kada je došao u Partizan, znao sam da će želeti da radi sa mnom. Kada smo osvojili sve u prvoj sezoni (tri trofeja), imao sam ponude da odem iz kluba, ali nisam iz jednog razloga. Želeo sam da provedem sa njim još jednu godinu i mislim da je to bila najbolja odluka koju sam doneo u životu", konstatovao je Čačanin.

Obradović je takođe govorio o periodu kada je sa Huventudom i Real Madridom bio prvak Evrope, a kratko se osvrnuo i na angažovanje u Partizanu, kako on kaže, klubu kojeg najviše voli...

"Mnogo sam srećan u Evropi. Iskreno, ne znam šta više mogu da tražim u životu sada", zaključio je trener Partizana.

Komentari (0)

Sport