Košarka

Moćni Jokić tripl-dablom protiv Majamija, poveo Denver ka tituli NBA lige

Komentari

Autor: Euronews

02/06/2023

-

04:59

Moćni Jokić tripl-dablom protiv Majamija, poveo Denver ka tituli NBA lige
Moćni Jokić tripl-dablom protiv Majamija, poveo Denver ka tituli NBA lige - Copyright Tanjug / AP Photo/Jack Dempsey

veličina teksta

Aa Aa

Krenuo je Denver odlučno ka prvoj NBA tituli, a Nikola Jokić ka šampionskom prstenu uz novi tripl-dabl u plej-ofu (deveti na 16 mečeva) od 27 poena, 10 skokova, 14 asistencija. Odličnom odbranom, raznovrsnim napadom, uz briljantna ostvarenja Nikole Jokića i Džamala Mareja, poveli su finalnoj seriji NBA lige protiv Majamija pobedivši u "Bol Areni" 104:93 (29:20, 30:22, 25:21, 20:30). Jokić i Marej su u svemu bili lideri Denvera, punili su kolone, razigrali su i ekipu, nisu u Majamiju znali gde sve "duva promaja" pa su gosti već na poluvremenu zaostajali 17 poena (59:42). 

Od momenta kada je Jokić ubeležio prve poene na meču sa linije penala i doneo prednost Denveru 8:7, počeli su gosti iz Majamija da se tope u "Bol Areni" od vreline talenta i kvaliteta Jokića i Mareja, koji suautoritativno vukli ekipu ka vođstvu 1:0. Pojačali su domaćini odbranu, odličnom kretnjom u napadu stvarali su konstantno višak i maksimalno koristili što je defanziva Hitsa bila usmerena ka Jokiću, na kome su se zaista smenjivali svi, a najčešće ga je čuvao Džimi Batler. Srpski as nije forsirao šut, maestralno je delio lopte, upisao je u prvoj četvrtini šest asistencija, dve za ne baš uobičajeno zakucavanje Mareja. Prostor i višak su odličnom koristili Gordon i Porter, pa se razlika u korist Denvera uvećavala na plus devet na kraju prve četvrtine 29:20.

Majami nije služio ni šut, u prvom delu su imali manje od 40 odsto (48/18), a samo 23,5 za tri poena (17/4), Strus je ispalio čak šest neuspešnih pokušaja! Samo je centar Bem Adebajo koristio koncept odbrane Denvera više usmrene ka Batleru i sprečavanju da se "zapale trojkaši" Hitsa, pa je ubacio 16 koševa do poluvremena.

 

 

Marej i Jokić su igrali skoro perfektno taj prvi deo, imali su mirnu ruku, "dobro oko" i zato je Denver na odmor otišao sa ubedljivih 59:42. Marej je ubacio 18 poena (4 sk, 4 as), promašio je samo četiri šuta (12/8) i pogodio dve trojke u pravi čas da prednost ostane dvocifrena. Jokić je  još jednom pokazao klasu, inteligenciju, timsku posvećenost. Stigao je posle 24 minuta do dabl-dabla od 10 poena bez promašaja (3/3 za dva, 4/4 bacanja), 10 asistencija, 3 skoka. Upisao je Jokić sebe u statističke almanahe finala jer je jedini igrač u poslednjih 25 godina koji ubeležio 10 asistencija za poluvreme. 

Opuštanje Denvera na startu treće četvrtine i serija od 7:0 gostiju za 90 sekundi nije zabrinula nikoga u "Bol Areni", jer se od starta videlo da Majami nema ni svežinu, a ni igru da bi ugrozio najbolji tim Zapada. Jokić i Marej su i dalje punili sve kolone, ne samo sebi. već i saigračima, pa je već pred kraj treće četvrtine prfednost otišla na "plus 21" (81:60), što je zahvaljujući trojci Kajrija Laurija ostalo i na kraju treće deonice.

Ponovo je Majami mini serijom pokušao da se vrati u meč, spustili su serijom od 11:0 na "minus 10", ali Jokić nije dozvolio neizvesnu hzavršnmicu. Ubacio je četiri poena, asistirao Grinu i umiro je "stampedo" Hitsa, vratio je prednost na 16 poena i otišao malo da odmori. Majami je zonskom odbranom zaustavio Denver u ofanzivi, ali sem Kajrija i Vinsentam, ostali šuteri nisu mogli ništa da pogode sa distance a tako je nemoguće pobediti Denver koji je nastavio sa stopostotnim učinkom na svom parketu u plej-ofu (9 od 9).

 

 

Nije se predavao Majami, trojkom Najsmita smanjio je na "minus devet" (96:87), ali ponovo je Jokić pokazao klasu i zatvorio meč. Nikola je bio najefikasniji igrač meča sa 27 poena (12/8 šut, 2/1 za tri 12/10 bacanja), uz 10 skokova i 14 asistencija. Marej je posustao u na kraju i ubacio je 26 poena (22/11 šut, 7/2 za tri), uz šest skokova i 10 asistencija. Gordon je dodao 16, Porter 14 (12 sk), Braun 10 poena...

Kod Majamija daleko najefikasniji bjo je Bem Adebajo sa 26 poena, 13 skokova i pet asistencija, Gejb Vinsent je ubacio 19 (10/5 za tri), Hajsmit 18, Batler samo 13 (14/6 šut, 7 sk, 7 as), a Lauri 11 poena (6/3 za tri), a tridesetak sekudni u finalu u dresu Majamija dobio je Nikola Jović i imao je skok, ali ne i poene jer mu to nije dozvolio Jokić!

Komentari (0)

Sport