Košarka

Još jedna uverljiva pobeda Srbije pred SP: Đorđevićeva Kina upoznala kvalitete "orlova"

Komentari

Autor: Euronews

20/08/2023

-

15:36 >> 15:43

Još jedna uverljiva pobeda Srbije pred SP: Đorđevićeva Kina upoznala kvalitete "orlova"
Košarkaši Srbije - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je i treću pobedu uoči početka Svetskog prvenstva. Nakon trijumfa nad Grčkom i Portorikom, izabranici Svetislava Pešića opravdali su ulogu favorita protiv Kine, još jednog rivala "orlova" u grupnoj fazi Mundobasketa. 87:64 - (23:12, 20:16, 22:23, 22:13).

Revijalni meč u Šenženu odigran je u sklopu FIBA Kupa solidarnosti. Bila je to četvrta provera Srbije pred start Svetskog prvenstva i još jedna uverljiva pobeda "orlova", koji će planetarnu smotru otvoriti upravo protiv današnjeg rivala 26. avgusta (14 časova po našem vremenu). Srbija će u Kini odigrati i još jedan pripremni meč, a protivnik će u ponedeljak biti selekcija Brazila od 14 sati.

Što se današnjeg susreta tiče, po prikazanoj igri, selektor Pešić ima razloga da bude zadovoljan. Osim blagih oscijalcija u drugom poluvremenu, Srbija je tokom čitavog susreta vodila glavnu reč na terenu, a da će se Kina neslavno provesti pred svojim navijačima, bilo je jasno već u finišu prve četvrtine, kada je semaforu pisalo 17:6 u korist naših momaka.

Kao i na susretu sa Portorikom, Srbija je i ovog puta sjajno otvorila utakmicu. Agresivnim pristupom u napadu i dobrom kontrolom reketa, poremetila je planove selektora Kine Aleksandra Đorđevića i već na samom startu povela 11:0. A, koliko je dominantna odbrana Srbije bila u uvodnoj četvrtini, govori podatak da je azijska selekcija prve poene iz igre upisala tek u sedmom minutu!

Kinezi su se mučili sa organizacijom napada, teško su dolazili do otvorenih pogleda iz reketa, pa su se mahom oslanjali na šut sa distance (5/16), dok je Srbija većim delom utakmice bazirala napad preko unutrašnje igre. Nešto bolju sliku na terenu Kina je počela da pokazuje u drugoj četvrtini, kada je na krilima Džanga i Hua u nekoliko navrata prišla na korak od jednocifrenog zaostatka, ali je Srbija, dobrom rolom Bogdanovića sa spoljnih pozicija, uspela da odbije dalje nalete azijske selekcije.

Tokom drugog dela igre, Kina je uspela da podigne tempo i smanji "+18" Srbije sa poluvremena. Više su napadali reket, pa su do poena lakše dolazili sa linije penala (12/20). Treću četvrtinu uspeli čak da reše i u svoju korist. Ali je u nastavku utakmice kvalitet Srbije došao do izražaja. Izabranici Svetislava Pešića popravili su stanje u svom reketu. Smanjili su broj faulova kod preuzimanja. Podigli su rampu azijskoj selekciji sa spoljnijih pozicija, i na krilima odlične timske igre, otklonili sve dileme po pitanju pobednika sredinom poslednje četvrtine, kada su otišli na nedostižnih 72:55.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Bogdan Bogdanović sa 19 poena, dok je Filip Petrušev dodao 13. Vanja Marinković je ubacio 11 poena. U domaćoj selekciji najbolji je bio Hu sa 14 poena.

Podsetimo, Mundobasket na programu je od 25. avgusta do 10. septembra, a Srbija se nalazi u grupi B sa Južnim Sudanom, Srbijom, Kinom i Portorikom.

Komentari (0)

Sport